$type=sticky$count=4$cate=1$icon=1$show=home

Γιατί η ΔΕΗ δεν είναι η μόνη πληγή των δημόσιων επιχειρήσεων

Γιατί η ΔΕΗ δεν είναι η μόνη πληγή των δημόσιων επιχειρήσεων


Των Χάρη Φλουδόπουλου, Δημήτρη Δελεβέγκου

Θα µπορούσε κάποιος να ισχυριστεί µε απόλυτη σιγουριά ότι η ιδιαιτέρως κρίσιµη και δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ αποτελεί την πλέον "καυτή πατάτα" που έχει να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση, τουλάχιστον στο κοµµάτι των κρατικών επιχειρήσεων. Άλλωστε, η "µαύρη τρύπα", οι ζηµίες, οι υπέρογκες οφειλές προς αυτήν, τα "ναυάγια" σε µια σειρά από επιχειρηµατικά σχέδια κ.λπ. οδήγησαν τη δηµόσια εταιρεία στο όριο να καταστεί "συστηµικός κίνδυνος". Πλέον, η νέα πολιτική ηγεσία καλείται να βρει λύσεις, δραστικές και άμεσες, όσο αυτό είναι εφικτό.

Ωστόσο, όπως λένε στην αγορά, µπορεί η ΔΕΗ να αποτελεί την πιο "δύσκολη" περίπτωση κρατικής επιχείρησης, πλην όµως, υπάρχουν προβλήµατα και "γκρίζες ζώνες", αλλά και "ανοιχτά µέτωπα" που χρήζουν διαχείρισης και σε άλλα "δηµόσια µαγαζιά". Σε άλλες επιχειρήσεις η κατάσταση έχει φτάσει στο... απροχώρητο και στην "κόψη του ξυραφιού", σε άλλες υπάρχουν σοβαρά ζητήµατα προς διευθέτηση, άλλες παραµένουν "προβληµατικές και οικονοµικά µη βιώσιµες", άλλες "ακέφαλες διοικητικά".

Για ποιες λένε ήδη, µεταξύ άλλων, στην αγορά;

Τα ΕΛΤΑ που εμφανίζουν, κάθε μήνα, έλλειμμα της τάξης των 8 εκατ. ευρώ, με την ετήσια δαπάνη μισθοδοσίας να ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο κύκλος εργασιών δεν ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ. Σε αναμονή της έγκρισης του πλάνου εξυγίανσης της εταιρείας, η υφιστάμενη διοίκηση έχει προχωρήσει σε διακοπή λειτουργίας 40 καταστημάτων, ενώ έχουν αποχωρήσει περίπου 500 άτομα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ηλίας Αθανασίου, τα μεγέθη του 2019 εμφανίζουν βελτίωση, με το EBITDA να είναι βελτιωμένο κατά 14 εκατ. ευρώ ή 50%.

Στον ΟΑΣΑ η κατάσταση θα μπορούσε να αντιστραφεί ευκολότερα, λόγω της πλήρους εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που έχει τονώσει σημαντικά τα έσοδα.

Η ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί µια διαχρονική προβληµατική εταιρεία που παράγει ζηµίες και χρέη, ενώ η θέση της επιδεινώθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ πριν από μερικά χρόνια είχε εκδηλωθεί υπό όρους επενδυτικό ενδιαφέρον, σήμερα έχουν αποσυρθεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Η προηγούμενη κυβέρνηση αποπειράθηκε να εφαρμόσει πλάνο εξυγίανσης, ωστόσο η διοίκηση απέτυχε να μειώσει τα κόστη όπως είχε προβλεφθεί. Επιπλέον κόντρα στις εισηγήσεις της εταιρείας συμβούλων Oliver Wyman, η υπό αποπομπή διοίκηση επιχείρησε πριν αλλά και μετά τις εκλογές να εγκρίνει νέα ειδική συλλογική σύμβαση εργασίας που αυξάνει κατά 3 εκατ. ευρώ το εργασιακό κόστος. Το πρόβλημα της εταιρείας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν έχει δημοσιευτεί ισολογισμός από το 2015 ενώ προ μηνών αποχώρησαν από το ΔΣ αρκετά μέλη υπό το φόβο ενδεχόμενων κυρώσεων.

Ο ΟΣΕ παρέμεινε ζημιογόνος και το 2018, εμφανίζοντας καθαρές ζημιές 283,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα αναγκαία έργα προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.

Ιδιαίτερα προβληματική είναι και η κατάσταση στον ΟΑΣΘ, που έχοντας επανακρατικοποιηθεί, βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, με τον στόλο λεωφορείων της εταιρείας -δεν ξεπερνούν τα 300 οχήματα όσα είναι σε λειτουργία- να εμφανίζει σοβαρά προβλήματα. Ως αποτέλεσμα, μέρος του συγκοινωνιακού έργου της εταιρείας έχει μεταφερθεί στο ΚΤΕΛ.

Η ΕΒΖ, η οποία έχει ουσιαστικά καταρρεύσει ως βιομηχανία και έχει μειώσει την παραγωγή της και υποκαθιστώντας την με εισαγωγές, αδυνατεί να εφαρμόσει το πλάνο εξυγίανσης, το οποίο προβλέπει δύσκολες αποφάσεις και κινήσεις προσαρμογής. Σε περίπτωση οριστικής κατάρρευσης του εγχειρήματος παραμένει ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο βίαιης ρευστοποίησης με δεδομένο ότι οι συνολικές υποχρεώσεις της φτάνουν τα 246,73 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στην ΕΥΔΑΠ η νέα διοίκηση θα πρέπει να διορθώσει τα κακώς κείμενα που δημιούργησε η απελθούσα διοίκηση με επικεφαλής τον Γιάννη Μπενίση.

Πλέον, η νέα κυβέρνηση καλείται να δώσει λύσεις, να αποφύγει την κατάρρευση ιστορικών επιχειρήσεων, όπου υπάρχουν τέτοιες ανησυχίες, να "κλείσει μέτωπα" σε μεγάλες επιχειρήσεις, να διαχειριστεί χρόνιες παλινωδίες και καθυστερήσεις που "έκρυψαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί", να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προς όφελος των εταιρειών, των εργαζομένων και της ελληνικής οικονομίας. Να µη σκεφτεί το "πολιτικό κόστος", πάντα όμως κοιτάζοντας προς την πλευρά των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Με πληροφορίες από: capital.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,117,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,464,ΑΠΟΨΕΙΣ,1427,ΑΡΗΣ,176,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,553,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,762,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,125,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,204,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,450,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,46,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,653,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4739,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1531,ΕΛΛΑΔΑ,2662,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,320,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1036,ΕΣΕΙΣ,504,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,293,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,90,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,132,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2312,ΚΥΠΡΟΣ,265,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,153,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,619,ΝΑΣΑ,486,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,649,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,11,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,441,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1728,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,618,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,273,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1243,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,307,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2198,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,156,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3903,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,181,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,141,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1140,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1138,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,34,ΤΟΥΡΚΙΑ,537,ΥΓΕΙΑ,2320,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,90,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,692,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,58,LIFESTYLE,330,UFO,215,VIDEO,2964,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Γιατί η ΔΕΗ δεν είναι η μόνη πληγή των δημόσιων επιχειρήσεων
Γιατί η ΔΕΗ δεν είναι η μόνη πληγή των δημόσιων επιχειρήσεων
Γιατί η ΔΕΗ δεν είναι η μόνη πληγή των δημόσιων επιχειρήσεων
https://1.bp.blogspot.com/-1p3VCQXkT08/XTGAgjjs4YI/AAAAAAAB1ys/QzQLSSMqcr4GKY2HBl6bwNUMyw8fyLIyACLcBGAs/s640/giati-i-dei-den-einai-i-moni-pligi-ton-dimosion-epixeiriseon.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-1p3VCQXkT08/XTGAgjjs4YI/AAAAAAAB1ys/QzQLSSMqcr4GKY2HBl6bwNUMyw8fyLIyACLcBGAs/s72-c/giati-i-dei-den-einai-i-moni-pligi-ton-dimosion-epixeiriseon.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2019/07/giati-i-dei-den-einai-i-moni-pligi-ton-dimosion-epixeiriseon.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2019/07/giati-i-dei-den-einai-i-moni-pligi-ton-dimosion-epixeiriseon.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων