$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home

Γιόσκα Φίσερ: «Ευρωπαϊκή άμυνα τώρα, σαν να μην υπάρχει ΝΑΤΟ!»

Η εκ των ένδον διττή αμφισβήτηση της Ατλαντικής Συμμαχίας (από τον Τραμπ και από τον Μακρόν) φανερώνει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει πια να ε


Η εκ των ένδον διττή αμφισβήτηση της Ατλαντικής Συμμαχίας (από τον Τραμπ και από τον Μακρόν) φανερώνει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει πια να ετοιμάζονται για την αμυντική αυτονόμησή τους λέει ο «πράσινος» πρώην υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο του «ρωσικού ιμπεριαλισμού»

Και τώρα, με το ΝΑΤΟ υπό εσωτερική αμφισβήτηση, τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη σε επίπεδο άμυνας και απέναντι στις τρεις υπερδυνάμεις του κόσμου μας; Το ερώτημα απασχολεί τον Γιόσκα Φίσερ, τον επιφανή «πράσινο» που διετέλεσε ΥΠΕΞ και αναπληρωτής καγκελάριος της Γερμανίας σε μία κρίσιμη για τη Γηραιά Ήπειρο εποχή, από το 1998 έως το 2005, και υποστήριξε την ενεργό ανάμειξη της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Γιουγκοσλαβικό.

Σήμερα ο Φίσερ προβληματίζεται από τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο: δεν επικεντρώνει, όπως ίσως επιθυμούσαμε να πράξει, στις αλλεπάλληλες προκλήσεις μίας χώρας-μέλους προς μίαν άλλη, στις τουρκικές ενέργειες που διαρρηγνύουν τη συνοχή της Συμμαχίας στο πλέον ευαίσθητο σημείο της, αλλά στη φράση του Εμανουέλ Μακρόν περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ». Αυτό το απόφθεγμα του γάλλου προέδρου ανατέμνει ο Φίσερ λαμβάνοντας υπόψη και την αμερικανική αποστασιοποίηση, την «εθνικιστική μετατόπιση του Τραμπ» με το πασίγνωστο σλόγκαν «Πρώτα η Αμερική».

Το πόνημα του γερμανού πολιτικού φιλοξενείται στο Project Syndicate.

Τον Μακρόν ο Φίσερ τον θεωρεί «αλεπού» μεν, που αντελήφθη την «αλλαγή στις στρατηγικές προτεραιότητες» των ΗΠΑ και χτύπησε σήμα κινδύνου, ωστόσο τον προσγειώνει θυμίζοντάς του ότι «το ΝΑΤΟ δύναται να επιβιώνει». Εξάλλου «δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνει τελειωμένο». Το 2014, γράφει, όταν η Ρωσία απέσπασε την Κριμαία, το Ουκρανικό «έδωσε νέα ζωή στο ΝΑΤΟ». Κατ’ αυτόν τον εύσχημο τρόπο ο Φίσερ σχολιάζει επικριτικά και το «πάθος του Μακρόν για διάλογο με τον ρώσο πρόεδρο». Και αμέσως περνάει στον Τραμπ.

«Η διακυβέρνηση Τραμπ τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της Ευρώπης. Εγκατέλειψε την ηγεσία του διεθνούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες. Επιδίωξε εθνικιστική, προστατευτική και μονομερή εξωτερική πολιτική. Ο Τραμπ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο».

Έτσι φθάσαμε στο σημείο όπου «η Ευρώπη πρέπει να φροντίσει για την άμυνά της, πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: «Ύστερα από δεκαετίες στρατηγικής εξάρτησης από τις ΗΠΑ, η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη».

Ο Φίσερ παραδέχεται ότι το «το μέλλον του ΝΑΤΟ είναι πιο αβέβαιο τώρα από όσο ήταν σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή της ιστορίας του». Πλέον, με την αμερικανική και γαλλική αμφισβήτηση -από διαφορετικές αφετηρίες, βέβαια- να είναι γεγονός, «η επιβίωση του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη». Ετσι ο αρθρογράφος διατείνεται ότι η διεθνής συγκυρία («η εθνικιστική στροφή των ΗΠΑ, η αυξανόμενη ακτινοβολία της Κίνας, η εν εξελίξει ψηφιακή επανάσταση») επιβάλλει στην Ευρώπη την αμυντική αυτονομία της, πράγμα δύσκολο αλλά επείγον. Επιβάλλει προετοιμασία, όσον καιρό «οι Ευρωπαίοι περιμένουν το μοιραίο τιτίβισμα» από τον Λευκό Οίκο.

Ο Φίσερ δεν διακινδυνεύει πρόβλεψη για τις επόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αλλά το ύφος και η ουσία του κειμένου του δείχνουν ότι μάλλον πιστεύει πως κάποια στιγμή τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από την ευρωπαϊκή ήπειρο, άρα πως θα έχει επικρατήσει η λογική του απομονωτισμού, τουτέστιν ο Τραμπ. Με βάση αυτήν την εκτίμηση προτείνει στην Ευρώπη «να πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον στρατό της». Με άλλα λόγια, από τούδε και στο εξής «πρέπει να ενεργεί σαν να έχει ήδη συμβεί το μοιραίο» για το ΝΑΤΟ.

Ο… εμπειροπόλεμος γερμανός πολιτικός παρατηρεί πάντως ότι για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης το ΝΑΤΟ σημαίνει ασφάλεια έναντι της Ρωσίας και του «ιμπεριαλισμού» της. Οι βαλτικές χώρες και η Πολωνία κατονομάζονται από τον Φίσερ σαν παραδείγματα χωρών που θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Οι διαλυτικές τάσεις στο ΝΑΤΟ είναι, για τον Φίσερ, αποτέλεσμα της «εθνικιστικής μετατόπισης» του Τραμπ – μία κατάσταση που εξαναγκάζει την Ευρώπη να γίνει ανεξάρτητη τεχνολογική δύναμη με ενιαίο αμυντικό μέτωπο. Τέτοια πρωτοβουλία «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έπαιρνε ποτέ με δική της βούληση». Ο Τραμπ υποχρεώνει, λοιπόν, την Ευρώπη να εφεύρει ξανά την αυτόνομη άμυνά της: «Για να διαφυλάξει το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργήσει σαν να είχε ήδη διαλυθεί η Ατλαντική Συμμαχία» κλείνει το κείμενό του με παράδοξο αλλά μάλλον εύληπτο τρόπο ο Φίσερ.

Με πληροφορίες από: protagon.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,495,ΑΠΟΨΕΙΣ,1503,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,564,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,214,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,530,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,48,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4844,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1606,ΕΛΛΑΔΑ,2704,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,315,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,101,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,140,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2420,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,626,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,660,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1789,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2314,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4024,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1148,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1159,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,633,ΥΓΕΙΑ,2377,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,61,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,218,VIDEO,2990,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Γιόσκα Φίσερ: «Ευρωπαϊκή άμυνα τώρα, σαν να μην υπάρχει ΝΑΤΟ!»
Γιόσκα Φίσερ: «Ευρωπαϊκή άμυνα τώρα, σαν να μην υπάρχει ΝΑΤΟ!»
Η εκ των ένδον διττή αμφισβήτηση της Ατλαντικής Συμμαχίας (από τον Τραμπ και από τον Μακρόν) φανερώνει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει πια να ε
https://1.bp.blogspot.com/-34Iu-Ct7R8Y/XfGp2dco0UI/AAAAAAAB53U/51crykqQlg8d1A9cj_0p8NGHaiD-NsHqwCLcBGAsYHQ/s640/gioska-fiser-evrwpaiki-amyna-twra-san-na-min-yparxei-nato.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-34Iu-Ct7R8Y/XfGp2dco0UI/AAAAAAAB53U/51crykqQlg8d1A9cj_0p8NGHaiD-NsHqwCLcBGAsYHQ/s72-c/gioska-fiser-evrwpaiki-amyna-twra-san-na-min-yparxei-nato.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2019/12/gioska-fiser-evrwpaiki-amyna-twra-san-na-min-yparxei-nato.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2019/12/gioska-fiser-evrwpaiki-amyna-twra-san-na-min-yparxei-nato.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων