$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home$hide=mobile

Ο Μπακογιάννης παραδίδει το πράσινο της Αθήνας στους ιδιώτες - Όλοι εναντίον του

Φωτεινή Λαμπρίδη Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, δέχτηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάνν


Φωτεινή Λαμπρίδη

Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, δέχτηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με αφορμή τη δημιουργία με νόμο Ανώνυμης Εταιρείας στον Δήμο Αθηναίων, η οποία αναλαμβάνει την διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου. Την ώρα που σύμφωνα με όσα λέει ο Νάσος Ηλιόπουλος στο tvxs.gr ετοιμάζονται προσφυγές στο Συμβούλιο Της Επικρατείας, από αρχαιολόγους αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Μπακογιάννης, στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπερασπίστηκε σθεναρά την απόφαση της κυβέρνησης, να παραδώσει τη διαχείριση των χώρων αυτών - και όχι μόνο- σε ιδιώτες.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος και ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στο tvxs.gr υπογράμμισαν πρώτα απ’ όλα, την παραβίαση των δημοκρατικών διαδικασιών.

«Ξεκινήσαμε με το ουσιαστικό θέμα, αυτό της δημοκρατίας. Ψηφίστηκε η απόφαση χωρίς να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά ούτε εκ των υστέρων, το έφερε η δημοτική αρχή» λέει ο Νάσος Ηλιόπουλος, «Έχουμε έναν Δήμο Αθηναίων σε ρόλο διανομέα εργολαβιών σε χορηγούς, “ευεργέτες” και άλλα οχήματα ιδιωτικού συμφέροντος. Εφτά μήνες μετά την ανάληψη της νέας διοίκησης, οι χώροι πρασίνου είναι σε άθλια κατάσταση και το βασικό της άγχος είναι, να δίνει λεφτά σε εργολάβους και να δίνει αρμοδιότητες του δήμου σε επιχειρήσεις, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.

Το γεγονός ότι οι δημοτικές παρατάξεις πληροφορηθήκαμε τον εν λόγω σχεδιασμό από τα μέσα ενημέρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, είναι απογοητευτικό για την ποιότητα της δημοκρατικής εκπροσώπησης των Αθηναίων».

Ο Παύλος Γερουλάνος συμπληρώνει: «Όταν παρακάμπτεται με τέτοιο τρόπο το Δημοτικό Συμβούλιο, μιλάμε για απόρριψη του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η ανώνυμη εταιρεία «Εθνικός Κήπος-Μητροπολιτικό Πράσινο» θεσπίστηκε με νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Θα έχει διοικητικό συμβούλιο 11 ατόμων που θα ορίζεται από τον Δήμο Αθηναίων και πρόεδρο τον δήμαρχο ή πρόσωπο που εκείνος θα ορίσει. Επίσης, θα μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό, να αναθέτει έργα διαχείρισης και να μισθώνει εκτάσεις ενώ θα παίρνει πόρους από τον δήμο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χορηγίες και άλλες πηγές. Αναλαμβάνει αρχικά την διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου, αλλά όπως δηλώνει με έμφαση ο Ν. Ηλιόπουλος, «..προβλέπεται η δυνατότητα στο μέλλον να αναλάβει και άλλους χώρους πρασίνου στην περιοχή της Αθήνας. Άρα αυτή η απόφαση, θα εφαρμοστεί κι αλλού με ότι συνεπάγεται αυτό για τον δημόσιο χαρακτήρα των χώρων».

Ο Παύλος Γερουλάνος θέτει όμως και το ζήτημα της έλλειψης ολοκληρωμένης πολιτικής για το πράσινο και τον δημόσιο χώρο. «Δεν γίνεται να μην υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική και να προβαίνεις σε τέτοιες κινήσεις. Αυτή τη στιγμή ο δήμος φαίνεται να έχει, άλλη πολιτική για το Πεδίον του Άρεως, άλλη για τον Λυκαβηττό, άλλη για το πάρκο Μπέη κοκ. Δεν πρέπει να υπάρχει ένα κεντρικό σχέδιο;»

Ο Ν. Ηλιόπουλος υποστηρίζει ότι η απόφαση, πλήττει και την πρόσβαση στους χώρους, και τον χαρακτήρα τους «ειδικά για τον λόφο Φιλοππάπου, ο οποίος είναι και αρχαιολογικός χώρος, γι’ αυτό και η κυρία Μενδώνη δεν υπέγραψε την απόφαση, όχι τυχαία. Δεσμεύεται από τον νόμο. Εμείς υποστηρίζουμε ότι θα μπορούσε να εκπονηθεί σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να τρέξει ο ΟΠΑΝΔΑ, ως πρόσωπο δημοσίου δικαίου, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες».

Ο Π. Γερουλάνος θέτει τα εύλογα ερωτήματα: Αν αύριο η ΑΕ θελήσει να κάνει έκθεση γλυπτών, μπορεί; Έχει δικαίωμα να κλείσει την πόρτα του κήπου και να μας πει, θέλω εισιτήριο για να περάσετε;».

Αντιδράσεις έντονες υπήρξαν επίσης από τον Νίκο Σοφιανό (Λαϊκή Συσπείρωση) και τον Πέτρο Παπακωνσταντίνου και την Ντίνα Ρέππα (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα / Ανταρσία σε Κυβέρνηση ΕΕ Κεφάλαιο).

Οι αντιδράσεις δεν εκφράζονται όμως μόνο από εκπροσώπους παρατάξεων και κομμάτων αλλά και από τους εργαζόμενους στον πολιτισμό.

Με ανοικτή επιστολή τους 68 εργαζόμενοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών επισημαίνουν πως «δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούμε σιωπηλοί την εκχώρηση των δημοσίων αγαθών και των μνημείων σε ανώνυμες εταιρείες που θα διαχειρίζονται τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία με μόνο κανόνα «τον κανόνα της ιδιωτικής οικονομίας». Καλούν κυρίως την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, «να υπερασπιστεί το δημόσιο αγαθό της ιστορικής μνήμης και του αθηναϊκού τοπίου από τους «κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας».

Με πληροφορίες από: tvxs.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,493,ΑΠΟΨΕΙΣ,1500,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,563,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,213,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,527,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4842,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1605,ΕΛΛΑΔΑ,2703,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,314,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,100,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,138,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2414,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,624,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,659,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1786,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2310,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4018,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1147,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1158,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,629,ΥΓΕΙΑ,2374,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,61,KON-MAR,1,LIFESTYLE,333,UFO,218,VIDEO,2989,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Ο Μπακογιάννης παραδίδει το πράσινο της Αθήνας στους ιδιώτες - Όλοι εναντίον του
Ο Μπακογιάννης παραδίδει το πράσινο της Αθήνας στους ιδιώτες - Όλοι εναντίον του
Φωτεινή Λαμπρίδη Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, δέχτηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάνν
https://1.bp.blogspot.com/-ICDO-lzHriw/XmpPrXcHEaI/AAAAAAAB8aA/FwNoR6ETvGULwZPDgNgYzhWnl5cYmLTsACLcBGAsYHQ/s640/o-mpakogiannis-paradidei-prasino-tis-athinas-stoys-idiotes.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-ICDO-lzHriw/XmpPrXcHEaI/AAAAAAAB8aA/FwNoR6ETvGULwZPDgNgYzhWnl5cYmLTsACLcBGAsYHQ/s72-c/o-mpakogiannis-paradidei-prasino-tis-athinas-stoys-idiotes.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/03/o-mpakogiannis-paradidei-prasino-tis-athinas-stoys-idiotes.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/03/o-mpakogiannis-paradidei-prasino-tis-athinas-stoys-idiotes.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων