$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home

Άρθρο – σοκ του γαλλικού περιοδικού Slate για τον Κυριάκο! «Ελλάδα, μια νέα ανελεύθερη δημοκρατία;»!

«…Ένα χρόνο μετά την εκλογή του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια αυταρχική και αντιδραστική στροφή». Για «ανελεύθερη δημοκρατία


«…Ένα χρόνο μετά την εκλογή του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια αυταρχική και αντιδραστική στροφή».

Για «ανελεύθερη δημοκρατία» και «αυταρχική στροφή» κάνει λόγο το νέο άρθρο του γαλλικού περιοδικού Slate, αναφορικά με την ανάληψη του πρωθυπουργικού θώκου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη χώρα.

Σύμφωνα με το άρθρο του Αλέξανδρου Κώττη, ένα χρόνο μετά την εκλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια αυταρχική και αντιδραστική στροφή.


Αναλυτικά το άρθρο του Γαλλικού Περιοδικού, μεταφρασμένο στα Ελληνικά.

Στις 7 Ιουλίου 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας και το πολιτικό του κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, ανέκτησε την εξουσία από τη λεγόμενη «ριζοσπαστική» αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Το νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό κόμμα κέρδισε τις εκλογές με το 39% των ψήφων και υποσχέθηκε “επιστροφή στην κανονικότητα” μετά από μια δεκαετία οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών κρίσεων.

Ένα χρόνο αργότερα, αυτή η νέα κανονικότητα συνδυάζεται με ένα αυταρχικό και αντιδραστικό πέπλο. Δώδεκα μήνες μετά την ανάληψη εξουσίας, η κυβέρνηση ψήφισε έναν αμφιλεγόμενο νόμο στο κοινοβούλιο για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων.

Δικτατορία στο μυαλό πολλών, το νέο νομοσχέδιο

Σε ένα μήνυμα που εστάλη στη δεξιά πτέρυγα της και σε μικρούς εμπόρους σε κέντρα πόλεων, το παραδοσιακό εκλογικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση σκοπεύει να «ασφαλίσει» δημόσιο χώρο. Αυτός ο νόμος προβλέπει ιδίως τον διορισμό ενός διοργανωτή της εκδήλωσης, καθιστώντας τον υπεύθυνο για οποιαδήποτε πιθανή υπερχείλιση, καθώς και ποινικές κυρώσεις για τους συμμετέχοντες σε αδήλωτες εκδηλώσεις. Τι να αποτρέψει την επιθυμία διαμαρτυρίας στο δρόμο.

“Αντισυνταγματικό”, σύμφωνα με μια ομάδα δικηγόρων . «Αντιδημοκρατικό», σύμφωνα με τον πρώην Σοσιαλιστή Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. «Αυτός ο νόμος θυμίζει μια εποχή που η Ελλάδα δεν είχε κοινοβουλευτικό καθεστώς», λέει ο Σπύρος Σακελλαρόπουλος , καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. «Υπάρχει μια πολύ σαφής ομοιότητα με την περίοδο της δικτατορίας [1967-1974] », που τον ανησυχεί.

Αυτή η μεταρρύθμιση είναι μέρος ενός πλαισίου αυξημένης αστυνομικής βίας και επανειλημμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αρκετές περιπτώσεις από την εκλογή της κυβέρνησης Μητσότακη, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγγείλει “συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ελληνική αστυνομία”.

Αστυνομική βία

“Υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους και αυτή η συνεχής παρουσία οδηγεί ουσιαστικά σε αύξηση της αστυνομικής βίας”, δήλωσε ο κ. Σακελλαρόπουλος. Τους τελευταίους μήνες, οι παρεμβάσεις των δυνάμεων καταστολής σε αρκετές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα είχαν ως αποτέλεσμα τη βία κατά των διαδηλωτών, των μελών της αντιπολίτευσης και των ακτιβιστών.

Ο θάνατος του Βασίλη Μάγγου τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, μόλις ένα μήνα μετά τον ξυλοδαρμό του από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, αναζωπύρωσε το φάντασμα της αστυνομικής ατιμωρησίας. Οι εικόνες του 26χρονου νεαρού άνδρα, που συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε πολλές φορές από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στα μέσα Ιουνίου, διαδίδονται ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα.

Μετά τη σύλληψή του, είχε παραμείνει στο νοσοκομείο για σπασμένα πλευρά και ηπατική βλάβη. Με την απελευθέρωσή του, ο Βασίλης Μάγγος κατήγγειλε την αστυνομική βία και τις πράξεις βασανιστηρίων που έλαβαν χώρα στο αστυνομικό τμήμα. Αντιμέτωπη με κατηγορίες από τον πατέρα του θύματος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την κοινωνία των πολιτών, η κυβέρνηση έσπευσε να αντικρούσει μια αιτιώδη σχέση. Ο θάνατος, που προκαλείται από οξύ οίδημα του πνεύμονα, βρίσκεται υπό διερεύνηση.

«Υπό την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η αστυνομία θεωρούσε ότι ήταν περιορισμένη. Τώρα πιστεύει ότι έχει το ελεύθερο», συνοψίζει ο πολιτικός επιστήμονας Ηλίας Νικολακόπουλος. Προκαλεί τον «πολλαπλασιασμό δυσανάλογων αντιδράσεων τελευταία» και πιστεύει ότι «πρόκειται να εισέλθουμε σε μια περίοδο κατά την οποία η αστυνομία θα έχει περισσότερη δύναμη». Για τον καθηγητή Σακελλαρόπουλο, «αυτή η αυταρχική στροφή συμβαδίζει τέλεια με την περίοδο του Covid-19. Τα μέτρα περιορισμού δημιουργούν ένα κλίμα που ευνοεί τους περιορισμούς στις ελευθερίες, τους ελέγχους κυκλοφορίας και την εισαγωγή νέων μέτρων. ”

Η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης το αποδεικνύει εξίσου. Ενώ η Ελλάδα ξεκίνησε την αποσυμφόρηση μετά το Covid από τις 4 Μαΐου, ο περιορισμός παρατάθηκε πέντε φορές για τα δομές προσφύγων, έως τις 19 Ιουλίου. Ένα μέτρο που εισάγει διακρίσεις, που καταδικάζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Επαναπροωθήσεις και “fake news”

Μεταρρύθμιση του δικαιώματος ασύλου τον Νοέμβριο, κατασκευή νέων δομών που έκλεισαν στα νησιά το Φεβρουάριο, έξωση προσφύγων από τα σπίτια τους τον Ιούνιο… Η σκληρότητα της πολιτικής κατά των προσφύγων υπήρξε σταθερή από τις εκλογές της, η Νέα Δημοκρατία. Ανήσυχη προκειμένου να αποθαρρύνει την άφιξη των μεταναστών στην Ελλάδα, επέστρεψε στην πρώτη πύλη προς την Ευρώπη το 2019 και ενθαρρύνθηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές, που αποκαλούν την Ελλάδα ως “ασπίδα της Ευρώπης”. Η κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον ευάλωτων πληθυσμών.

Αρκετές έρευνες από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν συστηματικές επιστροφές μεταναστών – στην ανοικτή θάλασσα – από τις ελληνικές αρχές. Αυτές οι επαναπροωθήσεις που πραγματοποιούνται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου έχουν τεκμηριωθεί αρκετά , αλλά η κυβέρνηση επιμένει να τις αρνείται κατηγορηματικά.

Οι υπουργοί και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αρνήθηκαν τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες ως «fake news». Ωστόσο, στη χώρα μεταδίδονται πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες, καθώς τα μέσα ενημέρωσης ανήκουν σε λίγους ολιγάρχες που μπορούν να προκαλέσουν βαθιές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Διασυνδέσεις των Μέσων με το κράτος

«Οι κύριοι κάτοχοι Μέσων είναι επιχειρηματίες που κάνουν επιχειρήσεις με το κράτος», περιγράφει ο Νίκος Σμύρνης , καθηγητής Επιστημών Πληροφορικής και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζ. «Υπάρχει μια οικονομική εξάρτηση των μέσων ενημέρωσης από τις υποθέσεις των ιδιοκτητών τους με το κράτος» , συνεχίζει. Τώρα υπάρχει ομοφωνία στη δημοσίευση των πληροφοριών ευνοϊκών για τη Νέα Δημοκρατία. ” Ο πολύ αδύναμος αντιπολιτευόμενος τύπος δέχεται τακτική επίθεση από μια κυβέρνηση που δεν διστάζει να ανισορροπήσει το παιχνίδι των μέσων ενημέρωσης υπέρ του και να αναπτύξει έτσι ένα δίκτυο οικονομικής και πολιτικής επιρροής.

Ο Covid-19 του έδωσε την κατάλληλη ευκαιρία. Στο πλαίσιο μιας εκστρατείας πρόληψης του ιού, η κυβέρνηση έχει διαθέσει 20 εκατομμύρια ευρώ στα μέσα ενημέρωσης για τη διάδοση διαφημιστικών σποτ. Η αδιαφανής και ανεξήγητη κατανομή αυτών των κεφαλαίων, οι κύριοι δικαιούχοι των οποίων είναι ισχυρές ομάδες Τύπου κοντά στην εξουσία, προκάλεσε κριτική και αγανάκτηση .

«Δεν είμαστε στο επίπεδο της Ουγγαρίας. Αλλά υπάρχουν σαφώς σημάδια αυταρχικής και αντιδραστικής στροφής. ” δήλωσε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, πολιτικός επιστήμονας. “Είναι μια μορφή διαφθοράς”, λέει ο Νίκος Σμύρνης, ο οποίος βλέπει την κυβερνητική δράση ως “αυταρχική καμπή στον νεοφιλελευθερισμό”. Φιλελεύθεροι από οικονομική άποψη, αλλά πολιτικά κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σταματήσουμε τη διαφωνία φωνών».

Και ο καθηγητής υπενθύμισε ότι ένα από τα πρώτα μέτρα του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν να διορίσει έναν από τους αξιωματικούς του, ως επικεφαλής της δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ. «Υπάρχει περιορισμός στον ανταγωνισμό ιδεών και δημόσιου χώρου. Το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να οριοθετήσει τα θέματα προς συζήτηση », προσθέτει η Φιλίππα Χατζησταύρου, επίκουρη καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

“Δημοκρατία”

Αυτή η επιθυμία επεκτείνεται στον τομέα της εκπαίδευσης. Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πίσω από το δόγμα «νόμος και τάξη» που προωθήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Η εξάλειψη των κοινωνικών επιστημών και των Καλλιτεχνικών από τις εξετάσεις απολυτηρίου αποτελεί μέρος μιας περιοριστικής δυναμικής, σύμφωνα με την κ. Χατζησταύρου. «Εκπαιδεύουμε εργαζόμενους ικανούς να ενταχθούν στον επιθετικό καπιταλισμό. Ετοιμάζουμε ένα μέλλον καινοτομίας και τεχνολογίας, αλλά όχι την πρόοδο των ιδεών, την κοινωνική πρόοδο και την κριτική σκέψη », εξηγεί η ερευνήτρια.

Η κ. Χατζησταύρου προτιμά να χαρακτηρίσει το πολίτευμα της Ελλάδας ως «δημοκρατούρα», για να περιγράψει μία αυταρχική και υπερ-φιλελεύθερη κυβέρνηση.

Το φθινόπωρο, όταν οι συνέπειες μιας καταστροφικής τουριστικής περιόδου θα γίνουν αισθητές σε μια οικονομία που εξαρτάται εξαιρετικά από τον Τουριστικό κλάδο, υπόσχεται ένα τεταμένο κοινωνικοοικονομικό κλίμα. “Μια περίοδος χειρότερη από εκείνη των μνημονίων”, προβλέπει η κα Χατζησταύρου, όπου θα εξεταστεί ιδιαίτερα η ανάπτυξη ατομικών και συλλογικών ελευθεριών.

crashonline.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,120,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,481,ΑΠΟΨΕΙΣ,1472,ΑΡΗΣ,176,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,560,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,767,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,126,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,210,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,499,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,656,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4810,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1584,ΕΛΛΑΔΑ,2690,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,323,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1048,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,312,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,96,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,137,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2390,ΚΥΠΡΟΣ,267,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,622,ΝΑΣΑ,488,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,655,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,442,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1774,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,623,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,274,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1248,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,309,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2272,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,159,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3975,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,187,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1145,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1150,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,595,ΥΓΕΙΑ,2357,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,60,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,217,VIDEO,2978,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Άρθρο – σοκ του γαλλικού περιοδικού Slate για τον Κυριάκο! «Ελλάδα, μια νέα ανελεύθερη δημοκρατία;»!
Άρθρο – σοκ του γαλλικού περιοδικού Slate για τον Κυριάκο! «Ελλάδα, μια νέα ανελεύθερη δημοκρατία;»!
«…Ένα χρόνο μετά την εκλογή του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια αυταρχική και αντιδραστική στροφή». Για «ανελεύθερη δημοκρατία
https://1.bp.blogspot.com/-l3ZXWlXoWzw/Xxd99w-rL1I/AAAAAAACBEc/90IP6pW7mmkjYeLFwTZ32nu6MIywfCXyQCLcBGAsYHQ/s640/arthro-sok-tou-gallikou-periodikou-slate-gia-ton-kyriako-ellada-mia-nea-aneleftheri-dimokratia.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-l3ZXWlXoWzw/Xxd99w-rL1I/AAAAAAACBEc/90IP6pW7mmkjYeLFwTZ32nu6MIywfCXyQCLcBGAsYHQ/s72-c/arthro-sok-tou-gallikou-periodikou-slate-gia-ton-kyriako-ellada-mia-nea-aneleftheri-dimokratia.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/07/arthro-sok-tou-gallikou-periodikou-slate-gia-ton-kyriako-ellada-mia-nea-aneleftheri-dimokratia.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/07/arthro-sok-tou-gallikou-periodikou-slate-gia-ton-kyriako-ellada-mia-nea-aneleftheri-dimokratia.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων