$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home

Στο φως άγνωστα στοιχεία για τη «Σέχτα Επαναστατών»

Οι μυστικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. δέκα χρόνια μετά την «εξαφάνιση» της οργάνωσης «Γνωρίζουμε από συνδυασμό στοιχείων – δέκα χρόνια μετά


Οι μυστικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. δέκα χρόνια μετά την «εξαφάνιση» της οργάνωσης

«Γνωρίζουμε από συνδυασμό στοιχείων – δέκα χρόνια μετά την εξαφάνισή της – τη σύνθεση της «Σέχτας Επαναστατών». Και έχουμε εξετάσει ενδελεχώς και ιδιαίτερα σοβαρά το ενδεχόμενο στην τελευταία επίθεσή της, στις 19 Ιουλίου 2010, εναντίον του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια η στόχευσή του να έγινε ύστερα κι από συνεννόηση ποινικών και ιδιωτών και όχι με συνήθη κριτήρια οργάνωσης αντάρτικου πόλης».

Στην αναφορά αυτή προχώρησαν, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη δράση της οργάνωσης-φάντασμα, που είχε προχωρήσει τη διετία 2009-2010 σε δύο δολοφονίες και δύο βομβιστικές επιθέσεις και προχωρούσε σε απειλές για δεκάδες αιματηρές επιθέσεις. «Το Βήμα» παρουσιάζει άγνωστα στοιχεία και καταθέσεις σχετικά με την οργάνωση που αποτέλεσε για χρόνια έναν δισεπίλυτο γρίφο για τις αρχές ασφαλείας.

Τέσσερα χτυπήματα και μετά σιγή…

Τα δύο πρώτα διαδοχικά χτυπήματα της «Σέχτας Επαναστατών» πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2009 με ένοπλες επιθέσεις, χωρίς θύματα, στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού και στον τηλεοπτικό σταθμό Alter στο Περιστέρι. Ξεχωρίζει στα κείμενά της η αναφορά ότι «η ζωή κάθε μπάτσου κοστίζει όσο μια σφαίρα».

Το τρίτο χτύπημα της «Σέχτας» έγινε τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου του ίδιου χρόνου στα Ανω Πατήσια, όταν ο 41χρονος υπαρχιφύλακας των ΕΚΑΜ Αντώνης-Νεκτάριος Σάββας, ο οποίος φρουρούσε μια βασική μάρτυρα της υπόθεσης του ΕΛΑ που έδρασε την περίοδο 1973-1995, έπεσε νεκρός από 24 σφαίρες.

Η οργάνωση «σιώπησε» και έναν χρόνο αργότερα επανήλθε, τα ξημερώματα της 19ης Ιουλίου 2010, στην Ηλιούπολη όταν – σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες ένοπλες επιθέσεις – σκότωσε τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια με 16 σφαίρες, με τους δράστες να είναι μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς. Στο κείμενο ανάληψης της ευθύνης ανέφερε για την πολύμηνη εξαφάνισή της: «Αρκετοί εκπαιδευτήκαμε στα όπλα, μάθαμε νέες τεχνικές, διαβάσαμε, ενημερωθήκαμε για άγνωστες μέχρι τότε καταστάσεις αγώνα». Ακόμη συμπλήρωναν ότι «τα όπλα μας είναι γεμάτα και έτοιμα να μιλήσουν».

Ομως από τότε, πάρα τις απειλές και τις προαναγγελίες της, «σίγησε», ενώ το οπλοστάσιό της δεν βρέθηκε ποτέ.

Ενδείξεις για σχέσεις με τους «Πυρήνες»

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν σειρά κρίσιμων ενδείξεων ότι η «Σέχτα» προερχόταν από ορισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», η οποία αποτελούνταν από τουλάχιστον 40-50 άτομα και την περίοδο 2009-2016 είχε προχωρήσει σε περισσότερες από 230 επιθέσεις. Τα περισσότερα μέλη της «Συνωμοσίας» είναι εκτός φυλακής χωρίς να υπάρχει δείγμα – σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. – οποιασδήποτε επανενεργοποίησής τους. Οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν σε αυτό το συμπέρασμα από ορισμένες πληροφορίες, ενώ συνδύασαν την εξαφάνιση της «Σέχτας Επαναστατών» με τις διαδοχικές συλλήψεις την περίοδο 2010-11 πολλών σημαντικών μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Ακόμη οι αστυνομικοί σημείωναν ότι πολλές φορές μέλη της «Συνωμοσίας» εμφανίζονταν ως αστυνομικοί – όπως στη δολοφονία Γκιόλια – για να προχωρούν σε ελέγχους ανυποψίαστων πολιτών και να υφαρπάζουν στοιχεία των ταυτοτήτων τους προκειμένου να νοικιάσουν γιάφκες. Επιπλέον, σχετικά με την προαναφερθείσα αναφορά της «Σέχτας» περί νέας εκπαίδευσης μελών τους, είχε διαπιστωθεί ότι μέλη της «Συνωμοσίας» είχαν μεταβεί εκείνη την περίοδο σε χώρους εκπαίδευσης στη Βουλγαρία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, σε κείμενο της «Συνωμοσίας» το 2013, και με αφορμή τη βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού – και ενώ πολλά μέλη της οργάνωσης βρίσκονταν στη φυλακή -, προαναγγέλθηκε σύμπτυξη των «Πυρήνων» με τη «Σέχτα».

Η «διαφορετική» προκήρυξη, τα σενάρια για συμβόλαιο θανάτου και οι «νονοί»

H ΕΛ.ΑΣ. και οι δικαστικές αρχές την περίοδο 2015-2017 ασχολήθηκαν ενδελεχώς με την τελευταία επίθεση της «Σέχτας», τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια. Τα ερωτήματα για αυτή την επίθεση ήταν πολλά. Αρχικά ο δημοσιογράφος φέρεται να είχε ενημερωθεί από πρώην υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. για επικείμενους ελέγχους που θα γίνονταν από αστυνομικούς – ύστερα από μηνύσεις ιδιωτών – στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είχε στην κατοικία του. Και όταν μάλιστα είδε από το θυροτηλέφωνο τα μέλη της «Σέχτας» ντυμένα αστυνομικούς να τον καλούν για υπόθεση κλοπής του Ι.Χ. του, φέρεται να πίστεψε ότι «αυτό ήταν πρόσχημα των ενστόλων ύστερα από την ειδοποίηση που είχε για τους επικείμενους ελέγχους και οι «αστυνομικοί» ήταν… τάχα μιλημένοι».

Ακόμη, όπως προέκυψε από γραφολογική ανάλυση της ΕΛ.ΑΣ. στη συγκεκριμένη προκήρυξη της «Σέχτας», «είναι γραμμένη με διαφορετική γραμματοσειρά, σε αντίθεση με τις τρεις πρώτες, ενώ η εικόνα του κειμένου είναι εντελώς διαφορετική. Ακόμη επισημαινόταν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ίδια προέλευση με τα άλλα τρία κείμενα της οργάνωσης.

Επιπλέον, οικείοι του δολοφονηθέντος φέρεται να έχουν επισημάνει απόσπασμα από το κείμενο της «Σέχτας» με πληροφορίες που γνώριζε στενός κύκλος ατόμων γύρω από τον Γκιόλια. Ομως το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι τη διετία 2015-2016 ελήφθησαν τουλάχιστον 13-15 καταθέσεις από επιχειρηματίες και εκπροσώπους ΜΜΕ, αθλητικούς παράγοντες, αθλητές, από τον κύκλο των γνωριμιών, των ενασχολήσεων και των τηλεφωνικών επικοινωνιών του δημοσιογράφου. Πολλοί από αυτούς μιλούσαν για πιθανό «συμβόλαιο θανάτου» εναντίον του και αναφέρθηκαν σε διενέξεις και απειλές από άλλους ιδιώτες με κίνητρα φακέλους μη δημοσιοποιημένων ερευνών του, τη διαχείριση χρημάτων από αυτούς, την τυχόν αποκάλυψη παράνομων ενεργειών κ.λπ.

Είναι ενδεικτικό ότι γνωστός επιχειρηματίας-εκδότης είχε καταθέσει – όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα μας – στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή στο πλαίσιο αυτής της μεταγενέστερης δικαστικής έρευνας: «Είμαι 100% πεπεισμένος ότι πρόκειται για «συμβόλαιο θανάτου» για να σταματήσουν οι αποκαλύψεις του συγκεκριμένου δημοσιογράφου». Ο ίδιος μάρτυρας ανέφερε ότι θεωρούσε πιθανό εντολέα της δολοφονίας έναν άλλον ιδιώτη, παλιό συνεργάτη του Γκιόλια, για τον οποίο ανέφερε ότι «είχε γνωριμίες με αντιεξουσιαστές και ποινικούς».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο εν λόγω αναφερόμενος ιδιώτης εκλήθη και εκείνος να καταθέσει, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή με τη δολοφονία του Γκιόλια, αλλά αναφέρθηκε σε άλλες εκκρεμότητες που είχε με άλλους επιχειρηματίες κ.λπ.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., στην προσπάθεια να λύσουν τον γρίφο της δολοφονίας, τον Ιούλιο του 2010 επισήμαιναν ότι «υπήρξαν πράγματι επαφές ύποπτων αντιεξουσιαστών με ποινικούς (σ.σ. ένας-δύο εξ αυτών έχουν δολοφονηθεί την τελευταία διετία) όταν φυλακίστηκαν από τα τέλη του 2010 έως το 2012. Ομως διαθέτουμε πληροφορίες για πιθανό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ ορισμένων αντιεξουσιαστών και «νονών» της νύκτας και προ της φυλακής μέσω εστιατορίου στα δυτικά προάστια ή και μέσω της προσπάθειας των ένοπλων αναρχικών να προμηθευτούν οπλισμό. Ακόμη φαίνεται να υπήρχαν ίσως και ορισμένες άλλες επαφές. Η δολοφονία Γκιόλια πριν από 10 χρόνια έχει πράγματι πολλά θολά στοιχεία».

Λαμπρόπουλος Βασίλειος Γ.

tovima.gr, policenet.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,120,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,481,ΑΠΟΨΕΙΣ,1472,ΑΡΗΣ,176,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,560,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,767,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,126,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,210,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,499,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,656,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4810,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1584,ΕΛΛΑΔΑ,2690,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,323,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1048,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,312,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,96,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,137,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2390,ΚΥΠΡΟΣ,267,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,622,ΝΑΣΑ,488,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,655,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,442,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1774,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,623,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,274,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1248,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,309,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2272,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,159,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3975,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,187,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1145,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1150,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,595,ΥΓΕΙΑ,2357,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,60,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,217,VIDEO,2978,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Στο φως άγνωστα στοιχεία για τη «Σέχτα Επαναστατών»
Στο φως άγνωστα στοιχεία για τη «Σέχτα Επαναστατών»
Οι μυστικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. δέκα χρόνια μετά την «εξαφάνιση» της οργάνωσης «Γνωρίζουμε από συνδυασμό στοιχείων – δέκα χρόνια μετά
https://1.bp.blogspot.com/-FomHGVQPQTQ/XxqTPNhRZDI/AAAAAAACBHg/EKqoRO9xVEwpOdOszpJi2bK4cRXcfXNTwCLcBGAsYHQ/s640/sto-fws-agnwsta-stoixeia-gia-th-sexta-epanastatwn.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-FomHGVQPQTQ/XxqTPNhRZDI/AAAAAAACBHg/EKqoRO9xVEwpOdOszpJi2bK4cRXcfXNTwCLcBGAsYHQ/s72-c/sto-fws-agnwsta-stoixeia-gia-th-sexta-epanastatwn.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/07/sto-fws-agnwsta-stoixeia-gia-th-sexta-epanastatwn.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/07/sto-fws-agnwsta-stoixeia-gia-th-sexta-epanastatwn.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων