$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home

Λίγο νερό και ανθρωπιά για τα αδέσποτα στον καύσωνα

Λίγο νερό και ανθρωπιά για τα αδέσποτα στον καύσωνα


Ανάγκη από νερό έχουν, εν μέσω καύσωνα, τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στο αστικό και το περιαστικό περιβάλλον και στο πλαίσιο αυτό οι οργανώσεις και οι σύλλογοι προστασίας των ζώων απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αφήνουν λίγο νερό για τα τετράποδα που υποφέρουν από τη ζέστη.

Καλούν, παράλληλα, τους φιλόζωους αλλά και κάθε πολίτη να μην ενοχλούν τα αδέσποτα, όταν εκείνα βρουν καταφύγιο σε κάποιο σκιερό μέρος και να μην τα φοβούνται, ούτε να τα διώχνουν καθώς, ως επί το πλείστον, πρόκειται για φιλήσυχα ζώα.

«Βάσει της νομοθεσίας, τα ζώα είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν ανάμεσά μας», επισημαίνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ). Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι σε περίπτωση που κάποιο ζώο δαγκώνει, προβλέπεται η εξέτασή του από κτηνίατρο, η παρακολούθησή του για 15 μέρες και εφόσον η υγεία του εξελίσσεται ομαλά, η επανένταξή του στο φυσικό περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τις οδηγίες που δίνονται για την προστασία των αδέσποτων, όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, επισημαίνει ότι είναι εύκολο για τον καθένα να προσφέρει λίγο δροσερό νερό για τα ζώα, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο της θερμοπληξίας. Την ίδια τακτική, άλλωστε, εφαρμόζουν και πολλοί δήμοι οι οποίοι, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, τοποθετούν ποτίστρες σε διάφορα σημεία.

«Αυτά τα ζώα κάποια στιγμή θα αναζητήσουν τροφή μέσα από φιλόζωες οικογένειες ή με κάποιον άλλο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, είτε με τη δική μας συνεισφορά είτε όχι, θα αναζητήσουν λίγη σκιά και λίγη δροσιά, θα κουρνιάσουν σε κάποιο σημείο για να προστατευτούν. Ας μην τα ενοχλήσουμε, ας μην τα προκαλέσουμε με τη συμπεριφορά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημειώνει, άλλωστε, ότι υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που ενδιαφέρεται για τα αδέσποτα και κάποιο άλλο ποσοστό που δεν επιθυμεί την παρουσία τους στην γειτονιά ή δυσανασχετεί με όσους τα φροντίζουν.

«Πολλές φορές δίπλα σε κάδους βρίσκουμε σακούλες με νεογέννητα κουτάβια»

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ζαμπέτογλου θέτει το θέμα της αύξησης του αριθμού των αδέσποτων ζώων, αναφέροντας ότι ορισμένοι εγκαταλείπουν τα ζώα τους και τα νεογέννητά τους, ή τα χαρίζουν σε γνωστούς και φίλους, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και να μην καταγράφεται ο πληθυσμός τους. «Δίπλα σε κάδους βρίσκουμε πολλές φορές σακούλες με νεογέννητα κουτάβια. Αυτά δεν προέρχονται από αδέσποτα ζώα, αλλά από οικόσιτα που γεννούν σε αυλές και σπίτια και οι ιδιοκτήτες τους τα αφήνουν. Αυτό δεν είναι φιλοζωία, καθώς έτσι αυξάνονται τα αδέσποτα και δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα», σχολιάζει.

Διευκρινίζει, άλλωστε, ότι πρόθεση του ΣΥΠΠΑΖΑΘ είναι ο έλεγχος των αδέσποτων ώστε να προστατεύονται και τα ίδια τα ζώα από ασθένειες από τις οποίες προσβάλλονται, αλλά και η δημόσια υγεία. «Εμείς καταγράφουμε κάθε ζώο που δεν έχει τσιπάκι ως αδέσποτο. Οι πολίτες που έχουν δεσποζόμενα ζώα οφείλουν να τα δηλώνουν στους δήμους, να τα στειρώνουν και να προσπαθούν να μην δημιουργούν νέες γενιές, δίνοντας τα ζώα αυτά από χέρι σε χέρι, χωρίς τη μεσολάβηση του Δήμου. Με την καταγραφή των ζώων, δεσποζόμενων και αδέσποτων, έχουμε μια εικόνα του πληθυσμού τους, συνετιζόμαστε όλοι με τη νομοθεσία και αποφεύγουμε την αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων», προσθέτει. Γνωστοποιεί, παράλληλα, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει σε μαζικές στειρώσεις σε σκυλιά και γάτες, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο σύνδεσμοι. Ο δικός μας και ένας στην Αττική. Στο έργο μας συμπεριλαμβάνεται η επιμέλεια και καταγραφή της οποιαδήποτε φάσης ενός ζώου, από τη στιγμή που θα το περισυλλέξουμε και θα το περιθάλψουμε, μέχρι τη φαρμακευτική αγωγή που θα του παρασχεθεί, τα εμβόλια και τις στειρώσεις που θα γίνουν, τη συμπεριφορά του ζώου και την επανένταξή του. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που γνωρίζει τα αδέσποτα και τις υιοθεσίες. Επιπλέον δίνουμε αδέσποτα ζώα για υιοθεσία, αφού στειρωθούν και εμβολιαστούν, χωρίς καμία δαπάνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του 2018 έγιναν 330 τέτοιες υιοθεσίες και φέτος φιλοδοξούμε να ξεπεράσουμε τον αριθμό αυτό», τονίζει.

Κατατίθεται πρόταση στο πρόγραμμα «Φιλοδημος ΙΙ» για τη δημιουργία καταφυγίου στο Λάκκωμα

Στο μεταξύ, θετικές εξελίξεις υπάρχουν ως προς τον σχεδιασμό του ΣΥΠΠΑΖΑΘ για τη δημιουργία καταφυγίου για τα αδέσποτα σε αγροτεμάχιο 33 στρεμμάτων που έχει αγοράσει στο Λάκκωμα. Ο Σύνδεσμος προχωρά άμεσα στην κατάθεση πρότασης για τη χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ». «Εμείς θα καταθέσουμε τον φάκελο που ετοιμάσαμε. Εκπονήσαμε όλες τις απαραίτητες μελέτες και έχουμε όλες τις άδειες ενώ επιθυμούμε να εξυπηρετήσουμε, με το έργο που θα γίνει, όχι μόνο τον δικό μας σύνδεσμο στον οποίο συμμετέχουν οι δήμοι Θέρμης, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς αλλά και όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης», επισημαίνει ο κ. Ζαμπέτογλου.

Μιλώντας για το καταφύγιο, σημειώνει ότι στον χώρο που υπάρχει θα διαμορφωθούν εγκαταστάσεις για την περίθαλψη και φιλοξενία των ζώων για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί, αποτεφρωτήρας για τα νεκρά ζώα και βιολογικός καθαρισμός. Εκεί θα γίνονται οι απαραίτητες κτηνιατρικές πράξεις για ασθένειες και τραυματισμούς, για την περίθαλψη γενικότερα που χρειάζεται ένα ζώο. Μετά την αποθεραπεία του ή τη στείρωσή του το αδέσποτο θα επανεντάσσεται στο φυσικό του περιβάλλον.

Ειδικά για τον αποτεφρωτήρα υπογραμμίζει ότι, μέσω της λειτουργίας του, θα μπορεί ο Σύνδεσμος να έχει και κάποια έσοδα καθώς, όπως αναφέρει, κάθε δήμος είναι υποχρεωμένος να οδηγεί στην αποτέφρωση όσα ζώα πεθαίνουν στον ιστό της πόλης. «Το έργο αυτό θα μπορούσε να το κάνει ο Σύνδεσμος» προσθέτει και εκτιμά ότι θα είναι πολλοί οι Δήμοι που, βλέποντας το έργο του Συνδέσμου, θα θελήσουν να ενταχθούν σε αυτόν.

«Το καταφύγιο θα είναι ένα πρωτόγνωρο για την Ελλάδα ενδιαίτημα με όλες τις ανέσεις. Το έργο εκτιμάται ότι θα αναδείξει ακόμη και την χώρα μας στο εξωτερικό καθώς μέχρι σήμερα παρόμοιο έργο δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Δεν θα είναι ένα μαντρί για σκυλιά. Τα ζώα δεν θα μένουν για πάντα εκεί αλλά θα εναλλάσσονται, καθώς θα τους προσφέρεται η απαραίτητη φροντίδα για να επιστρέψουν υγιή και απαλλαγμένα από κάθε κίνδυνο προς τον άνθρωπο, στο σημείο από όπου περισυλλέχθηκαν», προσθέτει.

Διευκρινίζει, άλλωστε, ότι η πρόταση θα κατατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», το οποίο, ωστόσο, επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό του ΣΥΠΠΑΖΑΘ ο πρόεδρός του σημειώνει ότι σήμερα το έργο της περίθαλψης των αδέσποτων γίνεται μέσω ιδιωτικής κλινικής, μετά από διαγωνισμό, και αναφέρει ότι εφόσον ο Σύνδεσμος έχει τις δικές του εγκαταστάσεις, θα προστεθεί και άλλο προσωπικό για την προστασία και περίθαλψη των ζώων στο καταφύγιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Το διαβάσαμε στο: antinews.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,120,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,475,ΑΠΟΨΕΙΣ,1459,ΑΡΗΣ,176,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,558,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,765,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,125,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,208,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,479,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,655,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4779,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1558,ΕΛΛΑΔΑ,2669,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,321,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1043,ΕΣΕΙΣ,508,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,304,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,92,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,136,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2355,ΚΥΠΡΟΣ,266,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,621,ΝΑΣΑ,486,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,655,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,442,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1753,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,623,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,274,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1247,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,308,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2242,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,156,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3944,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,185,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,147,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1142,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1143,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,34,ΤΟΥΡΚΙΑ,569,ΥΓΕΙΑ,2338,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,91,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,60,KON-MAR,1,LIFESTYLE,331,UFO,216,VIDEO,2971,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Λίγο νερό και ανθρωπιά για τα αδέσποτα στον καύσωνα
Λίγο νερό και ανθρωπιά για τα αδέσποτα στον καύσωνα
Λίγο νερό και ανθρωπιά για τα αδέσποτα στον καύσωνα
https://1.bp.blogspot.com/-NjhkjhUUanY/XUQq9Afj8ZI/AAAAAAAB2Pg/4N-I64KkkxQnTRL6PP4uV6LatY8R8zoNwCLcBGAs/s640/ligo-nero-kai-anthropia-gia-ta-adespota-ston-kausona.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-NjhkjhUUanY/XUQq9Afj8ZI/AAAAAAAB2Pg/4N-I64KkkxQnTRL6PP4uV6LatY8R8zoNwCLcBGAs/s72-c/ligo-nero-kai-anthropia-gia-ta-adespota-ston-kausona.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2019/08/ligo-nero-kai-anthropia-gia-ta-adespota-ston-kausona.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2019/08/ligo-nero-kai-anthropia-gia-ta-adespota-ston-kausona.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων