$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home$hide=mobile

Πράσινη ταφή: Χοῦς εἶ καί εἰς χοῦν ἀπελεύσει - Η οικολογική ταφή

Πράσινη ταφή: Βιώσιμη εναλλακτική λύση αντί της παραδοσιακής ταφής. Όταν ο οικολογικός τρόπος είναι και ο πιο φυσικός.


Πράσινη ταφή: Βιώσιμη εναλλακτική λύση αντί της παραδοσιακής ταφής. Όταν ο οικολογικός τρόπος είναι και ο πιο φυσικός.

Πράσινη ταφή: Οι άνθρωποι είμαστε από ύλη και ενέργεια, διότι τίποτα δεν γίνεται από τίποτα. Με αυτή την έννοια όπως χρησιμοποιούμε τη γλώσσα για να δηλώσουμε τα πράγματα, την ίδια γλώσσα να χρησιμοποιούμε και για εμάς. Αν το δεχτούμε αυτό είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε και για την «πράσινη κηδεία» αλλά και για την ανθρώπινη κομποστοποίηση.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο θάνατος σίγουρα δεν είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός αντίκτυπος στη ζωή μας. Αλλά μπορούμε να αναζητήσουμε νέες εναλλακτικές λύσεις χωρίς προκατάληψη και ταμπού.

Ήδη η Ουάσιγκτον είναι η πρώτη πολιτεία της Αμερικής που νομιμοποίησε την ανθρώπινη κομποστοποίηση. Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι η «πράσινη κηδεία» και γιατί η αποτέφρωση θεωρείται επιβλαβής για το περιβάλλον.

Στην Ελλάδα πέρασε μισός αιώνας μέχρι επιτέλους να ισχύσει η καύση και να υπάρξουν και οι απαραίτητες εγκαταστάσεις, οπότε πιο πολύ ενδιαφέρον έχει να γνωρίσουμε τις νέες τάσεις ταφής, την ώρα που σε πολλές χώρες παρατηρείται έντονη αύξηση των αιτήσεων για «πράσινες» ταφές ή άλλες πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις από την παραδοσιακή ταφή και την αποτέφρωση.


Πώς λειτουργεί η ανθρώπινη κομποστοποίηση

Η διαδικασία, όπως και συμβαίνει και με άλλες φυσικές ύλες, μετατρέπει το πτώμα σε χώμα. Το σώμα καλύπτεται από φυσικά υλικά, όπως άχυρο ή πριονίδια και μέσα σε περίπου τρεις έως επτά εβδομάδες, διασπάται σε χώμα. Ενώ το νεκρό σώμα διασπάται η οικογένεια του νεκρού μπορεί να επισκεφθεί την εγκατάσταση και με το πέρας της διαδικασίας μπορεί να παραλάβει το χώμα που πλέον είναι ό,τι έχει απομείνει από τον αγαπημένο του άνθρωπο.

Από εκεί και πέρα εξαρτάται από την οικογένεια πως θα θέλει να αξιοποιήσει αυτό το χώμα. Εάν πάλι η οικογένεια δεν θέλει να το παραλάβει, η εταιρεία μπορεί να το διαθέσει σε τοπικές οργανώσεις ώστε να χρησιμοποιηθεί για να θρέψει τη γη. Είναι εντυπωσιακό πως ο άνθρωπος, ως φυσική ύλη, επανέρχεται αρμονικά σε αυτή μετά τον θάνατό του.


Η πιλοτική μελέτη, πραγματοποιήθηκε σε σορούς εθελοντών, έδειξε ότι οι μαλακοί ιστοί αποσυντέθηκαν ολοσχερώς με ασφάλεια μέσα σε τριάντα ημέρες. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προσφέρει τις υπηρεσίες της ήδη από τον επόμενο Φεβρουάριο στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Η δε διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της Recompose, Κατρίνα Σπέιντ, επισήμανε ότι η διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία του κόσμου για την κλιματική αλλαγή, ενισχύει πολύ το ενδιαφέρον για την μετά θάνατο λιπασματοποίηση.

«Μέχρι στιγμής, 15.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί στο ενημερωτικό δελτίο μας. Η νομοθεσία που θα επιτρέψει τη διαδικασία στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα και υπερψηφίστηκε αμέσως. Το πρόγραμμά μας κινήθηκε με τέτοια ταχύτητα εξαιτίας της έκτακτης ανάγκης που επικρατεί λόγω κλιματικής αλλαγής και της αναγκαιότητας να αποκαταστήσουμε τα πράγματα».


Η Κατρίνα Σπέιντ επισήμανε ότι η ιδέα της ανθρώπινης λιπασματοποίησης της «γεννήθηκε» πριν από 13 χρόνια, όταν, σε ηλικία 30 ετών, άρχισε να σκέφτεται τη θνητότητά της. «Όταν πεθάνω, δεν θα πρέπει να επιστρέψω σε αυτόν τον πλανήτη που με προστάτευσε και με στήριξε σε όλη μου τη ζωή; Είναι λογικό και ταυτόχρονα όμορφο», εξήγησε.

Βέβαια στο σημείο αυτό να πούμε ότι αυτός ήταν και ο τρόπος ταφής των αρχαίων Ελλήνων. Τύλιγαν σε σεντόνι τη σωρό, έριχναν κρασί που συνέβαλε στην αποσύνθεση, και η συνέχεια ήταν ίδια όπως αυτή της κομποστοποίησης.


Όμως η ιδρύτρια της Recompose τονίζει ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην αποσύνθεση και στη λιπασματοποίηση. 

- Η πρώτη συμβαίνει όταν το νεκρό σώμα εγκαταλείπεται στο έδαφος

- Η δεύτερη περιλαμβάνει την αφομοίωσή του με αυτό και τονίζει ότι η φυσική οργανική μείωση ενός σώματος αποτρέπει την εκπομπή 1,4 τόνου άνθρακα στην ατμόσφαιρα, συγκριτικά με την αποτέφρωση, ενώ εκτιμά ότι ανάλογη εξοικονόμηση γίνεται και συγκριτικά με τη συμβατική ταφή, εφόσον βέβαια ληφθεί υπόψη η κατασκευή του φερέτρου και η μεταφορά. «Για πολλούς ανθρώπους αυτό συνάδει με τον τρόπο που έχουν επιλέξει να ζήσουν τη ζωή τους», καταλήγει. Η διαδικασία λιπασματοποίησης περιλαμβάνει την τοποθέτηση του νεκρού σώματος σε ένα κλειστό κουτί με ροκανίδια, άλφα-άλφα και άχυρα.

Με πληροφορίες από: flash.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,493,ΑΠΟΨΕΙΣ,1500,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,563,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,213,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,527,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4842,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1605,ΕΛΛΑΔΑ,2703,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,314,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,100,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,138,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2414,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,624,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,659,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1786,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2310,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4018,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1147,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1158,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,629,ΥΓΕΙΑ,2374,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,61,KON-MAR,1,LIFESTYLE,333,UFO,218,VIDEO,2989,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Πράσινη ταφή: Χοῦς εἶ καί εἰς χοῦν ἀπελεύσει - Η οικολογική ταφή
Πράσινη ταφή: Χοῦς εἶ καί εἰς χοῦν ἀπελεύσει - Η οικολογική ταφή
Πράσινη ταφή: Βιώσιμη εναλλακτική λύση αντί της παραδοσιακής ταφής. Όταν ο οικολογικός τρόπος είναι και ο πιο φυσικός.
https://1.bp.blogspot.com/-l3DiTqBlRhw/XlRiScVcL-I/AAAAAAAB7-U/KU10-AeuIF0ODTAVu1_jMEC6EXxpYsgDQCLcBGAsYHQ/s640/prasini-tafi-chous-ei-kai-eis-choun-apeleysei-i-oikologiki-tafi.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-l3DiTqBlRhw/XlRiScVcL-I/AAAAAAAB7-U/KU10-AeuIF0ODTAVu1_jMEC6EXxpYsgDQCLcBGAsYHQ/s72-c/prasini-tafi-chous-ei-kai-eis-choun-apeleysei-i-oikologiki-tafi.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/02/prasini-tafi-chous-ei-kai-eis-choun-apeleysei-i-oikologiki-tafi.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/02/prasini-tafi-chous-ei-kai-eis-choun-apeleysei-i-oikologiki-tafi.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων