$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home$hide=mobile

Κορωνοϊός: Ανατροπή για τις μάσκες - Προστατεύουν και το κοινό, λένε τώρα οι ειδικοί

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA Δηλώσεις από ανώτατο αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και από τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο των ΗΠ


Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Δηλώσεις από ανώτατο αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και από τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ. Ο ΠΟΥ παραδέχθηκε και ότι υπάρχει πιθανότητα «αερογενούς διασποράς» του κορωνοϊού.

Αλλαγή πλεύσης από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα για τις προστατευτικές μάσκες και τη χρήση τους από το κοινό. Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί τελικά να αναχαιτιστεί (και) με τη χρήση προστατευτικής μάσκας απ' οποιονδήποτε βρίσκεται σε δημόσιο χώρο.

Επειδή, όμως, υπάρχει τεράστια, παγκόσμια έλλειψη σε χειρουργικές μάσκες, καλό είναι να τις αφήνουμε για το υγειονομικό προσωπικό και τους ασθενείς. Εμείς μπορούμε να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με οποιοδήποτε προστατευτικό - από μια αυτοσχέδια μάσκα έως ένα κασκόλ!

Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει πλέον ανιχνευθεί σε 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έχει επίσης κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 59.000 από αυτούς. Η χρήση χειρουργικής μάσκας για προστασία από αυτόν στους δημόσιους χώρους είναι συνηθισμένη σε πολλές χώρες. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι ειδικοί έως τώρα την αποθάρρυναν.

Πιθανότητα αερογενούς διασποράς

Ως φαίνεται, όμως, ο ΠΟΥ αλλάζει στάση, καθώς συγκεντρώνονται περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για τον κορωνοϊό. Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο Dr Michael Ryan, ανώτατος εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ σε θέματα εκτάκτων αναγκών υγείας.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Dr Ryan παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πιθανότητα αερογενούς διασποράς» του κορωνοϊού. Ωστόσο η κύρια οδός μετάδοσης παραμένουν τα σταγονίδια που μολύνουν τις επιφάνειες ή άλλα άτομα, όταν εκπέμπονται με τον βήχα και το φτάρνισμα.

«Αερογενής διασπορά» σημαίνει ότι με την ομιλία ή την βαριά ανάσα διαχέονται στον αέρα μικροσκοπικά σταγονίδια που φέρουν τον ιό. Τα σταγονίδια αυτά μπορεί να εισπνεύσουν άλλα άτομα και να μολυνθούν από τον Covid-19. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός Covid-19 έχει μεταδοθεί με αυτό τον τρόπο από ασυμπτωματικά άτομα.

«Να καλύπτετε το πρόσωπό σας στους δημόσιους χώρους»

Ανάλογες απόψεις είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ. Ο Dr Anthony Fauci, διευθυντής του ομοσπονδιακού Εθνικού Ιδρύματος Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων (NIAID), συνέστησε στους πολίτες να καλύπτουν το πρόσωπό τους στους δημόσιους χώρους.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι ο μοναδικός σίγουρος τρόπος προστασίας είναι η παραμονή στο σπίτι.

Ο Dr Ryan είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Εκτάκτων Αναγκών Υγείας του ΠΟΥ. Στη συνέντευξη Τύπου είπε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters: «Πρέπει να διαφυλάξουμε τις χειρουργικές μάσκες για τους υγειονομικούς στην πρώτη γραμμή. Η ιδέα όμως της χρήσης ενός αναπνευστικού καλύμματος ή ενός καλύμματος στόματος για να αποφύγουμε την διαχεόμενη με το βήχα ή το φτάρνισμα νόσο στο περιβάλλον… δεν είναι καθόλου κακή».

Ο Dr Ryan παραδέχθηκε ότι «υπάρχει μία πολύ σημαντική και υγιής δημόσια συζήτηση» για τη χρήση προστατευτικής μάσκας. Και πρόσθεσε πως εάν χρησιμοποιεί κάποιος μάσκα πρέπει να το κάνει στο πλαίσιο μιας ολιστικής στρατηγικής. Με άλλα λόγια, η χρήση της μάσκας πρέπει να συνδυάζεται με καλό πλύσιμο των χεριών και τήρηση της κοινωνικής απόστασης.

«Σίγουρα βλέπουμε περιπτώσεις κατά τις οποίες η χρήση αυτοσχέδιας ή υφασμάτινης μάσκας στο επίπεδο της κοινότητας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της νόσου», είπε.

«Η προστατευτική μάσκα αποτελεί συμπλήρωμα και όχι υποκατάστατο της κοινωνικής απόστασης», τόνισε ο Dr Fauci στο Fox News. «Πρόσφατα δεδομένα έδειξαν ότι ο κορωνοϊός ενδέχεται να μεταδίδεται ακόμα και όταν οι άνθρωποι μιλούν, χωρίς να βήχουν ή να φταρνίζονται».

Καλύτερα αυτοσχέδιες μάσκες για το κοινό

Παρότι ο κορωνοϊός μπορεί, τελικά, να αναχαιτιστεί με τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, οι ειδικοί συνιστούν να μην σπεύσουμε να προμηθευτούμε χειρουργικές μάσκες.

Όπως εξηγούν, υπάρχει ήδη τεράστια έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή μπορεί να ενταθεί, αν αγοράζουμε όσες υπάρχουν. Αντί για χειρουργικές μάσκες, ας φροντίσουμε να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας με κασκόλ ή με άλλα αυτοσχέδια καλύμματα, συνιστούν.

«Το κοινό πρέπει να τηρεί την απόσταση των 1-2 μέτρων όταν βρίσκεται σε δημόσιους χώρους», τόνισε ο Dr Fauci. «Όλοι, όμως, γνωρίζουμε πια πως όταν προσπαθείς να προμηθευτείς είδη βασικής ανάγκης από το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο, μοιραία θα έρθεις σε πιο κοντινή απόσταση. Σε αυτές τις περιστάσεις μπορεί να βοηθήσει ένα μαντήλι ή κασκόλ γύρω από το στόμα και τη μύτη ή άλλο αυτοσχέδιο κάλυμμα».

Πηγή

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,494,ΑΠΟΨΕΙΣ,1501,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,563,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,213,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,529,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,48,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4842,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1605,ΕΛΛΑΔΑ,2704,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,315,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,100,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,140,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2415,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,625,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,659,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1787,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2311,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4020,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1147,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1158,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,630,ΥΓΕΙΑ,2376,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,61,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,218,VIDEO,2990,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Κορωνοϊός: Ανατροπή για τις μάσκες - Προστατεύουν και το κοινό, λένε τώρα οι ειδικοί
Κορωνοϊός: Ανατροπή για τις μάσκες - Προστατεύουν και το κοινό, λένε τώρα οι ειδικοί
Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA Δηλώσεις από ανώτατο αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και από τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο των ΗΠ
https://1.bp.blogspot.com/-mHhVP7HFAw4/XohTMevSS-I/AAAAAAAB9EU/yRg_tQmIbukUI8anTESHvMOClZmk_7b_QCLcBGAsYHQ/s640/koronoios-anatropi-gia-tis-maskes--prostatevoun.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-mHhVP7HFAw4/XohTMevSS-I/AAAAAAAB9EU/yRg_tQmIbukUI8anTESHvMOClZmk_7b_QCLcBGAsYHQ/s72-c/koronoios-anatropi-gia-tis-maskes--prostatevoun.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/04/koronoios-anatropi-gia-tis-maskes-prostatevoun.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/04/koronoios-anatropi-gia-tis-maskes-prostatevoun.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων