$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home

Όταν οι σημερινοί αρμόδιοι αγνοούσαν τα πάντα για τον κορωνοϊό

Στις 22 Ιανουαρίου του 2020 και ενώ η επιδημία κορωνοϊού είχε ενσκήψει στην Κίνα ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 οι άνθρωποι που σήμερα


Στις 22 Ιανουαρίου του 2020 και ενώ η επιδημία κορωνοϊού είχε ενσκήψει στην Κίνα ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 οι άνθρωποι που σήμερα έχουν αναλάβει την θωράκιση της χώρας από την πανδημία ήταν απολύτως απληροφόρητοι και ανυποψίαστοι ως προς το εύρος, την μεταδοτικότητα, τη θνητότητα των περιστατικών που προκαλεί ο Covid-19.

Συγκεκριμένα στις 22 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ανώτατης επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα «iatronet .gr» υποστήριζε και μάλιστα με επιστημονική επιχειρηματολογία πώς ο νέος κορωνοϊός είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος από εκείνον που προκάλεσε την επιδημία SARS . Ο κ. Τσιόδρας επικέντρωνε την επιχειρηματολογία του στα στατιστικά δεδομένα της στιγμής, στις αναλύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και βεβαίως στα πορίσματα των αρμοδίων κοινοτικών οργάνων στις Βρυξέλλες. Δηλαδή των θεσμών που και σήμερα βρίσκονται στην ανώτατη βαθμίδα της ιεραρχικής κλίμακας του συντονισμού της μάχης κατά του Covid-19 τόσο στον κόσμο όσο και στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται πώς στις 21 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του καθ’ ύλη αρμόδιου θεσμικού οργάνου για την παρακολούθηση της επιδημίας ΕΟΔΥ, ο κ. Αρκουμανέας στις 19:52 νωρίς το βράδυ δήλωνε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ο ιός δεν είναι θανατηφόρος και δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο». Η δήλωση αυτή συμπεριλαμβανόταν στην είδηση που μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ με τον χαρακτηριστικό τίτλο « Σε επαγρύπνηση ο ΕΟΔΥ για τον νέο κορωνοϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα».

Στο σημείο αυτό θα έπρεπε για λόγους επιστημονικής αρτιότητας να επισημανθεί πως στις 22 Ιανουαρίου στην πόλη Γιουχάν και στην επαρχία Χουμπέι υπήρχε πλήρης εικόνα για το εύρος και την επικινδυνότητα της επιδημίας ενώ οι κινεζικές αρχές ήταν ήδη σε πορεία λήψης δραστικών μέτρων.

Δύο μήνες μετά τις 22 Ιανουαρίου ο ιός έχει καταλάβει την Ευρώπη και έχει προκαλέσει συνθήκες οι οποίες παραπέμπουν στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ιταλία μετρά περισσότερους νεκρούς από την Κίνα σε έναν υποπολλαπλάσιο όμως πληθυσμό από αυτόν της ασιατικής χώρας και ακολουθεί δυστυχώς με αντίστοιχα ποσοστά η Ισπανία. Και είμαστε ακόμη στην αρχή.

Πριν προχωρήσουμε στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων, ας δούμε λέξη προς λέξη την επιχειρηματολογία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στις 22 Ιανουαρίου του 2020 όπως αυτή κατατίθεται σε άρθρο – συνέντευξη στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα «iatronet.gr» υπό τον τίτλο «Σωτήρης Τσιόδρας: Πόσο απειλητικός είναι ο νέος κοροναϊός της Κίνας»:

«Aπό τους 400 εργαζόμενους στις δομές Υγείας του Wuhan που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς, δεν εμφάνισε κανείς συμπτώματα της νόσου, αναφέρει ο καθηγητής.

Λιγότερο επικίνδυνος είναι ο νέος κοροναϊός της Κίνας, από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο της περιόδου 2002 – 2003 (SARS) και του αντίστοιχου συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) του 2012, τα οποία είχαν επίσης προκαλέσει κοροναϊοί.

Ο νέος κοροναϊός "2019 - nCoV", που ξεκίνησε τη δράση του από το Wuhan της Κίνας, έχει μικρότερη μεταδοτικότητα και θνησιμότητα, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί πως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα παραπάνω αναφέρει στο Iatronet ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο καθηγητής είναι καθησυχαστικός και επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση:

Κύριε καθηγητά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου κοροναϊού;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πρόκειται για έναν νέο κοροναϊό, ο οποίος εμφανίζει χαμηλή μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα σε σχέση με τον SARS και MERS.

Γιατί εκτιμήθηκε αρχικά πως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Από τη μέχρι τώρα εικόνα, προκύπτει πως πρόκειται για έναν κοροναϊό, ο οποίος μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αρχική εκτίμηση του ΠΟΥ αποδίδεται στο ότι από τους 400 εργαζόμενους στις δομές Υγείας του Wuhan που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς, δεν εμφάνισε κανείς συμπτώματα της νόσου.

Τι μέτρα λαμβάνονται ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην Ελλάδα;

Βάση για τη διάγνωση πιθανής νόσησης εξαιτίας του κοροναϊού είναι η επίσκεψη στην Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό, η έμφαση δίνεται σε όσους επιστρέφουν από την περιοχή. Η πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, καθώς η χώρα μας δεν έχει απ' ευθείας αεροπορική σύνδεση με την περιοχή όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Προκαλεί εντύπωση πώς ένα εικοσιτετράωρο πριν δημοσιευθεί η συνέντευξη του καθηγητή Τσιόδρα, δηλαδή στις 21 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέας καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα που εκφράζονται σχεδόν με την ίδια ορολογία. Οι πηγές και των δύο παραγόντων είναι προφανώς ταυτόσημες. Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου οι ελληνικές αρμόδιες αρχές αλλά ως φαίνεται και οι διεθνείς αρμόδιοι φορείς δεν αντιλαμβάνονται, δεν οσμίζονται καν, δεν διαισθάνονται και τελικά δεν γνωρίζουν τίποτε περί του επερχόμενου κινδύνου. Είναι άοπλοι επιστημονικά, οργανωτικά και θεσμικά έναντι της επερχόμενης πανδημίας. Μόνον έτσι μπορεί αν εξηγηθεί η θεσμική και η οργανωτική ολιγωρία στη λήψη δραστικών μέτρων στην Ευρώπη η οποία τελικά εξελίχθηκε στο βασικό επίκεντρο εκδήλωσης και διασποράς της νόσου.

Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις του κορωνοϊού

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 16 Μαρτίου η ευρωπαϊκή διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ (US European Command) εκδίδει στην Στουτγάρδη της Γερμανίας ανακοίνωση με την οποία αναβάλλονται ή ακυρώνονται μία σειρά από προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη λόγω «των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων για την πορεία και την συμπεριφορά του νέου ιού Covid-19» όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση στην αγγλική γλώσσα.

Δείτε την επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού αρχηγείου στην Ευρώπη της 16ης Μαρτίου. Σε αυτήν γίνεται σαφές πως ακυρώνεται και η βασική ετήσια συμμαχική άσκηση Defender – Europe 20 η οποία διεξάγεται στο θέατρο μάχης του μαλακού υπογαστρίου της Ρωσίας λόγω Ουκρανικού Ζητήματος και αφορά κυρίως τις πρώην Ανατολικές Χώρες και βασικά τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Εσθονία ,Λιθουανία και Λετονία) .


Είναι νωρίς ή μάλλον δεν είναι η στιγμή για να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα ως προς το πραγματικό background αυτού του ζητήματος που έχει φέρει την Ευρώπη σε απόγνωση και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε απελπισία. Για την ώρα απλά επισημαίνεται πώς με την ίδια «επιστημονική ευκολία» με την οποία εφησυχαζόταν η κοινή γνώμη από τους αρμόδιούς στις 22 Ιανουαρίου, με την ίδια «επιστημονική σιγουριά» λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται οι αποφάσεις για την λήψη μέτρων με σκοπό την προστασία του πληθυσμού. Οι «πηγές» και οι επιστημονικές αναφορές και στις δύο περιπτώσεις είναι οι ίδιες. «Τότε δεν γνώριζαν» επακριβώς αλλά τώρα οι «πηγές» γνωρίζουν.

Να κοιμόμαστε δηλαδή ήσυχοι.

Με πληροφορίες από: zougla.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,495,ΑΠΟΨΕΙΣ,1503,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,564,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,214,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,532,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,48,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4844,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1606,ΕΛΛΑΔΑ,2704,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,315,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,101,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,140,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2420,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,626,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,660,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1789,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2314,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4024,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1148,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1159,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,635,ΥΓΕΙΑ,2377,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,61,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,218,VIDEO,2990,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Όταν οι σημερινοί αρμόδιοι αγνοούσαν τα πάντα για τον κορωνοϊό
Όταν οι σημερινοί αρμόδιοι αγνοούσαν τα πάντα για τον κορωνοϊό
Στις 22 Ιανουαρίου του 2020 και ενώ η επιδημία κορωνοϊού είχε ενσκήψει στην Κίνα ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 οι άνθρωποι που σήμερα
https://1.bp.blogspot.com/-HUoHDVHzML0/XnlaWGiCouI/AAAAAAAB8vk/6Pq0giLBWrQ7Bq6LyaoHeqIwggIZ25NsQCLcBGAsYHQ/s640/otan-i-simerini-armodi-agnousan-ta-panta-gia-ton.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-HUoHDVHzML0/XnlaWGiCouI/AAAAAAAB8vk/6Pq0giLBWrQ7Bq6LyaoHeqIwggIZ25NsQCLcBGAsYHQ/s72-c/otan-i-simerini-armodi-agnousan-ta-panta-gia-ton.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/03/otan-i-simerini-armodi-agnousan-ta-panta-gia-ton.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/03/otan-i-simerini-armodi-agnousan-ta-panta-gia-ton.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων