$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home

Γιατί δεν πρέπει να μας φοβίζει η προσωρινή κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών… θα μηδενιστούν 70 δισ. NPEs εφάπαξ

Η κρατικοποίηση σημαίνει χρήση κρατικών κεφαλαίων με στόχο τα 70 δισεκ. προβληματικά δάνεια να γίνουν μηδέν στις ελληνικές τράπεζες


Η κρατικοποίηση σημαίνει χρήση κρατικών κεφαλαίων με στόχο τα 70 δισεκ. προβληματικά δάνεια να γίνουν μηδέν στις ελληνικές τράπεζες....

Η κρατικοποίηση, προκαλεί προβληματισμό, ανησυχία, stress κάθε φορά που αναφέρεται ειδικά μάλιστα για τον τραπεζικό κλάδο που πρέπει να λειτουργεί με αυστηρά κριτήρια του ιδιωτικού τομέα.
Η κρατικοποίηση σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης, χρηματιστηριακής ευφορίας είναι εγκληματικό λάθος.
Η κρατικοποίηση όμως σε περίοδο χάους και πανικού, σε μια περίοδο που η Ευρώπη έχει χαλαρώσει τα κριτήρια για τις κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών λόγω κορωνοιού μήπως είναι ευκαιρία;
Η κρατικοποίηση για να βρεθούν απλά κεφάλαια είναι λάθος, θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι τράπεζες έχουν κεφάλαια στην Ελλάδα, έχουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας οπότε δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Αυτή η άποψη είναι λάθος γιατί ενώ με όρους λογιστικούς είναι επαρκείς με πραγματικούς όρους είναι ανεπαρκείς, όταν διαθέτουν 70 δισεκ. προβληματικά δάνεια και 16 δισεκ. ευρώ αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC δηλαδή λογιστικά κεφάλαια που κατ΄ ουσία χρωστάνε στο κράτος.
Η κρατικοποίηση σε ένα τραπεζικό σύστημα, οριζόντια πρέπει να έχει ένα μεγάλο στόχο εάν δεν υπάρχει ο μεγάλος στόχος δεν έχει κανένα νόημα οποιαδήποτε κρατικοποίηση.

Η Ευρώπη πανικόβλητη λόγω του κορωνοιού πήρε μια απόφαση να χαλαρώσει τα πάντα για να αντιμετωπίσει ένα μη συμβατικό εχθρό.

-Πλέον η χρήση κρατικών κεφαλαίων δεν θεωρείται κρατική βοήθεια state aid
-Εάν χρησιμοποιηθούν κρατικά κεφάλαια δεν ενεργοποιούνται τοξικές ρήτρες όπως της BRRD με το bail in σε καταθέσεις και ομολογιούχους.
-Εάν χρησιμοποιηθούν κρατικά κεφάλαια δεν επέρχεται οποιαδήποτε ζημία, αλλά επιτυγχάνεται ανάρρωση και υγεία.

Ο κορωνοιός (αρρώστια) φέρνει στις τράπεζες (υγεία) προοπτική.
Επειδή το σύστημα χαλάρωση και επειδή οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν 70 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Με κρατικά κεφάλαια αυτά τα 70 δισεκ. μπορούν να τα μηδενίσουν.
Δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί μια bad bank γιατί το πρόβλημα θα παραμείνει.
Απαιτείται κάτι πιο ρηξικέλευθο δηλαδή μια αποφασιστική πρωτοβουλία που θα επιλύσει το ελληνικό τραπεζικό πρόβλημα.
Θα πρέπει τώρα που είναι η ευκαιρία οι τράπεζες οι διοικήσεις, η ΤτΕ, ο SSM και η κυβέρνηση να συναποφασίσουν για τον νέο οδικό χάρτη της εξυγίανσης που θα απαιτήσει 6-8 μήνες έως ότου να μηδενίσουν τα 70 δισεκ.
Γιατί οι τράπεζες προ κορωνοιού είχαν κολλήσει στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015;
Γιατί η εξυγίανση των NPEs ήταν αργή και γιατί η ορατότητα για τα κέρδη ήταν πολύ περιορισμένη.
Είχαμε προ κορωνοιού τράπεζες που πάλευαν με την στασιμότητα, χωρίς δυναμική και χωρίς προοπτική.
Οι τράπεζες χρειάζονται ένα σοκ και αυτό μπορεί να προέλθει μόνο με το εξής τρόπο
Οι ελληνικές τράπεζες να πάρουν κρατικά κεφάλαια από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24 – 30 δισεκ. ευρώ περίπου 10-12 δισεκ.
Με τα κεφάλαια αυτά οι διοικήσεις των τραπεζών – καμία δεν θα πρέπει να αλλάξει τουναντίον να χειριστούν τις αυξήσεις κεφαλαίου και το επόμενο στάδιο την ιδιωτικοποίηση – θα επιλύσουν εφάπαξ το πρόβλημα των 70 δισεκ.
Οι τράπεζες θα χρειαστούν 10-12 δισεκ. και σε σύνολο κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο 3,3 δισεκ. – σήμερα όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν χρηματιστηριακή αξία όσο είχε και η Eurobank πριν 2 μήνες – το dilution των ιδιωτών μετόχων θα είναι ισοπεδωτικό.
Από την κρατικοποίηση θα χάσει ο ιδιώτης μέτοχος, όμως θα κερδίσει, ο καταθέτης, θα κερδίσει ο ομολογιούχος, θα κερδίσει η τράπεζα και ο εργαζόμενος της και θα κερδίσει και ο μελλοντικός μέτοχος.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα πάρουν 10-12 δισεκ. μέσω αυξήσεων κεφαλαίου που θα καλύψει το δημόσιο, σχεδόν το κράτος θα κατέχει ποσοστό 80% με 90% αλλά αυτό θα είναι μια προσωρινή μεταβατική περίοδος.
Οι τράπεζες θα έχουν μηδενίσει τα προβληματικά τους δάνεια, θα έχουν πεντακάθαρους ισολογισμούς, θα έχουν κεφάλαια και όντας εξυγιασμένες θα ακολουθήσουν πορεία ιδιωτικοποιήσεων.
Στην φάση της ιδιωτικοποίησης ελληνικών τραπεζών πεντακάθαρων από προβληματικά δάνεια και μετά κορωνοιό εποχή, θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι που θα ήθελαν τράπεζες καθαρές.
Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν τα 70 δισεκ. να τα κάνουν 0 προβληματικά δάνεια και προφανώς αυτό αποτελεί όχι απλά θεραπεία σοκ αλλά θα είναι οι τράπεζες με τον πιο καθαρό ισολογισμό παγκοσμίως.
Οι σημερινές διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχοντας πλήρως εξυγιασμένες τράπεζες μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς τα NPEs θα είναι 0% και μετά την κορωνοιό εποχή όπου η οικονομία της Ελλάδος θα ανακάμψει, όπως όλος ο πλανήτης… θα μπορέσουν να πουλήσουν μια ωραία ιστορία στους διεθνείς επενδυτές.
Ελάτε να αγοράσετε καθαρές τράπεζες σε μια οικονομία που ανακάμπτει μετά τον κορωνοιό.
Τότε ναι θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι ξένοι επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες.
Ναι τότε οι ελληνικές τράπεζες θα λένε ότι θα ρίξουν 10-15 δισεκ. στην πραγματική οικονομία σε νέα δάνεια και αυτό θα είναι γεγονός, υλοποιήσιμο, όχι απλά ένα δελτίο τύπου.
Η κρατικοποίηση σημαίνει χρήση κρατικών κεφαλαίων με στόχο τα 70 δισεκ. προβληματικά δάνεια να γίνουν μηδέν στις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο, χρειάζεται τόλμη από όλους κυρίως την κυβέρνηση, τις διοικήσεις και τον SSM.
Οι ιδιώτες μέτοχοι που θα υποστούν ακραία απίσχναση, αραίωση τι είναι προτιμότερο να έχουν μετοχές σε υγιείς τράπεζες ή μετοχές σε zombie bank;

Υποσημείωση

Θα πει κανείς ότι πάλι το κράτος θα βάλει λεφτά, δηλαδή οι φορολογούμενοι αλλά πλέον το κράτος πουλώντας στην φάση της ιδιωτικοποίησης τις ελληνικές τράπεζες θα μπορέσει να ανακτήσει σημαντικά κεφάλαια.
Ως προς τις μετοχές, όλες θα χρειαστούν reverse split, όλες χωρίς καμία εξαίρεση και σίγουρα το discount για τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα είναι 40% χαμηλότερα από τις τρέχουσες αλλά αυτό έχει μικρή σημασία.

Με πληροφορίες από: bankingnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,495,ΑΠΟΨΕΙΣ,1503,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,564,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,214,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,530,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,48,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4844,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1606,ΕΛΛΑΔΑ,2704,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,315,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,101,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,140,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2420,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,626,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,660,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1789,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2314,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4024,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1148,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1159,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,633,ΥΓΕΙΑ,2377,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,61,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,218,VIDEO,2990,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Γιατί δεν πρέπει να μας φοβίζει η προσωρινή κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών… θα μηδενιστούν 70 δισ. NPEs εφάπαξ
Γιατί δεν πρέπει να μας φοβίζει η προσωρινή κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών… θα μηδενιστούν 70 δισ. NPEs εφάπαξ
Η κρατικοποίηση σημαίνει χρήση κρατικών κεφαλαίων με στόχο τα 70 δισεκ. προβληματικά δάνεια να γίνουν μηδέν στις ελληνικές τράπεζες
https://1.bp.blogspot.com/-PfLyVLnLI4Q/Xnlhsb3ZkxI/AAAAAAAB8wI/7pE8q5UEFhcCYJAGTmq0EYlEYICzrvqOwCLcBGAsYHQ/s640/giati-den-prepei-na-mas-fobizei-h-proswrinh-kratikopoihsh.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-PfLyVLnLI4Q/Xnlhsb3ZkxI/AAAAAAAB8wI/7pE8q5UEFhcCYJAGTmq0EYlEYICzrvqOwCLcBGAsYHQ/s72-c/giati-den-prepei-na-mas-fobizei-h-proswrinh-kratikopoihsh.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/03/giati-den-prepei-na-mas-fobizei-h-proswrinh-kratikopoihsh.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/03/giati-den-prepei-na-mas-fobizei-h-proswrinh-kratikopoihsh.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων