$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home

Οικονομολόγος Ν. Ρουμπινί: Οι ΗΠΑ μπορεί να οδηγηθούν σε ύφεση μεγαλύτερη του 1929

Ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «Dr Doom» (δρ Όλεθρος) λόγω των απαισιόδοξων προβλέψεών του


Ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «Dr Doom» (δρ Όλεθρος) λόγω των απαισιόδοξων προβλέψεών του, έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει για τους κινδύνους που συνεπάγεται η πανδημία του κορωνοϊού για την αμερικανική οικονομία.

Στα τέλη Φεβρουαρίου ο Ρουμπινί προέβλεψε ότι ο κορωνοϊός θα γκρεμίσει κατά 30%-40% τα χρηματιστήρια και θα θάψει τα όνειρα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα προειδοποιεί, όπως αναφέρει το Business Insider, ότι ένας συνδυασμός τριών παραγόντων μπορεί να οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε μια ύφεση μεγαλύτερη εκείνης του 1929, που είχε προκαλέσει σοκ σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Η εσφαλμένη αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα

«Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι θεότρελο», είπε ο Ρουμπινί σχολιάζοντας την επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να ξανανοίξουν επιχειρήσεις μέχρι το Πάσχα στις 12 Απριλίου . Η σύγκριση του τρόπου με τον οποίο άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ιταλία, αντιμετώπισαν την πανδημία δείχνει, όπως λέει, γιατί είναι κακή ιδέα η πρώιμη επανεκκίνηση της οικονομίας:

Αν κλείσεις τα πάντα για τρεις μήνες σταματάς την πανδημία, τα νέα κρούσματα μηδενίζονται, έχεις ένα - δύο τρίμηνα πραγματικά κακής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά μετά επιστρέφεις βαθμηδόν σε φυσιολογικά επίπεδα. Αλλά αν αναβάλλεις τη λύση του προβλήματος όπως έκανε η Ιταλία και δεν προχωρήσεις σε ριζικά, υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα, καταλήγεις σε μια κατάσταση, που είναι «ο απόλυτος εφιάλτης στον τομέα της Υγείας».

Φυσικά, η παύση της οικονομικής δραστηριότητας για τόσο μεγάλο διάστημα είναι οδυνηρή, λέει ο Ρουμπινί, αλλά είναι το σωστό μέτρο για να σταματήσεις τη διασπορά του κορωνοϊού ώστε να μη χρειαστεί να ξαναβάλεις ξανά στον πάγο την οικονομία για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα.

Ο διάσημος οικονομολόγος, που είχε προβλέψει επιτυχώς την οικονομική κρίση του 2008, όπως και την κατάσταση στην Ελλάδα, θεωρεί ότι είναι πιθανόν ο κορωνοϊός να επιστρέψει τον ερχόμενο χειμώνα μεταλλαγμένος, αλλά με μικρότερη δριμύτητα σε χώρες που έλαβαν αυστηρά κατασταλτικά και όχι κατευναστικά μέτρα, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα οι ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να σημάνει ένα νέο ισχυρό πλήγμα για την οικονομία του χρόνου, την ώρα που θα αρχίζει να ανακάμπτει, τονίζει.

Η ανησυχία για τον μελλοντικό πληθωρισμό

«Για ένα χρόνο μπορείς να έχεις έλλειμμα δύο τριών δις. δολαρίων στον προϋπολογισμό», που θα αντιστοιχεί περίπου στο 15% του ΑΕΠ «και να μην τρέχει τίποτε, να είναι όλα εντάξει. Αλλά δεν μπορείς να ξεγελάς συνεχώς τους επενδυτές», σημείωσε ο Ρουμπινί. «Αν έχεις έλλειμμα στον προϋπολογισμό της τάξης του 10%΄- 15% έναντι του ΑΕΠ, ενώ τυπώνεις χρήμα, θα καταντήσουμε σαν τη Ζιμπάμπουε, σαν την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα με υψηλό πληθωρισμό και πιθανώς υπερπληθωρισμό», προειδοποίησε.

Αν υπάρξει αρνητικό σοκ στην τροφοδοσία, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού φέρνει τα πάνω κάτω στις αλυσίδες τροφοδοσίας ανά την υφήλιο και στέλνει στα σπίτια τους τους εργαζομένους, αυτό πιθανώς θα οδηγήσει σε μικρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Ρουμπινί. «Όταν υπάρχει αρνητικό σοκ στην τροφοδοσία, μειώνεται η παραγωγή και αυξάνονται οι τιμές», σημείωσε.

Τα γεωπολιτικά σοκ προκαλούν πρόσθετες εντάσεις

Ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος θεωρεί ότι «ίσως υπάρξει ένα ευρύ φάσμα γεωπολιτικών σοκ μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ένας παγκόσμιος κυβερνο-πόλεμος» και πολλά άλλα.

Πρόσθετες γεωπολιτικές εντάσεις πέραν μιας οικονομικής ύφεσης μπορεί να οδηγήσουν σε μια « γεωπολιτική ύφεση». «Αυτά τα σοκ μπορεί στο τέλος να αποδειχθούν σοβαρότερα κι από την πανδημία του κορωνοϊού», προειδοποιεί ο Ρουμπινί.

Πηγή: iefimerida.gr, hellas-now.com

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,494,ΑΠΟΨΕΙΣ,1502,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,564,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,214,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,530,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,48,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4844,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1606,ΕΛΛΑΔΑ,2704,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,315,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,101,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,140,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2418,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,625,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,660,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1788,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2313,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4023,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1148,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1159,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,632,ΥΓΕΙΑ,2376,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,61,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,218,VIDEO,2990,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Οικονομολόγος Ν. Ρουμπινί: Οι ΗΠΑ μπορεί να οδηγηθούν σε ύφεση μεγαλύτερη του 1929
Οικονομολόγος Ν. Ρουμπινί: Οι ΗΠΑ μπορεί να οδηγηθούν σε ύφεση μεγαλύτερη του 1929
Ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «Dr Doom» (δρ Όλεθρος) λόγω των απαισιόδοξων προβλέψεών του
https://1.bp.blogspot.com/-gXfkJn8Z0rQ/XoEeVAKswCI/AAAAAAAB87c/_FaU8jS-9XkfsE3_klX7lAe0aP9Kq1PEwCLcBGAsYHQ/s640/oikonomologos-n-roympini-oi-ipa-mporei-na-odigithoyn.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-gXfkJn8Z0rQ/XoEeVAKswCI/AAAAAAAB87c/_FaU8jS-9XkfsE3_klX7lAe0aP9Kq1PEwCLcBGAsYHQ/s72-c/oikonomologos-n-roympini-oi-ipa-mporei-na-odigithoyn.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/03/oikonomologos-n-roympini-oi-ipa-mporei-na-odigithoyn.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/03/oikonomologos-n-roympini-oi-ipa-mporei-na-odigithoyn.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων