$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home

Στοιχεία σοκ κατέθεσε ο Οικονόμου στη Βουλή για την κατάσταση στις φυλακές

"Εκρηκτική” χαρακτήρισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας, παρουσιάζοντας στ


"Εκρηκτική” χαρακτήρισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας, παρουσιάζοντας στοιχεία σοκ για τις συμπλοκές, τις επιθέσεις, τις ανθρωποκτονίες και τις αυτοκτονίες, που έχουν σημειωθεί από τις αρχές του έτους.

Τρεις λέξεις απεικονίζουν την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Απειθαρχία, υπερπληθυσμός και υποστελέχωση, τόνισε ο Λευτέρης Οικονόμου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος για τις προτεραιότητες και τους στόχους της νέας ηγεσίας του υπουργείου για την αντιμετώπιση και τη λύση ενός διαχρονικού, όπως είπε, προβλήματος.

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διασφαλίσουμε τη ζωή των κρατουμένων, αλλά και των υπαλλήλων, αντιμετωπίζοντας μια κατάσταση στις φυλακές που είναι εκρηκτική. Και είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε στο ελάχιστο για τη σωφρονιστική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος για το πρόβλημα που καλείται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, καταθέτοντας στοιχεία για το διάστημα από 1/1/2019 μέχρι 15/9/2019, από τα οποία προκύπτει ότι:

Υπήρξαν συνολικά σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, 525 συμπλοκές κρατουμένων, 88 επιθέσεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, 7 ανθρωποκτονίες, 28 αυτοκτονίες, 42 στάσεις κρατουμένων, 2.528 κατασχέσεις κινητών, 561 κατασχέσεις ναρκωτικών και 1.546 αυτοσχέδιων όπλων.

Μόνο στις φυλακές Κορυδαλλού υπήρξαν 9 συμπλοκές, 16 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 3 ανθρωποκτονίες, 6 αυτοκτονίες, κατασχέσεις 750 κινητών, 100 ναρκωτικών, και 663 αυτοσχέδιων όπλων. Με τα κινητά τηλέφωνα γίνεται πάρτι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας ότι σε καμία φυλακή δεν υπάρχει ανιχνευτής για ναρκωτικά και όπλα.

Έμφαση έδωσε ο κ. Οικονόμου στο θέμα της ασφάλειας στις φυλακές, απορρίπτοντας κατηγορίες βουλευτών της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, για αυταρχικές λογικές.

Δεν έχουμε το ιδεολόγημα μας για την ασφάλεια κρατουμένων αλλά και υπαλλήλων, στη λογική νόμος και τάξης, αλλά προτάσσουμε την αναγκαιότητα της. Θα ήμουν ευτυχής να μην υπήρχε η ανάγκη να αναφερθώ στην ασφάλεια, δυστυχώς όμως η πραγματικότητα μάς αναγκάζει να την προτάξουμε γιατί δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σωφρονιστικά καταστήματα ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της δημιουργίας Ομάδας Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών η οποία συστάθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την αναγκαία για την ενίσχυση της εξωτερικής φύλαξης.

Στα θέματα της ασφάλειας, της σωφρονιστικής πολιτικής και των απειλών που δέχεται η χώρα, μπορούμε να βρούμε κοινό πεδίο συζήτησης και συνεννόησης, σημείωσε.

Μίλησε ακόμα για «τραγική υγειονομική κατάσταση» στις φυλακές, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων -ένα θέμα, όπως είπε, που σέρνεται- αλλά και για τραγική υποστελέχωση, και προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την κάλυψη των κενών θέσεων με ειδική μοριοδότηση και κίνητρα για γιατρούς σε αγροτικές φυλακές.

Δεν έχουμε σκοπό ούτε να γκρεμίσουμε ούτε να ανατρέψουμε τη σωφρονιστική πολιτική που ακολουθείται, αλλά να τη βελτιώσουμε, διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου.

Ακόμα, υπεραμύνθηκε των φυλακών Γ΄ τύπου και απαντώντας στις αντιδράσεις και ανησυχίες που εκφράστηκαν, αντέτεινε ότι «πρέπει να φύγουμε από ιδεοληψίες γιατί η πειθαρχική φυλακή ισχύει σε όλα τα κράτη του κόσμου και αφορά τους σκληρούς συνειδητά παραβάτες».

Για τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού, ανέφερε ότι η ειδική Επιτροπή που είχε συσταθεί, αφού εξέτασε διάφορους δημόσιους χώρους, αξιολόγησε τον Ασπρόπυργο ως πρώτη περιοχή που τηρεί τις βασικές προϋποθέσεις, όμως προσέθεσε ο κ. Οικονόμου, «είμαστε στο αρχικό πόρισμα δεν έχουμε καταλήξει για το πού θα γίνουν».

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, έδωσε έμφαση στο θέμα της εξωτερικής φρούρησης, τονίζοντας ότι «το ζήτημα των δραματικών ελλείψεων προσωπικού που δημιουργήθηκε μετά την επιστροφή των δημοτικών υπαλλήλων στις οργανικές τους θέσεις, πρέπει να το λύσουμε, γιατί αυτό σημαίνει κίνδυνος αποδράσεων».

Άλλο ζήτημα, όπως είπε η κ. Νικολάου, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι ο διαχωρισμός και η μεταφορά των σκληρών κρατουμένων σε φυλακές κλειστού τύπου. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση της στην αποφυλάκιση βαρυποινιτών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο νόμος Παρασκευόπουλος έληξε τον Αύγουστο. Συμφωνούμε στις αποφυλακίσεις όχι όμως των βαρυποινιτών, των σκληρών παραβατών. Για παράδειγμα, ένας Αλβανός βαρυποινίτης με 108 χρόνια κάθειρξης για φόνους αποφυλακίστηκε στα 8 χρόνια με το νόμο Παρασκευόπουλου, διέπραξε ληστεία πριν λίγες μέρες και ξαναφυλακίστηκε».

Η νέα αντιεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική έχει βασικό της στόχο το σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων και παράλληλα την ασφάλεια του προσωπικού. Κεντρικοί στόχοι της παραμένουν η ενίσχυση της προστασίας τω δικαιωμάτων των κρατουμένων, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης τους με προγράμματα επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης, η επέκταση της χρήσης εναλλακτικών μέτρων κράτησης και η κοινωνική επανένταξη τους, είπε κλείνοντας την ενημέρωση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Από την πλευρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν παρατηρήσεις αλλά και επιφυλάξεις και ανησυχίες για ορισμένες διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα και κατά πόσο θα επηρεάσουν τη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή


ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,120,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,480,ΑΠΟΨΕΙΣ,1468,ΑΡΗΣ,176,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,560,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,767,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,126,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,210,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,494,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,656,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4798,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1574,ΕΛΛΑΔΑ,2686,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,322,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1047,ΕΣΕΙΣ,508,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,310,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,94,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,137,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2383,ΚΥΠΡΟΣ,267,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,622,ΝΑΣΑ,487,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,655,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,442,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1770,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,623,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,274,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1248,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,309,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2266,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,158,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3966,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,186,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1145,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1149,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,587,ΥΓΕΙΑ,2352,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,60,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,217,VIDEO,2976,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Στοιχεία σοκ κατέθεσε ο Οικονόμου στη Βουλή για την κατάσταση στις φυλακές
Στοιχεία σοκ κατέθεσε ο Οικονόμου στη Βουλή για την κατάσταση στις φυλακές
"Εκρηκτική” χαρακτήρισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας, παρουσιάζοντας στ
https://1.bp.blogspot.com/-C297vFMcjDg/XZP-xMW4z0I/AAAAAAAB4As/aCHynHHKWh0feMXmSQfQuJjQvYksLDDKgCLcBGAsYHQ/s640/stoicheia-sok-katethese-o-oikonomou-sti-vouli.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-C297vFMcjDg/XZP-xMW4z0I/AAAAAAAB4As/aCHynHHKWh0feMXmSQfQuJjQvYksLDDKgCLcBGAsYHQ/s72-c/stoicheia-sok-katethese-o-oikonomou-sti-vouli.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2019/10/stoicheia-sok-katethese-o-oikonomou-sti-vouli.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2019/10/stoicheia-sok-katethese-o-oikonomou-sti-vouli.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων