$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home

Όσο πιο ειλικρινής είσαι τόσο πιο αντιπαθής γίνεσαι

Κάποτε μου ζήτησαν να μιλήσω για την ειλικρίνεια. Μα πριν καν καταφέρω να αρθρώσω λέξη, τα βιώματά μου με προσπέρασαν. Με κυρίευσαν δεκ


Κάποτε μου ζήτησαν να μιλήσω για την ειλικρίνεια. Μα πριν καν καταφέρω να αρθρώσω λέξη, τα βιώματά μου με προσπέρασαν. Με κυρίευσαν δεκάδες διχασμοί και σκέψεις. Με άλλα μάτια βλέπεις τον κόσμο όταν δεν τον γνωρίζεις.

Είναι που περιτριγυρίζομαι από ανθρώπους που η συμπεριφορά τους μου δίδαξε πως ο τρόπος που θα εκφέρεις μια γνώμη, είθισται να ‘ναι πρωτίστως εύπεπτος κι αρεστός και μετά να βγαίνει από μέσα σου αυθόρμητα κι αυθεντικά. Είναι βεβαίως αναγκαίο να γίνεσαι κοινωνικά αποδεκτός, αν θες να συνυπάρχεις μαζί τους αρμονικά. «Παράξενα πλάσματα» σκέφτηκα, κουνώντας το κεφάλι μου κι απορώντας: «Στο τέλος της ημέρας τους, χαμογελούν προτιμώντας να πλαγιάζουν κάθε νύχτα αγκαλιά με ψέματα;».

Αν θες να είσαι ειλικρινής, απολαμβάνεις να λες την αλήθεια, χωρίς να την παζαρεύεις και να την στρογγυλεύεις. Τότε, όμως, γιατί πολλές φορές αισθάνεσαι πως κάτι θα πάει στραβά, αν πεις τα πράγματα ως έχουν; Γιατί τα βλέμματα είναι στραμμένα επάνω σου σαν πολυβόλα οπλισμένα με σφαίρες, έτοιμα να διαπεράσουν κάθε λέξη που θα ξεστομίσεις;

Από πότε το να λες αυτό που πραγματικά πιστεύεις, θεωρείται κατακριτέο, σε βαθμό που ακόμα κι εσύ στο τέλος αμφιβάλλεις για τον ίδιο σου τον εαυτό; Μπουχτίζεις. Αγανακτείς με την ανταπόκριση των άλλων, θυμώνεις, μα ο θυμός σου δεν οδηγεί πουθενά. Δε θες και δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που είσαι. Το να παραμείνεις πιστός σε όσα υποστηρίζεις δηλώνει ωριμότητα. Πόσο μάλλον όταν έχεις την πυγμή να τα φωνάξεις χωρίς να φοβηθείς ποιον θα ενοχλήσουν.

Εκτός κι αν ακολουθήσεις τη συμβουλή κάποιου συγκαταβατικότερου κι αποφασίσεις να γίνεις διπλωμάτης. Όχι πως χαίρεσαι ιδιαίτερα με την ιδέα αυτή. Η αλήθεια είναι πάντοτε γuμνή και δεν έχει ανάγκη να στολίζεται με όμορφες φλυαρίες, μήπως κι ελαφρύνει, για να μην πέσει βαριά σε όποιον δυσκολεύεται να την σηκώσει.

Είναι κι αυτός ένας τρόπος να εκφραστείς, αποφεύγοντας πιθανές εντάσεις, χωρίς να αφήσεις κακές εντυπώσεις. Έτσι, θα καταφέρεις και να πεις αυτό που θες και να πάρεις ανθρώπους με το μέρος σου. Να κάνεις συμμάχους. Να θαυμάσουν τον εξαίσιο τρόπο σου να πεις αυτό που θες, προσέχοντας να μην τους ξεβολέψεις απ’ το ωραίο ροζ συννεφάκι τους. Να γίνεις αρεστός.

Ξέρουμε καλά πως οι άνθρωποι αγαπούν να τους χαϊδεύεις τα αφτιά. Ακόμα κι όταν οι ίδιοι το αρνούνται κι επιμένουν πως θέλουν να ακούσουν την αλήθεια, ακόμη κι αν στην ζητήσουν, στο τέλος πάλι θα κρατήσουν αυτό που συμφέρει εκείνους. Αυτό που θα τους κάνει να αισθανθούν καλά. Θεωρείς πως θα σε εκτιμήσουν τάχα περισσότερο κι όμως κατά βάθος δεν ανέχονται από κανέναν κριτική, αφού τον εαυτό τους τον έχουν πάντα ψηλά για να μην μπορεί κανείς να τον φτάσει. Αγαπούν τους κόλακες, κι έτσι ασυνείδητα επιλέγουν δίπλα τους συναισθηματικούς βρικόλακες. Εκείνους που στο τέλος θα τους πιουν κάθε ψυχικό απόθεμα, κάθε σταγόνα αυτοεκτίμησης.

Πού πήγαν εκείνοι που αποδέχονται κι επιλέγουν την αλήθεια; Την ευθύτητα, τη σκληρή –όταν χρειάζεται– κριτική. Εκείνη την εποικοδομητική, που θα τους βοηθήσει να βελτιωθούν. Πού πήγαν οι άνθρωποι εκείνοι που στο βλέμμα τους καθρεφτίζεται η ειλικρινής καλημέρα; Το πραγματικό ενδιαφέρον τους όταν σε ρωτούν τι κάνεις, αν έφαγες, και πώς περνάς. Γεμίσαμε στόματα που ανοίξανε κι αφτιά που έκλεισαν. Φωνές λογικής που έμειναν στον πάγκο και παραλογισμούς που γίνανε αρχηγοί. Βλέμματα γεμάτα απάθεια. Λέξεις που αν δεν είναι συμφέρουσες και βολικές δε διατυπώνονται. Α, και χαχανητά. Πνιγμένα γέλια πίσω απ’ την πλάτη κάποιου, κυρίως αυτού που δε συμμετέχει σε όλη αυτή την κωμωδία.

Από παιδί σου μαθαίνουν να ‘χεις το θάρρος της γνώμης σου. Κανείς, όμως, δε σου δίδαξε πώς να λες αυτό που πιστεύεις και παράλληλα αυτό που ο άλλος περιμένει να ακούσει. Δεν εννοούμε να μην έχεις τρόπους, να γίνεσαι επικριτικός κι αγενής. Κανένας, όμως, δε σου είπε πως ακόμα κι αν τα σχόλιά σου επιβάλλεται να ‘ναι κάποιες στιγμές αρνητικά, αν υποδείξεις λάθη κι αστοχίες άλλων, αν τολμήσεις να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, θα γίνεσαι αυτομάτως αντιπαθής. Θα απέχεις απ’ τις κλίκες. Θα απομονώνεσαι, γιατί οι αλήθειες είναι άβολες κι όλοι ψάχνουν την άνεσή τους.

Δε στα ‘πανε καλά. Κι εσύ πλέον προτιμάς να μην τα λες καν. Τουλάχιστον όχι σε αυτούς που δεν εκτιμούν την ειλικρίνειά σου.

Μαίρη Νταουξή

pillowfights.gr

Πηγή

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,123,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,495,ΑΠΟΨΕΙΣ,1503,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,565,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,214,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,533,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,49,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4845,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1606,ΕΛΛΑΔΑ,2704,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,315,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,101,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,140,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2422,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,626,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,660,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1791,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2314,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4026,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1148,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1160,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,635,ΥΓΕΙΑ,2377,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,61,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,218,VIDEO,2990,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Όσο πιο ειλικρινής είσαι τόσο πιο αντιπαθής γίνεσαι
Όσο πιο ειλικρινής είσαι τόσο πιο αντιπαθής γίνεσαι
Κάποτε μου ζήτησαν να μιλήσω για την ειλικρίνεια. Μα πριν καν καταφέρω να αρθρώσω λέξη, τα βιώματά μου με προσπέρασαν. Με κυρίευσαν δεκ
https://1.bp.blogspot.com/-kctjiU8aac0/Xgax42j5uaI/AAAAAAAB6KQ/fcHnUYqJz_MHGJKXbfmiKDfKkg8lqodwQCLcBGAsYHQ/s640/oso-pio-eilikrinis-eisai-toso-pio-antipathis-ginesai.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-kctjiU8aac0/Xgax42j5uaI/AAAAAAAB6KQ/fcHnUYqJz_MHGJKXbfmiKDfKkg8lqodwQCLcBGAsYHQ/s72-c/oso-pio-eilikrinis-eisai-toso-pio-antipathis-ginesai.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2019/12/oso-pio-eilikrinis-eisai-toso-pio-antipathis-ginesai.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2019/12/oso-pio-eilikrinis-eisai-toso-pio-antipathis-ginesai.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων