$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home$hide=mobile

Ευρωβουλή: Σώστε τις μέλισσες!

Είναι μία από τις αθέατες πλευρές της φύσης, που οι άνθρωποι της πόλης θεωρούν ασήμαντες ή και γραφικές, αλλά είναι ζωτικής σημασίας γι


Είναι μία από τις αθέατες πλευρές της φύσης, που οι άνθρωποι της πόλης θεωρούν ασήμαντες ή και γραφικές, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας: στην Ευρώπη μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των αποκαλούμενων «επικονιαστών». Πρόκειται για μέλισσες, πεταλούδες και ορισμένα είδη σκαθαριών.

Ιδιαίτερα οι μέλισσες, που αριθμούν σχεδόν 2.000 είδη, είναι απαραίτητες για να καρποφορήσουν ανθοφόρα φυτά, αλλά κινδυνεύουν από τις αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες και τις υπερεντατικές καλλιέργειες. Όπως εξηγεί η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη «οι αιτίες είναι τα φυτοφάρμακα, η πυκνότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οι αλλαγές στη θερμοκρασία, η κλιματική αλλαγή.

Η προστασία των επικονιαστών μπορεί να γίνει με μείωση των φυτοφαρμάκων, αφού προηγηθεί μία μελέτη επιπτώσεων από την πλευρά της Κομισιόν, η οποία είναι απαραίτητη. Γιατί η αρνητική επιρροή των φυτοαφαμάκων στους επικονιαστές δεν έχει να κάνει μόνο με την ποσότητα, έχει να κάνει και με τα συστατικά τους».

Στα φυτοφάρμακα αποδίδει από τώρα τον αφανισμό των «επικονιαστών» η Αυστριακή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σάρα Βίνερ. Η διάσημη (στον γερμανόφωνο χώρο) τηλε-σεφ υποστηρίζει ότι η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων προκαλεί έναν φαύλο κύκλο. «Πρέπει επιτέλους να βγάλουμε από τα χωράφια μας την επιβλαβή χημεία, η οποία δεν επιβαρύνει μόνο τη βιοποικιλιότητα και τους επικονιαστές, αλλά και την υγεία μας», λέει η Αυστριακή ευρωβουλευτής. «Πιο πολλά φυτοφάρμακα σημαίνει πιο πολλά ανθεκτικά βακτήρια, τα οποία με τη σειρά τους φέρνουν ακόμη πιο πολλά φυτοφάρμακα. Δεν μπορεί να είναι αυτή η λύση…»

Απαγορεύσεις ή κίνητρα για τους αγρότες;


H EE ζητά μείωση των φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες

Με ψήφισμά του, την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί να ελαττωθεί η μαζική χρήση φυτοφαρμάκων στις ευρωπαϊκές καλλιέργειες. Ήδη το 2018 η ΕΕ είχε απαγορεύσει την εξωτερική χρήση των αποκαλούμενων «νεονικοτινοειδών», ωστόσο πολλά κράτη-μέλη έχουν νομοθετήσει ρήτρες εξαίρεσης, οι οποίες ισχύουν μέχρι σήμερα. Όλα δείχνουν ότι η Κομισιόν δεν θα προτείνει νέα δραστικά μέτρα πριν ολοκληρωθεί η μελέτη επιπτώσεων που έχει εξαγγείλει. Πολλοί ευρωβουλευτές αντιδρούν, επισημαίνοντας ότι ακόμη και το εμβληματικό Green Deal, το μεγάλο «στοίχημα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επόμενη πενταετία, δεν περιορίζει τη χρήση των συμβατικών φυτοφαρμάκων. Άλλοι ωστόσο επικροτούν, λέγοντας ότι η προστασία των καλλιεργειών δεν εξασφαλίζεται με τιμωρητικά μέτρα, αλλά με κίνητρα προς τους αγρότες.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Νόρμπερτ Λινς δηλώνει χαρακτηριστικά: «Απευθύνω έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για την προστασία της μέλισσας. Αυτό σημαίνει κίνητρα για μία οικολογικά βιώσιμη γεωργία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη χρήση φυτοφαρμάκων. Οι απαγορεύσεις δεν βοηθούν. Αναμένω τη μελέτη επιπτώσεων, που προτείνει η Κομισιόν, πριν ορίσουμε συγκεκριμένο αριθμό ή ποσοστό για τη μείωση των φυτοφαρμάκων».

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη επισημαίνει και μία ακόμη πτυχή του προβλήματος: «Έχουμε εισαγωγές φυτοφαρμάκων από τρίτες χώρες, που δεν πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ», επισημαίνει. «Αυτά τα φυτοφάρμακα επηρεάζουν αρνητικά και τους επικονιαστές και τη δημόσια υγεία ευρύτερα. Πρέπει λοιπόν να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Και να κινητοποιήσουμε τους αγρότες μας, που συμβιώνουν αιώνες τώρα με τις μέλισσες και με τις πεταλούδες»


Απαραίτητοι οι επικονιαστές στα ¾ της παραγωγής

«Οι ίδιοι οι αγρότες να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την προστασία των μελισσών» τονίζει η Μαρία Σπυράκη

Σήμερα οι επικονιαστές συμβάλλουν στα τρία τέταρτα της αγροτικής παραγωγής στην Ευρώπη. Ο αφανισμός τους θα είχε οδυνηρές συνέπειες. Γι αυτό οι Γερμανοί Πράσινοι στις τελευταίες ευρωεκλογές έκαναν προεκλογικό αγώνα με σύμβολο τη …μέλισσα. Αλλά πρέπει και οι ίδιοι οι αγρότες να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την προστασία των μελισσών, τονίζει η Μαρία Σπυράκη. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε», επισημαίνει, «είναι να τους κινητοποιήσουμε ώστε να χρησιμοποιούν εναλλακτικά σκευάσματα σε σχέση με τα κυρίαρχα φυτοφάρμακα, να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα που προέρχονται από την ΕΕ και πληρούν όλες τις προδιαγραφές και επίσης να ξέρουν οι ίδιοι τον τρόπο, με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον πληθυσμό των επικονιαστών, ούτως ώστε να αξιοποιήσουν και τον πλούτο που φέρνουν μαζί τους».

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο...

Πηγή

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,491,ΑΠΟΨΕΙΣ,1498,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,563,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,213,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,525,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4839,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1605,ΕΛΛΑΔΑ,2702,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,314,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,100,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,138,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2411,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,624,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,659,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1782,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2307,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4015,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1147,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1157,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,627,ΥΓΕΙΑ,2372,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,60,KON-MAR,1,LIFESTYLE,333,UFO,218,VIDEO,2989,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Ευρωβουλή: Σώστε τις μέλισσες!
Ευρωβουλή: Σώστε τις μέλισσες!
Είναι μία από τις αθέατες πλευρές της φύσης, που οι άνθρωποι της πόλης θεωρούν ασήμαντες ή και γραφικές, αλλά είναι ζωτικής σημασίας γι
https://1.bp.blogspot.com/-Yi9hiJB6sM4/XgazW5pJuWI/AAAAAAAB6Kc/ujsGSOZlPZU09mZdJcOn8eDGT-6o_bEDgCLcBGAsYHQ/s640/eyrovouli-soste-tis-melisses.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-Yi9hiJB6sM4/XgazW5pJuWI/AAAAAAAB6Kc/ujsGSOZlPZU09mZdJcOn8eDGT-6o_bEDgCLcBGAsYHQ/s72-c/eyrovouli-soste-tis-melisses.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2019/12/eyrovouli-soste-tis-melisses.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2019/12/eyrovouli-soste-tis-melisses.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων