$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home

Μια τεκτονική πλάκα πεθαίνει κάτω από το Όρεγκον. Γιατί αυτό είναι σημαντικό

Μια τεκτονική πλάκα πεθαίνει κάτω από το Όρεγκον. Γιατί αυτό είναι σημαντικό


Ως Ph.D. φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, ο Hawley γοητεύεται από τις γεωλογικές περιπλοκές της ζώνης κατακράτησης του Cascadia , ένα τεράστιο ρήγμα στα ανοικτά των ακτών του Βορειοδυτικού Ειρηνικού. Εκεί, η τεκτονική πλάκα Juan de Fuca βυθίζεται κάτω από τη βορειοαμερικανική πλάκα, δημιουργώντας στέλεχος σε όλη την περιοχή και προκαλώντας φόβους για τον τεράστιο σεισμό που θα μπορούσε να χτυπήσει όταν απελευθερωθεί.

Ο Hawley, ωστόσο, συγκεντρώθηκε σε μια περίεργη περιοχή κάτω από το κεντρικό Όρεγκον, όπου φαίνεται ότι λείπει ένα κομμάτι από την πλάκα Juan de Fuca. Δεν ήταν ο πρώτος που το είδε αυτό το κενό, αλλά το άφησε στο πίσω μέρος του μυαλού του. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό πρέπει να επηρεάζει την επιφάνεια – και ήθελε να μάθει πώς.

Τώρα, θα μπορούσε τελικά να έχει μια απάντηση. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Geophysical Research Letters , ο Hawley και ο συνάδελφός του, Richard Allen, προτείνουν ότι το κομμάτι που λείπει δεν είναι μόνο μια τρύπα, αλλά ένα δάκρυ, το οποίο χωρίζει αργά την πλάκα τουλάχιστον 93 μίλια κάτω από την επιφάνεια.

«Ξέρω ότι αυτό φαίνεται, ότι αυτό το μικρό δάκρυ είναι πολύ μακριά», λέει ο Hawley. Αλλά η παρουσία ενός τέτοιου χαρακτηριστικού θα μπορούσε να είναι η ρίζα πολλών κινδύνων στην επιφάνεια, βοηθώντας τους επιστήμονες να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους μελλοντικούς κινδύνους. Για παράδειγμα, καθώς το νότιο άκρο του χωρίσματος περιστρέφεται, η κίνηση του θα μπορούσε να είναι η αιτία ισχυρών σεισμών που θα κλονίσουν την ακτή του νότιου Όρεγκον και της βόρειας Καλιφόρνιας, σύμφωνα με το νέο μοντέλο. Ένα τέτοιο δάκρυ θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει μια σειρά από περίεργο ηφαιστειακό που ξεχειλίζει σε ένα ευρύ φάσμα του Όρεγκον.

Επιπλέον, η μελέτη δίνει στους επιστήμονες μια ματιά στις τελευταίες στιγμές της ζωής μιας τεκτονικής πλάκας. Ο Χουάν ντε Φούκα είναι ένα από τα λίγα κομμάτια που απομένουν στο κάποτε ισχυρό πιάτο Farallon, το οποίο η Βόρειος Αμερική άρχισε να καταναλώνει περίπου 180 εκατομμύρια χρόνια πριν, καθώς ξεπέρασε την υπερσύγχρονη Pangea. Τι συμβαίνει όταν καταπίνονται τέτοιες πλάκες είναι ακόμα άγνωστο – αλλά είναι μια μοίρα που περιμένει όλες τις ωκεάνιες πλάκες του πλανήτη.

«Αυτό που κοιτάμε τώρα είναι ο θάνατος μιας ωκεάνιας πλάκας», λέει ο Hawley. ( Βρείτε μας τι μπορεί να συμβεί όταν τεκτονικές πλάκες της Γης ακινητοποιηθούν. )

Άλλοι επιστήμονες καλωσορίζουν το νέο μοντέλο με περιέργεια και ενθουσιασμό, αλλά επίσης προειδοποιούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού μπορέσει να γίνει κανόνας γεωλογίας.

«Νομίζω ότι υπάρχουν σίγουρα καλές ιδέες», λέει ο Martin Streck , ένας ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο του Portland, που ειδικεύεται στη γεωλογική δραστηριότητα του Βορειοδυτικού Ειρηνικού. «Μπορούμε όμως να το συζητήσουμε εδώ και μερικά χρόνια.»

Ο φλοιός της Γης καταστρέφεται σε ένα διακλαδωμένο δίκτυο τεκτονικών πλακών, του οποίου ο χορός αργής κίνησης έχει διαμορφώσει την επιφάνεια του πλανήτη μας. Αλέθουν ο ένας εναντίον του άλλου, απομακρύνονται σε μερικές άκρες και συγκρούονται σε άλλους. Αυτές οι συγκρούσεις σχηματίζουν συχνά αυτές που είναι γνωστές ως ζώνες υποτονισμού, όπου οι ωκεάνιες πλάκες παίρνουν τη βουτιά ενώ οι ηπειρωτικές πλάκες οδηγούνται ψηλά.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ NATIONAL GEOGRAPHIC : Corfiatiko.blogspot.com

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,120,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,475,ΑΠΟΨΕΙΣ,1459,ΑΡΗΣ,176,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,558,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,765,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,125,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,208,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,478,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,655,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4779,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1558,ΕΛΛΑΔΑ,2669,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,321,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1043,ΕΣΕΙΣ,508,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,304,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,92,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,136,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2355,ΚΥΠΡΟΣ,266,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,621,ΝΑΣΑ,486,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,655,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,442,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1753,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,623,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,274,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1247,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,308,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2242,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,156,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3944,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,185,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,147,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1142,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1143,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,34,ΤΟΥΡΚΙΑ,568,ΥΓΕΙΑ,2338,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,91,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,60,KON-MAR,1,LIFESTYLE,331,UFO,216,VIDEO,2971,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Μια τεκτονική πλάκα πεθαίνει κάτω από το Όρεγκον. Γιατί αυτό είναι σημαντικό
Μια τεκτονική πλάκα πεθαίνει κάτω από το Όρεγκον. Γιατί αυτό είναι σημαντικό
Μια τεκτονική πλάκα πεθαίνει κάτω από το Όρεγκον. Γιατί αυτό είναι σημαντικό
https://1.bp.blogspot.com/-H4SLnt63m9k/XUGSIfZBNzI/AAAAAAAB2Mo/XPBVrfwYwU0bo6CeYzA2BGaj9dduGzYEACLcBGAs/s640/mia-tektoniki-plaka-pethainei-kato-apo-to-oregkon.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-H4SLnt63m9k/XUGSIfZBNzI/AAAAAAAB2Mo/XPBVrfwYwU0bo6CeYzA2BGaj9dduGzYEACLcBGAs/s72-c/mia-tektoniki-plaka-pethainei-kato-apo-to-oregkon.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2019/07/mia-tektoniki-plaka-pethainei-kato-apo-to-oregkon.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2019/07/mia-tektoniki-plaka-pethainei-kato-apo-to-oregkon.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων