$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home$hide=mobile

Αυτή είναι η επιφάνεια του Ηλιου, γεμάτη καυτό αέριο που κοχλάζει

Ενα νέο τηλεσκόπιο στη Χαβάη αποτύπωσε με κάθε λεπτομέρεια το μητρικό μας άστρο σε μια εξέλιξη που μεταξύ άλλων θα βοηθήσει καθοριστικά


Ενα νέο τηλεσκόπιο στη Χαβάη αποτύπωσε με κάθε λεπτομέρεια το μητρικό μας άστρο σε μια εξέλιξη που μεταξύ άλλων θα βοηθήσει καθοριστικά στην πρόγνωση του διαστημικού «καιρού»

Μια εικόνα της επιφάνειας του Ηλιου με λεπτομέρειες που δεν είχαμε δει ποτέ ως σήμερα, έδωσε το επίγειο αμερικανικό ηλιακό τηλεσκόπιο Inouye, που βρίσκεται στη Χαβάη.

Οι φωτογραφίες του Inouye απεικονίζουν χαρακτηριστικά που έχουν έκταση μέχρι και 30 χιλιόμετρα, ένας εντυπωσιακός άθλος ακρίβειας, αν σκεφτούμε ότι η απόσταση του Ηλιου από τη Γη είναι περίπου 150 εκατ. χιλιόμετρα.

Ακόμη και με αυτές τις πρώτες εικόνες, το διαμέτρου τεσσάρων μέτρων τηλεσκόπιο ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εποχή στη μελέτη του μητρικού μας άστρου.

Αυτή είναι η επιφάνεια του Ηλιου / DKIST

Βλέπουμε στη φωτογραφία μάζες καυτού αερίου (πλάσματος) που κοχλάζουν στην επιφάνεια του Ηλιου, όπως το νερό που βράζει στην κατσαρόλα. Τα φωτεινά σημεία είναι αέριο που βγαίνει πιο ψηλά και τα σκούρα αέριο που κρυώνει και βυθίζεται σε χαμηλότερα στρώματα.

Κάθε ένα από αυτά τα φωτεινά «νησιά» είναι διπλάσιο σε μέγεθος από την Ελλάδα, δηλαδή έχουν έκταση περίπου 260.000 τ.χλμ.

Ο Ηλιος είναι ένας γιγάντιος φυσικός αντιδραστήρας που καίει περίπου 5 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου κάθε δευτερόλεπτο και τους μετατρέπει σε ήλιο. Αυτή η μετατροπή είναι η πηγή ενέργειας του άστρου και θα συνεχίσει να του δίνει ενέργεια για τουλάχιστον άλλα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η ενέργεια εκπέμπεται στο Διάστημα προς κάθε κατεύθυνση. Ενα ελάχιστο μέρος φθάνει στη Γη καθιστώντας εφικτή τη ζωή, ενίοτε όμως προκαλώντας και προβλήματα.

Μπορούμε να προβλέψουμε τον διαστημικό καιρό;

Το Daniel K.Inouye Solar Telescope βρίσκεται στην κορυφή Χαλεακάλα, ύψους περίπου 3.000 μέτρων, της νήσου Μάουι. Φέρει το όνομα ενός γερουσιαστή της Χαβάης και έχει τη μεγαλύτερη διάμετρο από κάθε άλλο ηλιακό τηλεσκόπιο, επίγειο ή διαστημικό.

Θα αποτελέσει μια τριάδα μαζί με το διαστημικό τηλεσκόπιο Parker Solar Probe της NASA που βρίσκεται ήδη σε τροχιά γύρω από τον Ηλιο και με το μελλοντικό διαστημικό τηλεσκόπιο Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της NASA.


Το τελευταίο θα εκτοξευθεί στις 8 Φεβρουαρίου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Αναμένεται να φτάσει σε απόσταση περίπου 42 εκατ. χλμ. από τον Ηλιο, έναντι μόνο 6,1 εκατ. χλμ. που θα φθάσει το Parker Solar Probe.

Το Solar Orbiter θα φωτογραφίσει τους πόλους του Ηλιου, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ έως τώρα. Μόνο τότε οι επιστήμονες θα έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για το μαγνητικό πεδίο του άστρου μας, κάτι που θα βοηθήσει στην πρόγνωση του διαστημικού καιρού.

Ο Ηλιος συνεχώς εκτοξεύει τεράστιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων που, αν πλησιάσουν τη Γη, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και να απειλήσουν τους αστροναύτες. Στη Γη προκαλούν παρεμβολές, ακόμη και διακοπές στις τηλεπικοινωνίες και το ηλεκτρικό δίκτυο.

Χάρη στο νέο τηλεσκόπιο στη Χαβάη, οι επιστήμονες θα παρακολουθούν καλύτερα την αναταραχή στην επιφάνεια του Ηλιου και έτσι θα προβλέπουν την επόμενη ηλιακή καταιγίδα, δίνοντας περισσότερο χρόνο προετοιμασίας σε κυβερνήσεις, υπηρεσίες κοινής ωφελείας και ζωτικά δίκτυα υποδομής στη Γη. Σήμερα ο μέσος χρόνος προειδοποίησης είναι 48 λεπτά πριν από το ηλιακό συμβάν, ενώ στόχος είναι να αυξηθεί στις 48 ώρες.

Πηγή: Protagon.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,494,ΑΠΟΨΕΙΣ,1502,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,564,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,214,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,530,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,48,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4843,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1606,ΕΛΛΑΔΑ,2704,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,315,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,101,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,140,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2416,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,625,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,660,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1787,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2312,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4022,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1148,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1159,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,631,ΥΓΕΙΑ,2376,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,61,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,218,VIDEO,2990,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Αυτή είναι η επιφάνεια του Ηλιου, γεμάτη καυτό αέριο που κοχλάζει
Αυτή είναι η επιφάνεια του Ηλιου, γεμάτη καυτό αέριο που κοχλάζει
Ενα νέο τηλεσκόπιο στη Χαβάη αποτύπωσε με κάθε λεπτομέρεια το μητρικό μας άστρο σε μια εξέλιξη που μεταξύ άλλων θα βοηθήσει καθοριστικά
https://1.bp.blogspot.com/-Vqw_jKSzNNI/XmWug3fPUbI/AAAAAAAB8Tk/ofgFWBlkkbobO93cpdE2gfwRzrN-LLSvgCLcBGAsYHQ/s640/afti-einai-i-epifaneia-tou-iliou-gemati-kafto-aerio-pou-koxlazei.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-Vqw_jKSzNNI/XmWug3fPUbI/AAAAAAAB8Tk/ofgFWBlkkbobO93cpdE2gfwRzrN-LLSvgCLcBGAsYHQ/s72-c/afti-einai-i-epifaneia-tou-iliou-gemati-kafto-aerio-pou-koxlazei.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/03/afti-einai-i-epifaneia-tou-iliou-gemati-kafto-aerio-pou-koxlazei.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/03/afti-einai-i-epifaneia-tou-iliou-gemati-kafto-aerio-pou-koxlazei.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων