$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home

Τι γνωρίζετε πραγματικά για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια;

Οταν οι άνθρωποι σκέφτονται την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, γνωστή ως ΧΑΠ, συνήθως δημιουργούν στο μυαλό τους μια στερεότυπη εικ


Οταν οι άνθρωποι σκέφτονται την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, γνωστή ως ΧΑΠ, συνήθως δημιουργούν στο μυαλό τους μια στερεότυπη εικόνα: Ενα ηλικιωμένο άτομο με ένα τσιγάρο στο ένα χέρι και μία φιάλη οξυγόνου στο άλλο.

Ομως, αυτή η εικόνα κάθε άλλο παρά απηχεί την πραγματικότητα. Διαβάστε παρακάτω τι ακριβώς είναι η ΧΑΠ και ποιοι είναι οι μύθοι που την ακολουθούν:

Μύθος: Η ΧΑΠ είναι σπάνια. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ, όπως ο βήχας και η δύσπνοια, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται. Αλλά οι άνθρωποι που βιώνουν αυτά τα συμπτώματα συχνά προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι αυτά οφείλονται σε κάτι άλλο, όπως η γήρανση. Σύμφωνα με τις μελέτες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και δεν το γνωρίζουν.

Μύθος: Μόνο οι καπνιστές αναπτύσσουν ΧΑΠ. Ναι, το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία της ΧΑΠ. Στην πραγματικότητα, περίπου το 75% των ατόμων με ΧΑΠ είναι ή ήταν καπνιστές. Ωστόσο, περίπου το 25% δεν ήταν. Η έκθεση (κυρίως επαγγελματική έκθεση) σε ερεθιστικά των πνευμόνων, όπως οι αναθυμιάσεις, οι χημικές ουσίες ή η σκόνη, καθώς και η ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε κίνδυνο. Ισως να μην προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι παθητικοί καπνιστές μπορεί επίσης να αναπτύξουν ΧΑΠ.

Μύθος: Η ΧΑΠ αναπτύσσεται μόνο σε μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι σπάνιο για νεαρούς ενήλικες να αναπτύξουν ΧΑΠ, αλλά εάν καπνίζουν ή έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, είναι δυνατόν να συμβεί. Η διάγνωση είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα ηλικίας 40 ετών ή μεγαλύτερα, αλλά δεδομένου του προσδόκιμου ζωής σήμερα, αυτό δύσκολα θεωρείται «μεγαλύτερες ηλικίες».

Η ΧΑΠ είναι μια διαταραχή της γήρανσης, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να την αναπτύξουν σε νεαρότερη ηλικία, ανάλογα με το πότε άρχισαν το κάπνισμα, τον αριθμό των πακέτων την ημέρα, καθώς και γενετικούς παράγοντες όπως η ανεπάρκεια της πρωτεΐνης Αlpha-1 αντιθρυψίνη (ΑΑΤ), ενός αναστολέα πρωτεάσης. Η Alpha-1 αντιθρυψίνη έχει προστατευτική λειτουργία, υπό την έννοια ότι εμποδίζει την απελευθέρωση ενζύμων που μπορούν να βλάψουν ιστούς όπως αυτοί του πνεύμονα. Η ανεπάρκειά της μπορεί να είναι κληρονομική ή επίκτητη.

Μύθος: Για τη διάγνωση της ΧΑΠ απαιτείται ποικιλία εξετάσεων. Η διάγνωση της ΧΑΠ ξεκινά με μια γενική αξιολόγηση (ιατρικό ιστορικό, φυσική εξέταση και συζήτηση με το γιατρό σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου όπως το πλήθος των τσιγάρων που καπνίζετε, αν έχετε δύσπνοια ή παραγωγή πτυέλων και οποιαδήποτε έκθεση σε τοξικά σωματίδια). Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με ένα απλό τεστ σπιρομετρίας, που ονομάζεται επίσης έλεγχος πνευμονικής λειτουργίας.

Μύθος: Η ΧΑΠ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για τη ΧΑΠ, αν κάποιος ακολουθήσει το συνταγογραφούμενο θεραπευτικό πρόγραμμα και κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής του μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της και να αποφύγει την μόνιμη βλάβη των πνευμόνων.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι το πιο κρίσιμο βήμα σε ό,τι αφορά την ΧΑΠ. Ο γιατρός πιθανόν να συνταγογραφήσει φάρμακα όπως βρογχοδιασταλτικά και εισπνεόμενα στεροειδή για να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΧΑΠ. Το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης ή η προσπάθεια αποκατάστασης του πνεύμονα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει στον έλεγχο της συγκεκριμένης κατάστασης. Βεβαίως, εκείνοι που έχουν περισσότερο σοβαρή ΧΑΠ μπορεί να χρειαστούν θεραπεία με οξυγόνο ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Μύθος: Η ΧΑΠ είναι ανδρική ασθένεια. Στο παρελθόν, γύρω στη δεκαετία του ’60 οι άνδρες ήταν ο κύριος «πληθυσμός» της ΧΑΠ. Σήμερα, ωστόσο, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να διαγνωσθούν με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια στην ηλικία των πενήντα ετών ή νωρίτερα. Οι γυναίκες με συμπτώματα της ΧΑΠ είναι επίσης πιθανότερο από τους άνδρες να εμφανίζουν συχνές εξάρσεις, να υποφέρουν από κατάθλιψη και να αισθάνονται ότι η ποιότητα ζωής τους είναι κακή.

Μύθος: Είναι πολύ αργά για να σταματήσετε το κάπνισμα αν έχετε ΧΑΠ. Πολλοί άνθρωποι με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια υποτιμούν τη βλάβη που μπορεί να κάνει ή έχει ήδη κάνει το κάπνισμα στους πνεύμονες και την καρδιά. Ποτέ δεν είναι αργά για να σταματήσετε το κάπνισμα. Η διατήρηση της πνευμονικής λειτουργίας με τη διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι μπορεί να κάνει ο γιατρός ή τα φάρμακα για εσάς.

Πηγή

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,120,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,481,ΑΠΟΨΕΙΣ,1470,ΑΡΗΣ,176,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,560,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,767,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,126,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,210,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,498,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,656,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4807,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1583,ΕΛΛΑΔΑ,2689,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,322,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1047,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,312,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,96,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,137,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2390,ΚΥΠΡΟΣ,267,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,622,ΝΑΣΑ,487,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,655,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,442,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1774,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,623,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,274,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1248,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,309,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2271,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,159,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3973,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,187,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1145,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1150,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,592,ΥΓΕΙΑ,2355,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,60,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,217,VIDEO,2978,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Τι γνωρίζετε πραγματικά για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια;
Τι γνωρίζετε πραγματικά για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια;
Οταν οι άνθρωποι σκέφτονται την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, γνωστή ως ΧΑΠ, συνήθως δημιουργούν στο μυαλό τους μια στερεότυπη εικ
https://1.bp.blogspot.com/-R6E9dEb_Uo8/Xa5XAcINorI/AAAAAAAB4oQ/q0ClWSKJjq4R-7DizP98CwmCXcwSNI8wwCLcBGAsYHQ/s640/ti-pragmatika-gnorizete-gia-ti-xronia-apofraktiki-pneymonopatheia.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-R6E9dEb_Uo8/Xa5XAcINorI/AAAAAAAB4oQ/q0ClWSKJjq4R-7DizP98CwmCXcwSNI8wwCLcBGAsYHQ/s72-c/ti-pragmatika-gnorizete-gia-ti-xronia-apofraktiki-pneymonopatheia.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2019/10/ti-pragmatika-gnorizete-gia-ti-xronia-apofraktiki-pneymonopatheia.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2019/10/ti-pragmatika-gnorizete-gia-ti-xronia-apofraktiki-pneymonopatheia.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων