$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home

Στο στόχαστρο Αλβανών το «λουλούδι του Δαρβίνου»

Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί το κυνήγι του... θησαυρού με λεία το αρωματικό φυτό primula veris, γνωστό και ως «λουλούδι του Δαρβίνου


Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί το κυνήγι του... θησαυρού με λεία το αρωματικό φυτό primula veris, γνωστό και ως «λουλούδι του Δαρβίνου», που ευδοκιμεί, μεταξύ άλλων, στους ορεινούς όγκους της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας και είναι γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητές του αλλά και την τσουχτερή τιμή του (αναφορές κάνουν λόγο ακόμα και για κόστος που αγγίζει τις 50.000 ευρώ ανά κιλό, γεγονός που διαψεύδουν οι ειδικοί).

Το βράδυ της Τρίτης άνδρες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων πέρασαν χειροπέδες σε έναν υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος είχε συλλέξει επτά κιλά του εν λόγω φυτού. Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ακολουθώντας μια διαδρομή που τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει αρκετοί συμπατριώτες του που συλλέγουν παράνομα το «λουλούδι του Δαρβίνου» με σκοπό τη διακίνησή του στην ευρωπαϊκή αγορά. Μάλιστα, προ δύο εβδομάδων είχε προηγηθεί η επ' αυτοφώρω σύλληψη ακόμη τεσσάρων Αλβανών στην περιοχή του Γράμμου καθώς είχαν στην κατοχή τους 120 κιλά πρίμουλας.

Λεηλασία

Τα παραπάνω περιστατικά έρχονται να προστεθούν στη μακρά λίστα των πράξεων λεηλασίας της ελληνικής χλωρίδας, με τους επιστήμονες να εκπέμπουν σήμα κινδύνου για μια σειρά φυτών με φαρμακευτικές ιδιότητες. «Η πρίμουλα τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης εμπορικής ζήτησης υπερσυλλέγεται από το φυσικό περιβάλλον, παράνομα και με ληστρικό τρόπο, με σκοπό να διοχετευθεί στο διεθνές εμπόριο μέσω γειτονικών χωρών. Μεγάλες ποσότητες έχουν κατασχεθεί από τις Αρχές, κυρίως σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας (περιοχές Σμόλικα, Γράμμου κ.α.)» περιγράφει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια Ερευνών στο Τμήμα Αρωματικών - Φαρμακευτικών Φυτών του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Πασχαλίνα Χατζοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, παρότι υπάρχει νομοθεσία που προστατεύει τη χλωρίδα και τα κατά τόπους δασαρχεία εκδίδουν απαγορευτικές εγκυκλίους, το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και κατά τους θερινούς μήνες, με παράνομες συλλογές και άλλων ειδών σε διάφορες περιοχές της χώρας, με επακόλουθο τη δραματική μείωση πολλών αυτοφυών πληθυσμών αρωματικών φαρμακευτικών φυτών.

«Η παράνομη και υπέρμετρη συλλογή συνοδεύεται δυστυχώς από ξερίζωμα των φυτών, ή και πρόωρη συλλογή, πριν τα φυτά δώσουν σπόρο, και έτσι περιορίζεται η δυνατότητα αναγέννησής τους» συνεχίζει η Χατζοπούλου για να επισημάνει: «Για τους λόγους αυτούς είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των υπαρχόντων αυτοφυών πληθυσμών, και ιδιαίτερα για είδη φυτών που κινδυνεύουν».

Ερευνητικό πρόγραμμα

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται ερευνητικό πρόγραμμα από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», υπό την επιστημονική υπευθυνότητα του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου. Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και οι στόχοι του είναι η μελέτη της κατάστασης των αυτοφυών πληθυσμών πρίμουλας σε περιοχές της Ηπείρου, οι κίνδυνοι που διατρέχουν, καθώς και η υλοποίηση δράσεων για διατήρηση εκτός τόπου, με έμφαση στη μελέτη αρχών για την αειφορική αξιοποίηση του είδους. «Για την εισαγωγή ενός άγριου είδους στην καλλιέργεια, θα πρέπει να αναπτυχθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία κατόπιν έρευνας και να μελετηθούν οι επιμέρους παράγοντες (βιολογικοί, οικολογικοί, καλλιεργητικές πρακτικές) που θα διασφαλίσουν την επιτυχία της καλλιέργειας.

Περαιτέρω όμως, όπως και σε κάθε εγχείρημα παραγωγικής καλλιέργειας των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, πλέον της παραπάνω έρευνας θα πρέπει να διερευνηθούν μετέπειτα και άλλα στοιχεία, όπως το παραγωγικό κόστος, σε συνδυασμό με τις πιθανές αγορές στόχους/αντίστοιχους τομείς της βιομηχανίας που τα αξιοποιεί, καθώς και οι ανάλογες απαιτήσεις τυποποίησης και οι ποιοτικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν. Πρόσθετα όμως θα πρέπει να υπάρχει μια επιφυλακτική στάση και κριτική αξιολόγηση ως προς τις διάφορες πληροφορίες που αναπαράγονται από διάφορα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο, για υπερβολικά υψηλές τιμές διάθεσης στο διεθνές εμπόριο, και μάλιστα σε ακατέργαστη μορφή» καταλήγει η Χατζοπούλου.

«Εχουμε πάρει σπόρους από το οροπέδιο του Μετσόβου και τους φυτεύσαμε σε περιοχή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Οι σπόροι που συλλέγονται εξετάζονται από τον ΕΛΓΟ "Δήμητρα" για να διαπιστωθεί εάν έχουν διατηρήσει τις ιδιότητες που χρειάζονται στη φαρμακοβιομηχανία. Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα και στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι θα υπάρχει απόδοση περίπου 5.000 ευρώ ανά στρέμμα» σημειώνει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.


Πηγή: tanea.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,120,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,480,ΑΠΟΨΕΙΣ,1468,ΑΡΗΣ,176,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,560,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,767,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,126,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,210,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,494,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,656,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4798,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1574,ΕΛΛΑΔΑ,2686,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,322,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1047,ΕΣΕΙΣ,508,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,310,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,94,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,137,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2383,ΚΥΠΡΟΣ,267,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,622,ΝΑΣΑ,487,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,655,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,442,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1770,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,623,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,274,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1248,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,309,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2266,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,158,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3966,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,186,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1145,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1149,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,587,ΥΓΕΙΑ,2352,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,60,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,217,VIDEO,2976,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Στο στόχαστρο Αλβανών το «λουλούδι του Δαρβίνου»
Στο στόχαστρο Αλβανών το «λουλούδι του Δαρβίνου»
Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί το κυνήγι του... θησαυρού με λεία το αρωματικό φυτό primula veris, γνωστό και ως «λουλούδι του Δαρβίνου
https://1.bp.blogspot.com/-SgPjFKLZ5Qg/XsksyML4R4I/AAAAAAAB-Wg/eiXRLfR5_Hk3dPmbEzNYScN7YIHeE4c3gCLcBGAsYHQ/s640/sto-stoxastro-alvanon-to-louloudi-tou-darvinou.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-SgPjFKLZ5Qg/XsksyML4R4I/AAAAAAAB-Wg/eiXRLfR5_Hk3dPmbEzNYScN7YIHeE4c3gCLcBGAsYHQ/s72-c/sto-stoxastro-alvanon-to-louloudi-tou-darvinou.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/05/sto-stoxastro-alvanon-to-louloudi-tou-darvinou.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/05/sto-stoxastro-alvanon-to-louloudi-tou-darvinou.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων