$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home$hide=mobile

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία από το παθητικό κάπνισμα

Η επιστημονική κοινότητα διατείνεται ότι οι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν εξίσου με τους συστηματικούς να υποστούν σημαντικές βλάβες


Η επιστημονική κοινότητα διατείνεται ότι οι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν εξίσου με τους συστηματικούς να υποστούν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους.

Βασικός στόχος του αντικαπνιστικού νόμου είναι να προστατεύσει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού (άνω του 70%), από το “αναγκαστικό” κάπνισμα. Οι παθητικοί καπνιστές, αν και τις περισσότερες φορές φαίνεται ότι συνειδητά επιλέγουν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με κάποιον καπνιστή, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν εξίσου από τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού. Μάλιστα σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η εισπνοή του καπνού από ένα καιόμενο τσιγάρο είναι πιο επικίνδυνη από τον καπνό που εκπνέεται.

Σύμφωνα με άρθρο του News247, την ίδια στιγμή, με τη ρήση “το κάπνισμα μας σκοτώνει όλους” ο Νικόλαος Κορδιολής, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νευροχειρουργός, και τ. Πρόεδρος – Διοικητής Α.Ο.Ν.Α «Ο Άγιος Σάββας», τονίζει ότι η κακή αυτή συνήθεια έχει επιπτώσεις τόσο στους καπνιστές όσο και σε εκείνους που είναι υποχρεωμένοι να αντιπαλέψουν τους καπνιστές οι μολύνουν συνειδητά πλέον τους κλειστούς χώρους με τα προϊόντα του καπνού τους. Όπως αναφέρει, το κάπνισμα είναι αντικοινωνικό. Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί εκτός των άλλων, δυσφορία στους περισσότερους μη καπνιστές καθώς και στον αυξανόμενο αριθμό των καπνιστών.

Στις συνέπειες του μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

• Ερεθισμός των οφθαλμών (ειδικότερα δυσάρεστο σε αυτούς που φορούν φακούς επαφής)

• Ερεθισμός της μύτης και του φάρυγγα

• Πονοκέφαλος, ζαλάδα και ναυτία

• Κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης

• Μείωση των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης

Επικίνδυνο για τα παιδιά

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος καθότι οι μηχανισμοί άμυνας του σώματός τους είναι λιγότερο ανεπτυγμένοι, Επίσης είναι λιγότερο ικανά να αποφεύγουν τον καπνό ή να φέρουν αντιρρήσεις, ιδιαίτερα στον στενό περίγυρο που αναπτύσσονται. Επί πλέον η υγεία τους μπορεί να υποστεί βλάβη πριν ακόμη γεννηθούν.

Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο ελλιποβαρών νεογνών, αποβολών και θνησιγενών νεογνών. Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι το κάπνισμα των γονέων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες στα νεαρά παιδιά και να τα καταστήσει περισσότερο ευάλωτα σε προβλήματα υγείας στη μετέπειτα ζωή τους. Μεταξύ άλλων, είναι αιτία αναπνευστικών μολύνσεων, όπως βρογχίτιδα, πνευμονία καθώς και χρόνιας φλεγμονής του μέσου αυτιού που είναι η συνηθέστερη αιτία κώφωσης στα παιδιά. Τα παιδιά με άσθμα παθαίνουν σοβαρότερες και συχνότερες κρίσεις εάν εκτίθενται τακτικά στο παθητικό κάπνισμα. Τέλος, το παθητικό κάπνισμα προκαλεί πολύ συχνά βήχα και πόνο στο λαιμό.

Τριτογενές κάπνισμα

Θα πρέπει επίσης να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το τριτογενές κάπνισμα, δηλαδή το αόρατο και τοξικό μείγμα αερίων και μορίων που επικάθεται στα μαλλιά και στα ρούχα των καπνιστών, αλλά και στα έπιπλα και στο πάτωμα. Το μείγμα παραμένει εκεί αφότου ο χώρος έχει καθαριστεί από τον καπνό. Στα κατάλοιπα περιλαμβάνονται βαρέα μέταλλα, καρκινογόνα ακόμα και ραδιενεργά υλικά. Τα υπολείμματα από καπνό τσιγάρου μπορούν να παραμείνουν σε αυτές τις επιφάνειες για χρόνια μετά το κάπνισμα και πολλοί ερευνητές ανησυχούν ότι μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων.

Οι χημικές ουσίες στη συνέχεια υφίστανται διαδικασία γήρανσης, η οποία αλλάζει τη χημική δομή τους. Ωστόσο, ο προσδιορισμός του κινδύνου από το τριτογενές κάπνισμα είναι δύσκολος και τα δεδομένα σχετικά με τις συνέπειές του είναι ακόμη πολύ λίγα, αναφέρουν κέντρα θεραπείας καρκίνου της Αμερικής.

Οι επιστήμονες διερευνούν το τριτογενές κάπνισμα καθώς προσπαθούν να κατανοήσουν κάποιες περίεργες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα. Επίσης μελέτη διαπίστωσε ότι το τριτογενές κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη και θραύσεις στο ανθρώπινο DNA.

Πηγή

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,491,ΑΠΟΨΕΙΣ,1498,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,563,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,213,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,525,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4839,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1605,ΕΛΛΑΔΑ,2702,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,314,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,100,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,138,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2411,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,624,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,659,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1782,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2307,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4015,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1147,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1157,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,627,ΥΓΕΙΑ,2372,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,60,KON-MAR,1,LIFESTYLE,333,UFO,218,VIDEO,2989,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία από το παθητικό κάπνισμα
Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία από το παθητικό κάπνισμα
Η επιστημονική κοινότητα διατείνεται ότι οι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν εξίσου με τους συστηματικούς να υποστούν σημαντικές βλάβες
https://1.bp.blogspot.com/-1YooLTkk0Cc/XdccG5HHl5I/AAAAAAAB5ec/i1SV4VPX6Hoh5IahHunpnwlls3z4nn5VQCLcBGAsYHQ/s640/poies-einai-oi-epiptoseis-stin-ygeia-apo-to-pathitiko-kapnisma.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-1YooLTkk0Cc/XdccG5HHl5I/AAAAAAAB5ec/i1SV4VPX6Hoh5IahHunpnwlls3z4nn5VQCLcBGAsYHQ/s72-c/poies-einai-oi-epiptoseis-stin-ygeia-apo-to-pathitiko-kapnisma.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2019/11/poies-einai-oi-epiptoseis-stin-ygeia-apo-to-pathitiko-kapnisma.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2019/11/poies-einai-oi-epiptoseis-stin-ygeia-apo-to-pathitiko-kapnisma.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων