$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home$hide=mobile

Άρχισε η κούρσα για το υπερόπλο που θα «στέψει» την επόμενη υπερδύναμη

Στο κοντινό μέλλον κάποιοι θα ανακοινώσουν ότι κατάφεραν να κατασκευάσουν τον πρώτο «κβαντικό υπολογιστή» εκτός εργαστηριακών συνθηκών


Στο κοντινό μέλλον κάποιοι θα ανακοινώσουν ότι κατάφεραν να κατασκευάσουν τον πρώτο «κβαντικό υπολογιστή» εκτός εργαστηριακών συνθηκών - Θα είναι η στιγμή που θα αλλάξουν όλα στον πλανήτη

Οι κβαντικοί υπολογιστές θα χαρίσουν αναμφισβήτητη οικονομική και γεωπολιτική υπεροχή σε όποια χώρα τους κατακτήσει πρώτη. Η στιγμή δεν αργεί:

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Google ανακοίνωσε ότι μια συγκεκριμένη πειραματική διάταξη που είναι γνωστή ως «κβαντικός υπολογιστής» είχε καταφέρει κάτι εκπληκτικό. Σε λίγα λεπτά, έκανε έναν υπολογισμό που θα είχε πάρει χιλιάδες χρόνια από τους πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές στον κόσμο.

Ο αγώνας για την ανάπτυξη αυτών των υπολογιστών έχει αρχίσει και δεν είναι απλώς οι κομπιουτεράδες που ενθουσιάζονται με το θέμα: η διεθνής κούρσα για «κβαντική υπεροχή» θα έχει τεράστιες γεωπολιτικές επιπτώσεις.

Τι είναι λοιπόν οι κβαντικοί υπολογιστές και γιατί έχουν τόσο μεγάλη σημασία; Ας επιχειρήσουμε μια εξήγηση με απλά λόγια:

Τι είναι η κβαντική υπολογιστική; Είναι ένας τρόπος υπολογισμού ασύλληπτα πιο γρήγορος σε σχέση με αυτόν των υπαρχόντων υπολογιστών. Οι παραδοσιακοί υπολογιστές λειτουργούν προσθέτοντας 1 και 0. Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι σε θέση να ξεχωρίζουν περισσότερες καταστάσεις μεταξύ των δύο, γεγονός που επιτρέπει εξαιρετικά πολύπλοκους υπολογισμούς σε κλάσμα του χρόνου που θα χρειαζόταν με τον παραδοσιακό υπολογιστή.

Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει πριν η Google ή οποιοσδήποτε άλλος δημιουργήσει έναν αξιόπιστο κβαντικό υπολογιστή που να λειτουργεί και εκτός ελεγχόμενου εργαστηριακού περιβάλλοντος, αλλά η ανακάλυψη της Google αποτελεί σημαντικό ορόσημο.

Γιατί έχει σημασία: οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες αγωνίζονται να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές, να καλλιεργήσουν ταλέντα και να αντλήσουν χρήματα στην κβαντική υπολογιστική. Γιατί; Διότι οι κβαντικοί υπολογιστές έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες δημιουργούν νέα φάρμακα ή υλικά που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υγεία και την εθνική οικονομία. Θα μπορούσαν ακόμη να βοηθήσουν να απαντήσουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη φύση του σύμπαντος, κάτι που θα ήταν μια τεράστια νίκη για την επιστήμη. Αλλά πολύ πιο σημαντικό από όλα αυτά είναι το γεγονός ότι όποιος μπορεί να χτίσει έναν αρκετά ισχυρό κβαντικό υπολογιστή θα μπορούσε να παρακολουθήσει realtime τους πάντες, και να το χρησιμοποιήσει για να σπάσει όλους τους κωδικούς ασφαλείας οποιουδήποτε και οπουδήποτε.

Αναλογιστείτε το εξής: Για να σπάσετε μια κρυπτογράφηση σε οτιδήποτε, από τον τραπεζικό σας λογαριασμό έως τα πυρηνικά σχέδια, οι πιο ισχυροί υπερυπολογιστές του σήμερα θα χρειαζόταν να δοκιμάζουν αριθμούς για διάστημα μεγαλύτερο από τη διάρκεια ζωής του σύμπαντος. Αλλά ένας αρκετά ισχυρός κβαντικός υπολογιστής θα μπορούσε να καταφέρει να σπάσει τον ίδιο κώδικα μέσα σε λίγες ώρες, δίνοντας σε οποιονδήποτε κατέχει πρόσβαση σε άλλες χώρες και στα πιο ευαίσθητα μυστικά των πολιτών τους.
Ο παράγων έκπληξη

Η κατασκευή ενός κβαντικού υπολογιστή θα ήταν ένας γεωπολιτικός σεισμός, και κατά κάποιο τρόπο αυτό είναι καταδικασμένο να συμβεί. Το μεγάλο ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πώς:

Θα είναι μια έκπληξη όταν συμβεί; Αν ναι, προσδεθείτε. Εάν μια χώρα αποκτήσει ξαφνικά την ικανότητα να σπάσει τους κώδικες των αντιπάλων της, ενδέχεται να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει αυτήν την εξουσία προς όφελός της. Από την άλλοι οι αντίπαλοι της που θα ξυπνήσουν ξαφνικά μια μέρα, με εκτεθειμένες τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες τους μπορεί να αισθανθούν έναν ισχυρό πειρασμό να χτυπήσουν αμυντικά, φέρνοντας πιο κοντά τον κίνδυνος διεθνών συγκρούσεων.

Μια κβαντική έκπληξη θα μπορούσε επίσης να έχει άμεσες αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στην οικονομία, στην περίπτωση που ο κόσμος ξαφνικά ένιωθε ότι τα χρήματά του δεν ήταν πλέον ασφαλή θα προκαλούσε bank run.

Αντίθετα, οι κίνδυνοι μιας τέτοιας εκρηκτικής ανακάλυψης θα ήταν μικρότεροι αν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες μπορούσαν να λειτουργήσουν με αμοιβαία διαφάνεια ως προς τα κβαντικά τους σχέδια και να αναπτύξουν νέες, ισχυρότερες μορφές κρυπτογράφησης που να μπορούν να συμβαδίζουν με την πρόοδο αυτή, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πληροφοριών.

Αλλά αυτή δεν μοιάζει να είναι δυστυχώς η κατεύθυνση των πραγμάτων: Αντίθετα, οι τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το 5G έχουν ήδη γίνει πεδίο πολιτικού και στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Όσο πιο πολύ οι επιστήμονες πλησιάζουν στην κατασκευή ενός λειτουργικού κβαντικού υπολογιστή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος οι κυβερνήσεις να κρύψουν την αιχμή της έρευνας πίσω από κλειστές πόρτες. Αλλά αυτό θα αυξήσει το ρίσκο μια χώρα να κάνει την κβαντική έκπληξη που θα κλονίσει την ανθρωπότητα.

Με πληροφορίες από: newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,494,ΑΠΟΨΕΙΣ,1502,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,564,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,214,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,529,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,48,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4843,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1605,ΕΛΛΑΔΑ,2704,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,315,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,101,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,140,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2416,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,625,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,660,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1787,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2311,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4021,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1148,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1158,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,630,ΥΓΕΙΑ,2376,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,61,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,218,VIDEO,2990,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Άρχισε η κούρσα για το υπερόπλο που θα «στέψει» την επόμενη υπερδύναμη
Άρχισε η κούρσα για το υπερόπλο που θα «στέψει» την επόμενη υπερδύναμη
Στο κοντινό μέλλον κάποιοι θα ανακοινώσουν ότι κατάφεραν να κατασκευάσουν τον πρώτο «κβαντικό υπολογιστή» εκτός εργαστηριακών συνθηκών
https://1.bp.blogspot.com/-pSUFwqhgkko/Xg-u1umMPxI/AAAAAAAB6VQ/RUVCbi-sU4U5etKxCFqeoVny3UHtdNKtQCLcBGAsYHQ/s640/archise-i-koursa-gia-to-iperoplo-pou-tha-stepsi-tin-epomeni-iperdinami-compressed.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-pSUFwqhgkko/Xg-u1umMPxI/AAAAAAAB6VQ/RUVCbi-sU4U5etKxCFqeoVny3UHtdNKtQCLcBGAsYHQ/s72-c/archise-i-koursa-gia-to-iperoplo-pou-tha-stepsi-tin-epomeni-iperdinami-compressed.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/01/archise-i-koursa-gia-to-iperoplo-pou-tha-stepsi-tin-epomeni-iperdinami.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/01/archise-i-koursa-gia-to-iperoplo-pou-tha-stepsi-tin-epomeni-iperdinami.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων