$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home$hide=mobile

Ιαπωνία: Μαρούλια μεγαλώνουν καθημερινά, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση

Σε ένα κτίριο που σε καμία περίπτωση δεν προδιαθέτει γι’ αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό του, σε βιομηχανική περιοχή κοντά στο ΚιότοΣε ένα κτίριο που σε καμία περίπτωση δεν προδιαθέτει γι’ αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό του, σε βιομηχανική περιοχή κοντά στο Κιότο, περίπου 30.000 κεφάλια μαρουλιού μεγαλώνουν καθημερινά, υπό τεχνητό φως και με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό το «εργοστάσιο λαχανικών», χρησιμοποιώντας τις τελευταίες κάθετες γεωργικές τεχνικές, αποτελεί μέρος μιας τάσης που γεννάται αναγκαστικά στην Ιαπωνία, όπου η παραδοσιακή γεωργία αντιμετωπίζει μια διπλή απειλή, τη γήρανση του πληθυσμού και την αστικοποίηση.

Με τη μέση ηλικία ενός γεωργού στην Ιαπωνία να ανέρχεται στα 67 έτη και με λίγους υποψήφιους για να αντικαταστήσουν αυτούς που πεθαίνουν, η χώρα αναγκάστηκε να γίνει πρωτοπόρος στην επονομαζόμενη κάθετη γεωργία.

Παγκοσμίως γνωστές εταιρείες όπως η Panasonic, η Toshiba και η Fujitsu έχουν δοκιμάσει να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής με άλλες, με διαφορετικά επίπεδα επιτυχίας. Μια από τις εταιρείες με στροφή σε αυτή την κατεύθυνση, η Spread, παράγει 11 εκατομμύρια κεφάλια μαρουλιού ετησίως από το εργοστάσιο της στο Κιότο, μια τεράστια αποστειρωμένη περιοχή όπου τα λαχανικά στοιβάζονται σε ράφια αρκετά μέτρα ψηλά.

Τα μηχανήματα μεταφέρουν τα μαρούλια γύρω από το εργοστάσιο σε περιοχές όπου το φως, η θερμοκρασία και η υγρασία είναι ιδανικές γι’ αυτό το στάδιο ανάπτυξης. Η διαδικασία λειτουργεί χωρίς έδαφος ή φυτοφάρμακα και μόνο περίπου μια δωδεκάδα ανθρώπων χρησιμοποιούνται για τη συλλογή του μαρουλιού στο τέλος.

Άλλες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει κάθετες γεωργικές τεχνικές – κυρίως στη Δανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες – αλλά η κρίση του πληθυσμού στην Ιαπωνία σημαίνει ότι οι αγρότες πεθαίνουν, με ερωτηματικά για το πώς θα τροφοδοτηθεί η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

“Δεδομένης της έλλειψης εργατικού δυναμικού και της μείωσης της γεωργικής παραγωγής, ένιωθα ότι χρειάζεται ένα νέο σύστημα”, δήλωσε στο AFP ο Shinji Inada, διευθυντής της Spread.

Η Spread χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να κάνει τη διαδικασία σχεδόν πλήρως αυτοματοποιημένη: ένα παλαιότερο εργοστάσιο στο Κιότο εξακολουθεί να απασχολεί αρκετές δεκάδες ανθρώπους για να μετακινήσει το μαρούλι – ένα «δύσκολο έργο», παραδέχεται ένα μέλος του προσωπικού. Τα πλεονεκτήματα όμως είναι ξεκάθαρα: “Μπορούμε να παράγουμε σε μεγάλες ποσότητες και με σταθερό ρυθμό όλο το χρόνο, χωρίς να επηρεάζονται από τις αλλαγές της θερμοκρασίας”, δήλωσε ο Inada. “Το άλλο όφελος είναι ότι έχουμε λίγες απώλειες επειδή τα προϊόντα μας διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε ο μεγιστάνας των φυτών.

Ο Inada δήλωσε ότι η επιχείρηση αντιμετώπισε αρχικά κάποια δυσκολία στην πώληση του μαρουλιού, αλλά έχουν πλέον αποκτήσει μια καλή μάρκα, παράγοντας συνεπή ποιότητα σε σταθερή τιμή, σε μια χώρα όπου οι τιμές ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την εποχή.

Το μαρούλι της Spread βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ στο Κιότο και στην πρωτεύουσα Τόκιο και ο Inada έχει μεγάλα σχέδια επέκτασης της παραγωγής σε σημεία πιο κοντινά όπου καταναλώνονται τα λαχανικά. Η επιχείρηση κατασκευάζει εργοστάσιο στο Narita κοντά στο Τόκιο και προσβλέπει σε χώρες όπου το κλίμα δεν είναι κατάλληλο για μια τέτοια γεωργία. “Μπορούμε να εξαγάγουμε εύκολα το σύστημα παραγωγής μας σε πολύ ζεστά ή πολύ κρύα κλίματα για να μεγαλώσουμε μαρούλι”, δήλωσε ο Inada.

Αλλά αυτό το σύστημα είναι φιλικό προς το περιβάλλον; Ο Inada είπε ότι δίστασε πριν ξεκινήσει την ιδέα, αλλά τελικά υποστήριξε ότι τα πλεονεκτήματα υπερίσχυσαν των μειονεκτημάτων. “Είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιούμε περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με την παραγωγή που χρησιμοποιεί τον ήλιο, αλλά από την άλλη πλευρά η παραγωγικότητά μας είναι υψηλότερη σε μια παρόμοια επιφάνεια», είπε.

Το σύστημα επιτρέπει στην επιχείρηση να παράγει οκτώ καλλιέργειες μαρούλι ανά έτος, ανεξάρτητα από την εποχή. Η Spread χρησιμοποιεί επίσης πολύ λιγότερο νερό από τις παραδοσιακές γεωργικές μεθόδους. “Πιστεύω ότι συμβάλλουμε σε μια βιώσιμη γεωργία για την κοινωνία μας”, ισχυρίζεται ο Inada.

Η Ιαπωνία διαθέτει ήδη περίπου 200 εργοστάσια μαρουλιού που χρησιμοποιούν τεχνητό φως, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι μικρής κλίμακας. Σύμφωνα με την ομάδα ειδικών συμβούλων Innoplex, τέτοια εργοστάσια θα διπλασιαστούν σε αριθμό μέχρι το 2025.

Και άλλες εταιρείες στρέφονται στο μοντέλο της έξυπνης γεωργίας, με την Mitsubishi Gas Chemical να κατασκευάζει εργοστάσιο στη βορειοανατολική Φουκουσίμα που θα παράγει καθημερινά 32.000 κεφάλια μαρουλιού.

Και δεν είναι μόνο το μαρούλι: οι ντομάτες και οι φράουλες που καλλιεργούνται με υπολογιστή υπό τεχνητό φως είναι στο δρόμο προς το τραπέζι…

Πηγή

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,493,ΑΠΟΨΕΙΣ,1500,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,563,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,213,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,528,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,48,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4842,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1605,ΕΛΛΑΔΑ,2704,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,314,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,100,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,140,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2415,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,624,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,659,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1787,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2310,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4019,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1147,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1158,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,629,ΥΓΕΙΑ,2375,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,61,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,218,VIDEO,2990,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Ιαπωνία: Μαρούλια μεγαλώνουν καθημερινά, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση
Ιαπωνία: Μαρούλια μεγαλώνουν καθημερινά, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση
Σε ένα κτίριο που σε καμία περίπτωση δεν προδιαθέτει γι’ αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό του, σε βιομηχανική περιοχή κοντά στο Κιότο
https://1.bp.blogspot.com/-t0V6R9mluis/Xi_6ZaYvZzI/AAAAAAAB7Ek/aJHDh6EF3yggtu5eGjPqvgcSJa8oyjTUQCLcBGAsYHQ/s640/iaponia-maroylia-megalonoyn-choris.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-t0V6R9mluis/Xi_6ZaYvZzI/AAAAAAAB7Ek/aJHDh6EF3yggtu5eGjPqvgcSJa8oyjTUQCLcBGAsYHQ/s72-c/iaponia-maroylia-megalonoyn-choris.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/01/iaponia-maroylia-megalonoyn-choris.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/01/iaponia-maroylia-megalonoyn-choris.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων