$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home$hide=mobile

Ξαφνικά ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε, το σκληρότερο «γεράκι» του Βερολίνου αποφάσισε να παραστήσει το περιστέρι;

Γιατί ο Σόιμπλε τα βάζει με το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας και υποστηρίζει το «τύπωμα χρήματος» της ΕΚΤ - Ο πρόεδρος της γερ


Γιατί ο Σόιμπλε τα βάζει με το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας και υποστηρίζει το «τύπωμα χρήματος» της ΕΚΤ - Ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής εμφανίζεται ως απρόσμενος υποστηρικτής των χαλαρών πολιτικών της ΕΚΤ, επικρίνοντας την αρνητική απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης για την ποσοτική χαλάρωση

Ξαφνικά ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε, το σκληρότερο «γεράκι» του Βερολίνου αποφάσισε να παραστήσει το περιστέρι; Η δήλωσή του εναντίον της προχθεσινής απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου η οποία αμφισβήτησε το «τύπωμα χρήματος» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκάλεσε έκπληξη σε κάποιους, αφού ο πρόεδρος, σήμερα, της γερμανικής βουλής έμεινε στην Ιστορία για τη σκληρή του στάση στη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε σήμερα στο «Redaktionsnetzwerk Deutschland» ότι η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου κατά του «τυπώματος χρήματος» βάζει σε κίνδυνο την ύπαρξη του ευρώ και ότι «ουδείς απολαμβάνει αυτήν την κατάσταση».

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, που εδρεύει στην Καρλσρούη ζήτησε εξηγήσεις από την ΕΚΤ, αμφισβητώντας τη νομιμότητα για το λεγόμενο «τύπωμα χρήματος», δηλαδή το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα δημιουργεί χρήμα για να αγοράζει κρατικά ομόλογα από την αγορά (τη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση).

Με αυτήν την πολιτική ωφελούνται οι πιο αδύναμες χώρες, όπως κυρίως η Ιταλία, αλλά και η Ελλάδα, αφού η ποσοτική χαλάρωση ρίχνει το κόστος δανεισμού (επιτόκια) και μπορούν να δανείζονται φθηνά και αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης επιχειρεί να βάλει φρένο στη διευκόλυνση των χωρών, ιδιαίτερα του Νότου, από την ΕΚΤ. Αποτελεί, επίσης, πολιτικό δυναμίτη στη σημερινή συγκυρία, κατά την οποία οι Νότιοι πιέζουν τη Γερμανία να δεχθεί κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε όλη την ευρωζώνη προκειμένου να στηριχθεί η ανάκαμψη από την πανδημία.

Μετά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, όμως, η υποχώρηση της Γερμανίας στα αιτήματα των χωρών του Νότου μοιάζει πολιτικά αδύνατη αφού η κυβέρνηση θα κατηγορείται στο εσωτερικό ότι παραβιάζει το γερμανικό Σύνταγμα.

Παρ΄ότι η στάση του Σόιμπλε μοιάζει επιφανειακά διαφορετική από τη διαχρονικά σκληρή του στάση απέναντι στις χώρες του Νότου, η πραγματικότητα είναι ότι ο ίδιος, αλλά και η Άνγκελα Μέρκελ είναι διαχρονικά αντίθετοι με την αμφισβήτηση των διευκολυντικών πολιτικών της ΕΚΤ. Τις πολιτικές αυτές προσπαθούν να ανατρέψουν ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια με προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Μάλιστα, πηγές που είχαν συμμετάσχει στην κυβέρνηση Σαμαρά, επί των ημερών της οποίας ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την ποσοτική χαλάρωση έλεγαν ότι και τότε, το 2012, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ασκούσε πιέσεις για να αποτραπούν οι προσφυγές στο δικαστήριο της Καρλσρούης, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η στήριξη του ευρώ από την ΕΚΤ.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν μάλιστα ότι η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριζε το τύπωμα χρήματος και για να περάσει το ζήτημα στο εσωτερικό της χώρας της και το είχε διαμηνύσει σε δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο τελικά έκρινε ότι το τύπωμα χρήματος είναι σύννομο, συμβατό με τις συνθήκες της Ε.Ε. και το καταστατικό της ΕΚΤ.

Τώρα, είναι η πρώτη φορά που ένα εθνικό δικαστήριο αμφισβητεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με αποτέλεσμα να ανοίγει ένας επικίνδυνος δρόμος διότι αργότερα μπορεί και άλλα εθνικά δικαστήρια να αμφισβητήσουν ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ανησυχία του, αφού πέραν όλων των άλλων είναι ευρωπαϊστής και η απόφαση του γερμανικού Ανώτατου Δικαστηρίου δημιουργεί ένα προηγούμενο που μπορεί να οδηγήσει σε μια υπαρξιακή κρίση στη θεσμική συγκρότηση της ευρωζώνης και της Ε.Ε.

Πηγές που συνομιλούν με κύκλους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έλεγαν μάλιστα ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης ανοίγει έναν επικίνδυνο δρόμο, εάν άλλα εθνικά δικαστήρια λάβουν αποφάσεις οι οποίες θα έρχονται σε αντίθεση με το κοινοτικό κεκτημένο και τη νομολογία του ΔΕΚ σε κρίσιμους τομείς που αφορούν στη Δημοκρατία, τη διάκριση των εξουσιών, τα πολιτικά δικαιώματα - ζητήματα που έχουν έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ.

Πηγή

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,121,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,490,ΑΠΟΨΕΙΣ,1498,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,563,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,213,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,525,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4839,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1605,ΕΛΛΑΔΑ,2702,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,314,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,100,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,138,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2408,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,624,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,659,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1782,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,274,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1253,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2305,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4014,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1147,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1157,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,627,ΥΓΕΙΑ,2371,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,60,KON-MAR,1,LIFESTYLE,333,UFO,218,VIDEO,2989,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Ξαφνικά ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε, το σκληρότερο «γεράκι» του Βερολίνου αποφάσισε να παραστήσει το περιστέρι;
Ξαφνικά ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε, το σκληρότερο «γεράκι» του Βερολίνου αποφάσισε να παραστήσει το περιστέρι;
Γιατί ο Σόιμπλε τα βάζει με το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας και υποστηρίζει το «τύπωμα χρήματος» της ΕΚΤ - Ο πρόεδρος της γερ
https://1.bp.blogspot.com/-U-3ELM8ZOmo/XrkLlw6UZfI/AAAAAAAB-FE/uQLm_6D2ExwGXV1J4MTUgU9sGzwVfWIcQCLcBGAsYHQ/s640/soimple-to-geraki-egine-peristeri.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-U-3ELM8ZOmo/XrkLlw6UZfI/AAAAAAAB-FE/uQLm_6D2ExwGXV1J4MTUgU9sGzwVfWIcQCLcBGAsYHQ/s72-c/soimple-to-geraki-egine-peristeri.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/05/soimple-to-geraki-egine-peristeri.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/05/soimple-to-geraki-egine-peristeri.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων