$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home$hide=mobile

Η Σουηδία ανοίγει ξανά την μεγαλύτερη υπόγεια βάση του κόσμου

Η επιστροφή του Σουηδικού Ναυτικού στο φρούριο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου έρχεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης στρατιωτικοποίησης


Η επιστροφή του Σουηδικού Ναυτικού στο φρούριο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου έρχεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης στρατιωτικοποίησης της χώρας, που χαρακτηρίζεται από αυξήσεις του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με ρητορική η οποία προκαλεί πανικό.

Μετά από 15 χρόνια που παρέμεινε κλειστή, η ναυτική βάση Μουσκό 70 χιλιόμετρα νότια της Στοκχόλμης ενεργοποιείται και πάλι από τις ένοπλες δυνάμεις της Σουηδίας, ανέφερε η εφημερίδα Svenska Dagbladet.

Τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε τελετή νέων εγκαινίων με το μουσικό σώμα του Πολεμικού Ναυτικού και παρέλαση, ακριβώς 50 χρόνια μετά τα αρχικά εγκαίνια της εγκατάστασης το 1969.

Ο υπουργός Άμυνας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πέτερ Χούλτκβιστ απέδωσε την επιστροφή του Πολεμικού Ναυτικού στη βάση σε ζητήματα ασφαλείας.

«Είναι πιθανώς η μεγαλύτερη υπόγεια βάση του κόσμου. Εδώ έχουμε μια πολύ σημαντική και μοναδική πηγή που μπορούμε να αναπτύξουμε με διάφορους τρόπους», εξήγησε στην ομιλία του.Αρχικά, μια δύναμη 100 ατόμων θα τοποθετηθεί στην ανανεωμένη βάση, η οποία παροπλίστηκε το 2004.

«Ο στόχος είναι να αυξήσουμε την ασφάλεια μέσα στο βουνό. Το βουνό είναι μια εντυπωσιακή εγκατάσταση και φαίνεται σοφό να την αξιοποιήσουμε», δήλωσε ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού Γενς Νίκβιστ.

«Αυτό είναι σημαντικό, είναι κάτι μεγάλο για εμάς» είπε και στάθηκε στη σημασία της αποκέντρωσης των βάσεων, τονίζοντας πως ενισχύονται οι δυνατότητες και μειώνεται η ευπάθεια.

Το σχέδιο κατατέθηκε από το κοινοβούλιο περίπου πριν από έναν χρόνο. Εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό που μετακομίζει στο Μουσκό, ο στρατός θα τοποθετηθεί στο Ενκέπινγκ, ενώ η Πολεμική Αεροπορία θα βρίσκεται στην Ουψάλα.

Άλλοι ειδικοί, ωστόσο, ήταν πιο συγκεκριμένοι ως προς το γιατί έπρεπε να αναγεννηθεί το υπόγειο φρούριο.

«Η κίνηση βασίζεται στους υπολογισμούς ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ισχυρά όπλα που απαιτούν το επίπεδο προστασίας που μόνο το Μουσκό μπορεί να προσφέρει», ανέφερε ο ανώτερος αναλυτής της Σουηδικής Αμυντικής Υπηρεσίας Έρευνας Νίκλας Γκράνχολμ, όπως ανέφερε ο Guardian.

Στο μεταξύ, τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται συχνά την «ρωσική απειλή». Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας και άλλοι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν επανειλημμένα τη Ρωσία ως τον λόγο για τις ενισχυμένες προετοιμασίες της Σουηδίας στον τομέα της άμυνας.

Ενώ το Μουσκό έπαψε να παίζει κεντρικό ρόλο στη σουηδική άμυνα πριν από δεκαετίες, το ναυτικό δεν άφησε ποτέ την περιοχή συνολικά. Πέρυσι, Βρετανοί και Βέλγοι τουρίστες προσπάθησαν να διεισδύσουν στη βάση, αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με προειδοποιητικά πυρά πριν τελικά συλληφθούν.Η επιστροφή του Σουηδικού Ναυτικού στο φρούριο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου έρχεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης στρατιωτικοποίησης της χώρας, που χαρακτηρίζεται από αυξήσεις του προϋπολογισμού και επιστροφή των ενόπλων δυνάμεων στη Νήσο Γκότλαντ.

Παράλληλα, χιλιάδες φυλλάδια που εξηγούν πώς μπορεί να επιβιώσει κανείς από μια πυρηνική επίθεση διανεμήθηκαν στα σουηδικά νοικοκυριά, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Σουηδία μείωσε δραματικά τις στρατιωτικές της δαπάνες, από περίπου 3% του ΑΕΠ τη δεκαετία του ’80 σε μόλις 1% το 2010.

Επί του παρόντος, οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις ασχολούνται με την αξιολόγηση της πρότασης της επιτροπής άμυνας για την περίοδο 2021 – 2025. Εσωτερικά, υπάρχει μία διαμάχη μεταξύ του Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας για το πώς πρέπει να κατανεμηθούν οι πόροι.

Πηγή: crashonline.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,491,ΑΠΟΨΕΙΣ,1498,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,563,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,213,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,525,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4839,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1605,ΕΛΛΑΔΑ,2702,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,314,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,100,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,138,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2411,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,624,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,659,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1782,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2307,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4015,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1147,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1157,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,627,ΥΓΕΙΑ,2372,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,60,KON-MAR,1,LIFESTYLE,333,UFO,218,VIDEO,2989,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Η Σουηδία ανοίγει ξανά την μεγαλύτερη υπόγεια βάση του κόσμου
Η Σουηδία ανοίγει ξανά την μεγαλύτερη υπόγεια βάση του κόσμου
Η επιστροφή του Σουηδικού Ναυτικού στο φρούριο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου έρχεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης στρατιωτικοποίησης
https://1.bp.blogspot.com/-RdpqbyKBXj0/XZVR3eM654I/AAAAAAAB4EI/7jcOlxCqx9ooHrgmvWaHzEttuM1vNXm2gCLcBGAsYHQ/s640/i-souidia-anoigei-ksana-tin-megalyteri-ypogeia-vasi-tou-kosmou.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-RdpqbyKBXj0/XZVR3eM654I/AAAAAAAB4EI/7jcOlxCqx9ooHrgmvWaHzEttuM1vNXm2gCLcBGAsYHQ/s72-c/i-souidia-anoigei-ksana-tin-megalyteri-ypogeia-vasi-tou-kosmou.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2019/10/i-souidia-anoigei-ksana-tin-megalyteri-ypogeia-vasi-tou-kosmou.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2019/10/i-souidia-anoigei-ksana-tin-megalyteri-ypogeia-vasi-tou-kosmou.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων