$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home$hide=mobile

Νευρώνες σαν Κοινωνικό Δίκτυο

Οσοι έχουν παρόμοια συμπεριφορά δημιουργούν ισχυρές συνάψεις Οι νευρώνες του εγκεφάλου είναι συνδεδεμένοι όπως ένα κοινωνικό δίκτυο


Οσοι έχουν παρόμοια συμπεριφορά δημιουργούν ισχυρές συνάψεις

Οι νευρώνες του εγκεφάλου είναι συνδεδεμένοι όπως ένα κοινωνικό δίκτυο, αναφέρουν ειδικοί του Biozentrum στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature». Κάθε νευρικό κύτταρο έχει, σχέσεις με πολλά άλλα, ωστόσο οι πιο ισχυροί δεσμοί δημιουργούνται μεταξύ λίγων κυττάρων που μοιάζουν μεταξύ τους, σας θυμίζει κάτι από τις σχέσεις στο Facebook;

Πολύ λίγες οι ισχυρές συνάψεις

Τα νευρικά κύτταρα σχηματίζουν ένα πλέγμα συνδέσεων που ονομάζονται συνάψεις. Ωστόσο δεν είναι όλες οι συνάψεις ίδιες. Στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι αδύναμες. Τα κύτταρα κάνουν πολύ λίγες ισχυρές συνδέσεις. «Θέλαμε να δούμε αν υπάρχουν κανόνες που εξηγούν το πώς οι νευρώνες συνδέονται σε πολύπλοκα δίκτυα τα οποία περιέχουν εκατομμύρια νευρικά κύτταρα» αναφέρει ο καθηγητής Τόμας Μρσικ-Φλόγκελ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Biozentrum του Πανεπιστημίου της Βασιλείας και το University College του Λονδίνου.

«Φαίνεται τελικώς ότι ένας από τους κανόνες που διέπουν αυτά τα δίκτυα είναι αρκετά απλός. Οι νευρώνες με τα ίδια μυαλά δημιουργούν ισχυρά ζευγάρια ενώ εκείνοι που συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά ο ένας από τον άλλον δημιουργούν πολύ αδύναμες συνάψεις ή δεν συνδέονται καθόλου μεταξύ τους».

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου ο οποίος λαμβάνει πληροφορίες από τα μάτια και δημιουργεί την οπτική αντίληψη. Οι νευρώνες σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου αποκρίνονται σε συγκεκριμένα οπτικά μοτίβα αλλά είναι δύσκολο να ξεμπερδευτεί το κουβάρι σχετικά με το ποια κύτταρα συνδέονται μεταξύ τους επειδή υπάρχουν πολλές χιλιάδες κύτταρα τα οποία βρίσκονται σε συνωστισμό στο σημείο, σχεδόν 100.000 ανά κυβικό χιλιοστό.

Οπως ένα κοινωνικό δίκτυο

Με χρήση ενός συνδυασμού απεικόνισης υψηλής ανάλυσης και ευαίσθητων μετρήσεων του ηλεκτρικού φορτίου των κυττάρων οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συνάψεις μεταξύ των γειτονικών νευρώνων είναι οργανωμένες σαν ένα κοινωνικό δίκτυο. Ιστότοποι όπως το Facebook μάς κρατούν σε επαφή με μεγάλο αριθμό γνωστών, ωστόσο η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν έναν πολύ μικρότερο κύκλο στενών φίλων. Πρόκειται συνήθως για τους φίλους με τους οποίους έχουν τα περισσότερα κοινά και οι απόψεις τους είναι πιο σημαντικές σε σύγκριση με τις απόψεις των υπολοίπων πιο μακρινών εικονικών φίλων.

«Οι αδύναμες συνάψεις στον εγκέφαλο έχουν μικρή επίδραση, παρότι αποτελούν την πλειονότητα» λέει ο δρ Μρσικ-Φλόγκελ και συμπληρώνει: «Οι λίγες ισχυρές συνάψεις από νευρώνες με παρόμοιες λειτουργίες έχουν και τη μεγαλύτερη επίδραση στη δραστηριότητα των “συνεργατών” τους. Με τον τρόπο αυτόν οι νευρώνες εργάζονται μαζί ώστε να επεξεργαστούν καλύτερα τις πληροφορίες από τον έξω κόσμο».

Τι χρειάζονται οι αδύναμες συνάψεις;

Γιατί όμως οι νευρώνες δημιουργούν τόσο μεγάλους αριθμούς αδύναμων συνάψεων αφού, ως φαίνεται, αυτού του είδους οι συνάψεις δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο; «Εκτιμούμε ότι αυτό έχει να κάνει με τη μάθηση» εξηγεί ο δρ Λι Κοσέλ, εκ των κύριων συγγραφέων της νέας μελέτης.

«Αν οι νευρώνες χρειάζεται να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους οι αδύναμες συνάψεις βρίσκονται ήδη στη θέση τους και μπορούν να ενισχυθούν, εξασφαλίζοντας ίσως έτσι την ταχεία πλαστικότητα του εγκεφάλου». Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος μπορεί να προσαρμόζεται γρήγορα σε αλλαγές του περιβάλλοντος.

Η μελέτη αυτή αποτελεί μέρος μιας διεθνούς προσπάθειας που έχει ως στόχο να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος γεννά σκέψεις, αντιλήψεις και δράσεις μέσω της χαρτογράφησης του διαγράμματος καλωδίωσής του.

«Το διάγραμμα αυτό αποκαλύπτει πώς τα δίκτυα νευρώνων αλληλεπιδρούν για την επεξεργασία των πληροφοριών. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι νευρώνες συνδέονται μεταξύ τους θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη λεπτομερών προσομοιώσεων του εγκεφάλου σε υπολογιστές» σημειώνει ο δρ Μρσικ-Φλόγκελ.

Προς καλύτερη κατανόηση των νευρολογικών νόσων

Η έρευνα σχετικά με τον τρόπο που «συνομιλούν» μεταξύ τους οι νευρώνες στον εγκέφαλο αναμένεται να είναι επίσης πολύ σημαντική για την κατανόηση των νευρολογικών νόσων. «Αν γνωρίζουμε πώς πρέπει να μοιάζει το μοτίβο των συνάψεων στον εγκέφαλο, τότε θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις της σχιζοφρένειας ή του αυτισμού» καταλήγει ο επικεφαλής των ερευνητών.

Αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική είναι η δικτυωση σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Με πληροφορίες από: businesslife.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,493,ΑΠΟΨΕΙΣ,1500,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,563,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,213,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,528,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,48,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4842,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1605,ΕΛΛΑΔΑ,2704,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,314,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,100,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,140,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2415,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,624,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,659,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1787,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2310,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4019,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1147,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1158,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,629,ΥΓΕΙΑ,2375,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,61,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,218,VIDEO,2990,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Νευρώνες σαν Κοινωνικό Δίκτυο
Νευρώνες σαν Κοινωνικό Δίκτυο
Οσοι έχουν παρόμοια συμπεριφορά δημιουργούν ισχυρές συνάψεις Οι νευρώνες του εγκεφάλου είναι συνδεδεμένοι όπως ένα κοινωνικό δίκτυο
https://1.bp.blogspot.com/-cRT7ADA46cM/XjxxeyYc8dI/AAAAAAAB7ZE/45NwdWzx5RUTe0drl-CUmH5ZWlHqdC8bQCLcBGAsYHQ/s640/nevrones-san-kinoniko-diktio.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-cRT7ADA46cM/XjxxeyYc8dI/AAAAAAAB7ZE/45NwdWzx5RUTe0drl-CUmH5ZWlHqdC8bQCLcBGAsYHQ/s72-c/nevrones-san-kinoniko-diktio.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/02/nevrones-san-kinoniko-diktio.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/02/nevrones-san-kinoniko-diktio.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων