$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home$hide=mobile

Η «ΔΕΛΤΑ» επιστρέφει στην επέτειο του Πολυτεχνείου - 50 κομάντος με βαρύ οπλισμό

Τέσσερα χρόνια µετά την κατάργησή της, η περίφηµη οµάδα ∆έλτα θα βρεθεί ξανά στους δρόµους της Αθήνας, για την περιφρούρηση των εκδηλώσ


Τέσσερα χρόνια µετά την κατάργησή της, η περίφηµη οµάδα ∆έλτα θα βρεθεί ξανά στους δρόµους της Αθήνας, για την περιφρούρηση των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η υπηρεσία, ωστόσο, έχει υποστεί «λίφτινγκ». Θα έχει διαφορετικό όνοµα, θα επανδρώνεται από µία ολιγάριθµη οµάδα αστυνοµικών και θα επιχειρεί, µεταξύ άλλων, υποστηρικτικά στις δυνάµεις των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε διαδηλώσεις.

Η µηχανοκίνητη µονάδα ταχείας επέµβασης θα υπάγεται στην Ασφάλεια Αττικής και ειδικότερα στην Οµάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήµατος (ΟΠΚΕ). Ετσι, το πιθανότερο όνοµά της θα είναι «∆ίκυκλη ΟΠΚΕ» ή κάποιο άλλο συνθετικό όνοµα µε το ακρωνύµιο ΟΠΚΕ. Η επάνδρωσή της θα γίνει από 50 αστυνοµικούς, οι οποίοι θα κάνουν επιχειρησιακή «πρεµιέρα», σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, το πρώτο 10ήµερο του Νοεµβρίου. Στόχος των αρµόδιων αξιωµατικών της ΕΛ.ΑΣ. ήταν να προλάβουν τη 17η Νοεµβρίου. Ετσι επέσπευσαν την εκπαίδευση των αστυνοµικών, την οποία σε πρώτη φάση ανέλαβαν αξιωµατικοί της ΓΑ∆Α και σε δεύτερη στελέχη της ΕΚΑΜ.

Η δίκυκλη ΟΠΚΕ θα φέρει βαρύ οπλισµό, ενώ η εκπαίδευση του προσωπικού της από την ΕΚΑΜ φανερώνει την πρόθεση της ηγεσίας του Σώµατος για µια οµάδα µε στρατιωτική εκπαίδευση για πολύ σοβαρά περιστατικά.

Οπως εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» αρµόδια πηγή, περίπου το 50% των ανδρών είχε υπηρετήσει πριν από το 2015 στην οµάδα ∆έλτα. Η βάση τους θα είναι το κέντρο της Αθήνας, χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει ότι θα περιορίζονται στην περιοχή των Εξαρχείων. «Η νέα υπηρεσία θα επιχειρεί στα πολύ σοβαρά περιστατικά, έχοντας τη δυνατότητα να φτάνει άµεσα στα σηµεία, λόγω της ευελιξίας της. Θα τη δείτε σε επεισόδια κουκουλοφόρων, σε ταραχές χούλιγκαν, ακόµα και σε ληστείες µε δράστες βαριά οπλισµένους κακοποιούς. Οταν χρειάζεται να φύγουν για ένα σοβαρό συµβάν από το κέντρο της Αθήνας, θα µετακινούνται. Για παράδειγµα, εάν εµφανιστεί µια συµµορία ληστών µε καλάσνικοφ, θα αναλάβουν δράση. Οµοίως εάν ξεσπάσουν επεισόδια από οπλισµένες µε πολεµοφόδια οµάδες χούλιγκαν. Θα είναι, δηλαδή, ένα πολυεργαλείο για σχεδόν όλα τα σοβαρά συµβάντα».

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η πολιτική και η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θα δώσουν έµφαση το επόµενο διάστηµα και στην καταπολέµηση της εγκληµατικότητας στις επιβαρυµένες περιοχές της ∆υτικής Αττικής. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται να συνδράµει η νέα µηχανοκίνητη οµάδα σε οργανωµένες επιχειρήσεις σε καταυλισµούς ή άλλα οικήµατα που χρησιµοποιούνται από εγκληµατικές οργανώσεις.

Εξάωρες βάρδιες

Συνολικά θα υπάρχουν πέντε οµάδες δίκυκλης ΟΠΚΕ, οι οποίες θα εκτελούν εξάωρες βάρδιες. Η καθεµία θα αριθµεί 10 αστυνοµικούς και θα έχει επιχειρησιακή «ανεξαρτησία». ∆ηλαδή θα επιχειρεί χωρίς απαραίτητα να βρίσκεται µαζί της κάποιο από τα γνωστά βαρέος τύπου οχήµατα της ΟΠΚΕ. Σε κάθε βάρδια θα υπάρχουν τρεις οµάδες, οι οποίες θα παίρνουν εντολές από το επιχειρησιακό κέντρο της ΟΠΚΕ στη ΓΑ∆Α.

Αυτό που προβληµάτισε το προηγούµενο διάστηµα τους αξιωµατούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν το όνοµα της υπηρεσίας. Τελικά προκρίθηκε η λύση να µην ονοµαστεί οµάδα ∆έλτα, προκειµένου να αποφευχθούν συνειρµοί µε παλαιότερα περιστατικά αστυνοµικής βίας. Η διαφοροποίηση στο θέµα του ονόµατος, σε σχέση µε τις προεκλογικές εξαγγελίες περί επανίδρυσης της ∆έλτα, θα µπορούσε να ερµηνευτεί ως µια προσπάθεια πιο «ήπιας» -τουλάχιστον επικοινωνιακά- διαχείρισης του θέµατος.

Επίσης, επί τάπητος τέθηκε το θέµα της συµµετοχής της υπηρεσίας στην καταστολή επεισοδίων σε διαδηλώσεις. Η διαχείριση του πλήθους είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη, πολλώ δε µάλλον όταν µια βαριά οπλισµένη οµάδα καλείται να επιχειρήσει κατά τη διάρκεια ταραχών σε µαζικές συγκεντρώσεις.

Στο παρελθόν έχουν αποτυπωθεί εικόνες ανεξέλεγκτων καταστάσεων στην πλατεία Συντάγµατος, κατά τη διάρκεια επέµβασης της οµάδας ∆έλτα. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξηγούν ότι η νέα υπηρεσία θα ενισχυθεί σε δεύτερο χρόνο σε ανθρώπινο δυναµικό. Αυτό θα γίνει όταν αναλάβουν υπηρεσία οι 1.500 ειδικοί φρουροί, οι οποίοι προσελήφθησαν µε την τελευταία προκήρυξη. Ολα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη και την αποδοτικότητα της δίκυκλης ΟΠΚΕ αλλά και από τις συνθήκες που θα επικρατούν στα Εξάρχεια.

Όσον αφορά στην ιεραρχία και στη δοµή της νέας δίκυκλης υπηρεσίας, σε κάθε οµάδα θα υπάρχει ένας επικεφαλής, ο οποίος θα καλείται να εφαρµόσει απαρέγκλιτα τις εντολές του επιχειρησιακού κέντρου. Οπως εξηγούν αστυνοµικές πηγές, ιδιαίτερα το πρώτο διάστηµα λειτουργίας της θα απαιτηθεί µεγάλη προσοχή στα Εξάρχεια, καθώς η συγκεκριµένη υπηρεσία αποτελεί «κόκκινο πανί» για ένα «δυναµικό» κοµµάτι του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στο παρελθόν είχαν υπάρξει αρκετές ενέδρες προς την οµάδα ∆έλτα, κάτι που κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει ότι θα επαναληφθεί.

Υπενθυµίζεται ότι η οµάδα ∆έλτα ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2009, µε σκοπό να αντιµετωπιστούν οι καταδροµικές επιθέσεις µε στόχο καταστήµατα και τράπεζες στο κέντρο της Αθήνας. Υπουργός ∆ηµόσιας Τάξης ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος, υφυπουργός ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης και επιχειρησιακός εµπνευστής ο στρατηγός Γιάννης Ραχωβίτσας. Η οµάδα καταργήθηκε τον Σεπτέµβριο του 2015 από τον υπουργό Νίκο Τόσκα, ο οποίος είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2018 από το βήµα της Βουλής ότι «η ∆έλτα όπως εξελίχθηκε έπραττε µε τρόπο ανάλογο µε τους αναρχικούς, δηλαδή όχι µε κανόνες βάσει των οποίων πρέπει να λειτουργούν τα όργανα του κράτους».

Πηγή: ethnos.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,491,ΑΠΟΨΕΙΣ,1498,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,563,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,213,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,525,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4839,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1605,ΕΛΛΑΔΑ,2702,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,314,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,100,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,138,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2411,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,624,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,659,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1782,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2307,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4015,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1147,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1157,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,627,ΥΓΕΙΑ,2372,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,60,KON-MAR,1,LIFESTYLE,333,UFO,218,VIDEO,2989,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Η «ΔΕΛΤΑ» επιστρέφει στην επέτειο του Πολυτεχνείου - 50 κομάντος με βαρύ οπλισμό
Η «ΔΕΛΤΑ» επιστρέφει στην επέτειο του Πολυτεχνείου - 50 κομάντος με βαρύ οπλισμό
Τέσσερα χρόνια µετά την κατάργησή της, η περίφηµη οµάδα ∆έλτα θα βρεθεί ξανά στους δρόµους της Αθήνας, για την περιφρούρηση των εκδηλώσ
https://1.bp.blogspot.com/-cVEzuipQLJo/XbQkJ3nKI-I/AAAAAAAB4vA/7161wyMPK60VRkU4O1MmyOsp3CWC5UAnACLcBGAsYHQ/s640/epistrefei-sthn-epeteio-tou-polytexneiou-50-komantos-me-bary-oplismo.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-cVEzuipQLJo/XbQkJ3nKI-I/AAAAAAAB4vA/7161wyMPK60VRkU4O1MmyOsp3CWC5UAnACLcBGAsYHQ/s72-c/epistrefei-sthn-epeteio-tou-polytexneiou-50-komantos-me-bary-oplismo.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2019/10/epistrefei-sthn-epeteio-tou-polytexneiou-50-komantos-me-bary-oplismo.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2019/10/epistrefei-sthn-epeteio-tou-polytexneiou-50-komantos-me-bary-oplismo.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων