$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home$hide=mobile

Το Μυστηριώδες Σήμα του Γαλαξιακού Συμπλέγματος Περσέα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής Το σήμα του Περσέα είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη ευρήματα στην ιστορία της αστρονομίας όταν μια ομάδα ερευνη.


Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το σήμα του Περσέα είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη ευρήματα στην ιστορία της αστρονομίας όταν μια ομάδα ερευνητών συγκεντρώθηκε για να εξερευνήσουν το σύμπλεγμα του Περσέα.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα γαλαξιών που βρίσκεται 250 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από το ηλιακό μας σύστημα.

“Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου, είπε η Esra Bulbul του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ τον Ιούλιο του 2014.

Το σύμπλεγμα Perseus είναι ένα από τα πιο τεράστια αντικείμενα που έχουν γίνει γνωστά στο σύμπαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ίδιο το συγκρότημα είναι τυλιγμένο από μια τεράστια «ατμόσφαιρα» που αποτελείται από πλάσμα. Ωστόσο, το μυστήριο δεν τελειώνει εκεί, όπως αναφέρει το locklip.com

“Η ατμόσφαιρα του συμπλέγματος είναι γεμάτη από ιόντα όπως τα Fe XXV, Si XIV και S XV. Κάθε ένα παράγει ένα «χτύπημα» ή «γραμμή» στο φάσμα ακτίνων Χ, το οποίο μπορούμε να χαρτογραφήσουμε χρησιμοποιώντας Chandra», εξηγεί η Bulbul. «Αυτές οι φασματικές γραμμές είναι γνωστές ενέργειες ακτίνων Χ».

Ωστόσο, το 2012, όταν η Bulbul συγκέντρωσε στοιχεία Chandra αξίας 17 ημερών, μια νέα γραμμή εμφανίστηκε εκεί όπου δεν πρέπει να υπάρχει γραμμή. “Μια γραμμή εμφανίστηκε στα 3,56 keV (kilo-electron volts) που δεν αντιστοιχεί σε καμία γνωστή ατομική μετάβαση. Ήταν μια μεγάλη έκπληξη”, είπε.

Η Bulbul και οι συνεργάτες της γοητεύτηκαν και δεν μπορούσαν να το πιστέψουν στην αρχή.

Όταν η Bulbul άρχισε να μιλάει για το σύμπλεγμα Περσέα, είπε: «Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να πεισθώ ότι αυτή η γραμμή δεν είναι ούτε ανιχνευτικό τεχνούργημα ούτε υπάρχουσα ατομική γραμμή».

“Έκανα πολύ προσεκτικούς ελέγχους. Ανάλυσα εκ νέου τα δεδομένα. Χώρισα το σύνολο δεδομένων σε διάφορες υποομάδες και επαληθεύτηκαν τα δεδομένα από τέσσερις άλλους ανιχνευτές σε δύο ξεχωριστά παρατηρητήρια. Καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν έκανε τη γραμμή να εξαφανιστεί. ” Όλα έδειχναν ότι η ανακάλυψη είναι αξιόπιστη.

Αυτό επιβεβαιώθηκε περαιτέρω όταν η Bulbul και οι συνάδελφοί της ανακάλυψαν σχεδόν ταυτόσημη φασματική υπογραφή σε εκπομπές ακτίνων Χ που προέρχονταν από 73 άλλες ομάδες γαλαξιών. Οι πληροφορίες παραλήφθηκαν από το XMM-Newton της Ευρώπης, ένα ανεξάρτητο τηλεσκόπιο X-Ray.

Λίγο μετά τη δημοσίευση της μελέτης Bulbul και των συναδέλφων της, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Alexey Boyarsky του Πανεπιστημίου του Leiden στην Ολλανδία παρουσίασε στοιχεία της ίδιας φασματικής γραμμής στις παρατηρήσεις του γαλαξία Ανδρομέδα, που έκανε ο XMM-Newton.
[next]
Εν ολίγοις, η φασματική γραμμή που εντοπίζεται από τους επιστήμονες δεν προέρχεται από κανέναν γνωστό τύπο, γεγονός το οποίο εγείρει υποψίες ότι μπορεί να προκλήθηκε από την Σκοτεινή Ύλη.

“Αφού υποβάλαμε την μελέτη, διάφοροι θεωρητικοί εμφανίστηκαν με περίπου 60 διαφορετικούς τύπους σκοτεινής ύλης που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή τη γραμμή. Μάλιστα, μερικοί φυσικοί σωματιδίων ονόμασαν αυτό το σωματίδιο ως “bulbulon”, είπε γελώντας.

Περαιτέρω παρατηρήσεις και μελέτες θα πρέπει σίγουρα να πραγματοποιηθούν στο μέλλον προκειμένου να κατανοήσουμε ένα από τα πολλά μυστήρια του σύμπαντος μας.

Η διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας, για παράδειγμα, ξεκίνησε ένα προηγμένο τηλεσκόπιο X-Ray που ονομάζεται “Astro-H” το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους αστρονόμους στο κυνήγι τους για απαντήσεις.

Τελικά, τι μπορεί να ήταν αυτό το μυστηριώδες “σήμα”; Προς το παρόν όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά – τόσο εκείνα που αποτελούν επιστημονικές θεωρίες όσο και εκείνα που παραπέμπουν σε θεωρίες συνωμοσίας.

ScienceCasts: Big Mystery in the Perseus Cluster


Με πληροφορίες από: diadrastika.com

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,494,ΑΠΟΨΕΙΣ,1501,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,563,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,213,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,529,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,48,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4842,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1605,ΕΛΛΑΔΑ,2704,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,315,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,100,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,140,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2415,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,625,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,659,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1787,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2311,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4020,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1147,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1158,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,630,ΥΓΕΙΑ,2376,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,61,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,218,VIDEO,2990,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Το Μυστηριώδες Σήμα του Γαλαξιακού Συμπλέγματος Περσέα
Το Μυστηριώδες Σήμα του Γαλαξιακού Συμπλέγματος Περσέα
Γράφει ο Σπύρος Μακρής Το σήμα του Περσέα είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη ευρήματα στην ιστορία της αστρονομίας όταν μια ομάδα ερευνη.
https://1.bp.blogspot.com/-7Z2D0QzERbE/XomRPCg7SdI/AAAAAAAB9G0/vhc58S0Nw5Ak5Cb93jKdPbiVHuVBpoDBQCLcBGAsYHQ/s640/to-mystiriodes-sima-toy-galaxiakoy-sy.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-7Z2D0QzERbE/XomRPCg7SdI/AAAAAAAB9G0/vhc58S0Nw5Ak5Cb93jKdPbiVHuVBpoDBQCLcBGAsYHQ/s72-c/to-mystiriodes-sima-toy-galaxiakoy-sy.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/04/to-mystiriodes-sima-toy-galaxiakoy-sy.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/04/to-mystiriodes-sima-toy-galaxiakoy-sy.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων