$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home$hide=mobile

Μυτιληναίος: Το σημερινό παραγωγικό μοντέλο θα κλυδωνιστεί συθέμελα

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την κρίση αλλά κυρίως από τον τρόπο της διάθεσης των χρηματοδοτικών ενισχύσεων απόΤις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την κρίση αλλά κυρίως από τον τρόπο της διάθεσης των χρηματοδοτικών ενισχύσεων από την Ε.Ε. και κατ’ επέκταση και την Ελλάδα, σημείωσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης 2013-2015 Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίoς.

Στη διάρκεια συζήτησης που διεξάχθηκε κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών οι δύο άντρες συμφώνησαν στους κινδύνους της διεύρυνσης των ανισοτήτων που δημιουργούνται εντός της Ε.Ε. από τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν την ανάγκη αλλαγής του σημερινού παραγωγικού μοντέλου. Επιπλέον οι κ.κ. Βενιζέλος και Μυτιληναίoς παραδέχτηκαν ότι η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη αλλά φάνηκαν αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας από το 2021.

Πιο συγκεκριμένα για την εκτίμηση της πορείας της οικονομίας ο κ. Μυτιληναίoς είπε ότι «είναι μία δύσκολη συγκυρία με τις προβλέψεις για ύφεση το 2020 να κυμαίνονται από 3% μέχρι 10% και 12% από έγκυρους αναλυτές. Θεωρώ ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι συντριπτικές και το σημερινό παραγωγικό μοντέλο θα κλυδωνιστεί συθέμελα. Θα πέσουν τα πακέτα στήριξης στις οικονομίες, το μοντέλο θα αλλάξει. Για το 2021 είμαι αισιόδοξος».

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το 2020 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και το 2021 δεν θα είναι ανώδυνο. Θα περιμένουμε, όμως, να κινητοποιηθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις».

Στη συζήτηση μπήκε και το θέμα της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει ακολουθήσει μονοκλαδικό μοντέλο ανάπτυξης και ήταν εύκολο. Πετρέλαιο δεν έχουμε, χαλκό δεν έχουμε, μεγάλες αγροτικές εκτάσεις δεν έχουμε. Έχουμε ήλιο και θάλασσα. Και αυτό το μοντέλο που αναπτύχθηκε έχει τα ρίσκα. Ήταν εύκολη λύση και αυτό πρέπει να αλλάξει», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos.

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «για την ελληνική οικονομία το μεγάλο πρόβλημα είναι πως πρέπει να μειώσουμε τις επιπτώσεις από την κρίση, αλλά και να αναδιαρθρώσουμε το παραγωγικό μοντέλο που έχει στρεβλώσεις και μειωμένη ανταγωνιστικότητα. Η τουριστική μονακαλλιέργεια είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Είναι εύθραυστο το προϊόν. Άλλωστε αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει είναι η αποσπασματοποίηση της παγκοσμιοποίησης. Πηγαίνουμε σε περιφερειοποίηση. Η κάθε χώρα στη γειτονιά της. Οι αποστάσεις αποκτούν σημασία. Το μοντέλο αλλάζει συνολικά αφορά τουρισμό, ναυτιλία, ενέργεια, μεταφορές βιομηχανία τροφίμων και μεταποίηση».

Ο κ. Μυτιληναίoς συμπλήρωσε και τους όρους της αλλαγής του μοντέλου αλλά και της χορήγησης της κρατικής στήριξης: «Ελπίζω αυτή η κρίση να είναι μία αφορμή φιλελευθεροποίησης της οικονομίας και υποστήριξης των επιχειρήσεων. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η εργασία εξαρτάται από επιχειρήσεις. Ένα από τα βασικά αιτήματα του ΣΕΒ είναι η υποστήριξη της εργασίας. Ελπίζω με το συμβάν της πανδημίας να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. Να υποστηρίξει επιχειρήσεις που προσφέρουν στην ελληνική οικονομία συμπεριλαμβανομένης και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και να μην αφήσουμε τις σειρήνες του κρατισμού να επικρατήσουν. Γιατί στην Ελλάδα, η ιστορία μας έχει δείξει ότι ο κρατισμός δεν έχει στόχο να διασωθεί μία εταιρία για να είναι ισχυρή αλλά για να διοριστούν μερικοί».

Η φράση αυτή του κ. Μυτιληναίου είχε ως αφορμή τον προβληματισμό που έχει ανοίξει αναφορικά με τον τρόπο χορήγησης των κρατικών ενισχύσεων και τις επιπτώσεις. Ο κ. Βενιζέλος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη διεύρυνση των ανισοτήτων φέρνοντας ως παράδειγμα το ύψος των παρεμβάσεων που επιχειρεί η γερμανική κυβέρνηση για τη διάσωση της αεροπορικής εταιρίας Lufthansa.

Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής της εισηγμένης επισήμανε την ανάγκη μέρος του πακέτου στήριξης να διατεθεί για τη μείωση του κόστους ενέργειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως είπε υπάρχουν τρόποι να συμβεί αυτό, δείχνοντας τις πολιτικές της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας. Μάλιστα ο ίδιος έθεσε το θέμα ως πρώτη προτεραιότητα.

(του Χρήστου Κολώνα, euro2day.gr)

Πηγή: energypress.gr


ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,494,ΑΠΟΨΕΙΣ,1501,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,563,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,213,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,529,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,48,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4842,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1605,ΕΛΛΑΔΑ,2704,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,315,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,100,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,140,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2415,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,625,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,659,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1787,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2311,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4020,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1147,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1158,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,630,ΥΓΕΙΑ,2376,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,61,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,218,VIDEO,2990,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Μυτιληναίος: Το σημερινό παραγωγικό μοντέλο θα κλυδωνιστεί συθέμελα
Μυτιληναίος: Το σημερινό παραγωγικό μοντέλο θα κλυδωνιστεί συθέμελα
Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την κρίση αλλά κυρίως από τον τρόπο της διάθεσης των χρηματοδοτικών ενισχύσεων από
https://1.bp.blogspot.com/-JlAN0ba4pVg/XuJiXjOZoXI/AAAAAAAB_FA/2YqRiFTRZJUwHkWEYDCsl6tRU_123klWQCK4BGAsYHg/w640-h400/mytilinaios-simerino-paragogiko-montelo-tha-klydonistei-sythemela.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-JlAN0ba4pVg/XuJiXjOZoXI/AAAAAAAB_FA/2YqRiFTRZJUwHkWEYDCsl6tRU_123klWQCK4BGAsYHg/s72-w640-c-h400/mytilinaios-simerino-paragogiko-montelo-tha-klydonistei-sythemela.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/06/mytilinaios-simerino-paragogiko-montelo-tha-klydonistei-sythemela.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/06/mytilinaios-simerino-paragogiko-montelo-tha-klydonistei-sythemela.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων