$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home$hide=mobile

Δρούγος: Αυτά θα κάνει η Τουρκία μετά την 23η Αυγούστου

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος για τον Ε.Τ* Τα πράγματα όμως δεν δείχνουν να χαλαρώνουν ενώ η συγκεκριμενοποίηση και επιβολή κυρώσεων


Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος για τον Ε.Τ*

Τα πράγματα όμως δεν δείχνουν να χαλαρώνουν ενώ η συγκεκριμενοποίηση και επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης ανησυχίας και προβληματισμού, γιατί μέσα στους κύκλους της Ε.Ε. αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το να επιβληθούν κυρώσεις και περιορισμοί στην Τουρκία (για τις προκλητικές της κινήσεις και ενέργειες) εκλαμβάνονται από το τουρκικό κατεστημένο πολύ χαλαρά. Είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση η επιβολή κυρώσεων (και μάλιστα σκληρών) σε Ρωσία, Λευκορωσία, Ιράν, Μιανμάρ, Βόρεια Κορέα, Βενεζουέλα κ.α., από το να επιβληθούν κυρώσεις σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που διαθέτει τον δεύτερο στρατό στην Ατλαντική Συμμαχία και φιλοξενεί πολυεθνικά στρατηγεία, βάσεις των ΗΠΑ, πυρηνικές βόμβες κ.ά.

Αν ληφθεί υπόψη ο εκκεντρικός παράγοντας που αφορά τον πρόεδρο των ΗΠΑ (που εκτιμά πολύ τον Ερντογάν!), ακόμα και αν κάποιες κυρώσεις υιοθετηθούν είναι άγνωστο αν θα υλοποιηθούν ενώ μπορεί στο βάθος να είναι «πολύ χαλαρές».

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της αλληλεξάρτησης των πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή και της διατήρησης της έντασης από τη μεριά της Αγκυρας:

*Οι εξελίξεις στη Λιβύη, όπου ο παράγοντας Τουρκία είναι υπολογίσιμος στην προώθηση μίας οριακότατης πολιτικής λύσης, αλλά και της περίπτωσης αποδοχής των αμερικανικών «ιδεών» για αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής από την πόλη της Σύρτης μέχρι την Αζνταμπίγια (ανατολική Λιβύη).

*Οι συνεχείς επισκέψεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας στη Λιβύη, σε συνδυασμό με παράλληλες επισκέψεις πολιτικών και στρατιωτικών συμμάχων της Αγκυρας (όπως του Κατάρ και της Μάλτας) προβληματίζουν πολλούς κύκλους. Επίσης οι αρκετά συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ερντογάν με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και Ισπανίας για τη Μεσόγειο στέλνουν τα δικά τους μηνύματα.

*Μέχρι τα τέλη Αυγούστου (με τις τωρινές συνθήκες) η κρατική εταιρεία πετρελαίων TRΑO θα λάβει την έγκριση για έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές του μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν (κυρίως από την πλευρά της Λιβύης, που ήδη έχει συμφωνήσει) ή και σε περιοχές μεταξύ 27ου και 28ου μεσημβρινού, δηλαδή νότια της Κάσου ή Καρπάθου, προφανώς αμφισβητώντας την Ελληνο-Αιγυπτιακή συμφωνία περί θαλάσσιων ζωνών (αναφέρομαι πιο δυτικά από την ισχύουσα NAVTEX).

*Η επικείμενη ενεργοποίηση του τρίτου πλωτού γεωτρύπανου «Κανούνι» δείχνει τάσεις προς περαιτέρω κλιμακούμενες ενέργειες, ενώ και σε άλλα μέτωπα η Τουρκία είναι αρκετά ενεργός (βομβαρδισμοί στο ιρακινό Κουρδιστάν, ισχυροποίηση τακτικών θέσεων σε Ιντλίμπ και Ταλ Αμπιάντ στη βόρεια Συρία, ευρύτερες δραστηριότητες σε Αζερμπαϊτζάν-Κατάρ-Σομαλία ως και μονιμοποίηση της τουρκικής παρουσίας στην Τριπολιτάνα με όπλα και συμβούλους).

*Είναι συνεχώς στην επικαιρότητα η Γαλάζια Πατρίδα/MAVI VATAN, ενώ οι γνωστοί αναθεωρητικοί ναύαρχοι του KU MARITIMΕ FORUM του Πανεπιστημίου Κοτς αναφέρονται συνέχεια σε Αιγαίο, Μεσόγειο, Ερυθρά, Μαύρη, Αραβική Θάλασσα και Κόλπο των πετρελαίων. Ετοιμάζεται -όπως μου ανέφεραν-επιπλέον έκδοση του βιβλίου του ναυάρχου Ραμαζάν Τσεμ Γκουρντενίζ «WRITINGS ABOUT BLUΕ HOMELAND» με επικαιροποιημένες προσθήκες (η πρώτη έκδοση ήταν 528 σελίδων). Παρατηρώ συγγραφή αρκετών νέων άρθρων και επιλογών ως και όπως πληροφόρησαν πρόσφατα είχαν συναντήσεις με Ερντογάν-Ακάρ-Γενικά Επιτελεία.

*Η πρόσφατη συμφωνία για σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «τεντώνει» κι ακονίζει τα ευρύτερα συμφέροντα της Τουρκίας. Υπάρχουν σκέψεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 να καταπλεύσουν πακιστανικά πλοία σε τουρκικά λιμάνια και να πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις με διάφορα κράτη στην ανατολική Μεσόγειο.

*Η πρωτοφανής εμμονή της Αγκυρας στα εν εξελίξει ναυτικά εξοπλιστικά προγράμματα, με ορισμένα από αυτά να έχουν χρονικό ορίζοντα το 2023 και προφανώς την πάγια θέση της Τουρκίας για τροποποιήσεις στο καθεστώς της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 (την οποία οι Τούρκοι θεωρούν ως «θαλάσσια Συνθήκη των Σεβρών» και κατ’ επέκταση «άδικη για αυτούς»).
Βάσει των ανωτέρω η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί τη χώρα μας σε όλα τα μήκη και πλάτη. Θα απαιτεί διάλογο με πολλά «ζητήματα». Αν δεν υποχωρήσουμε θα συνεχίσει με όλα τα μέσα να προκαλεί ασύστολα. Αν δεχθούμε διάλογο θα θέτει συνέχεια θέματα, και επειδή προφανώς δεν μπορούμε να τα αποδεχθούμε τότε θα αποχωρήσουμε και η συστηματική παραπληροφόρηση ως και ο υβριδισμός τους θα υποστηρίζουν στη διεθνή κοινότητα ότι η Αθήνα είναι απορριπτική δύναμη. Εχουμε να δούμε πολλά πράγματα μπροστά μας και κλιμακωτά τα οποία θα χαρακτηρίζουν απύθμενες προκλήσεις και οι κίνδυνοι υποτροπής πάρα πολύ ορατοί.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Πηγή: makeleio.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,491,ΑΠΟΨΕΙΣ,1498,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,563,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,213,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,525,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4839,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1605,ΕΛΛΑΔΑ,2702,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,314,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,100,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,138,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2411,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,624,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,659,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1782,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2307,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4015,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1147,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1157,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,627,ΥΓΕΙΑ,2372,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,60,KON-MAR,1,LIFESTYLE,333,UFO,218,VIDEO,2989,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Δρούγος: Αυτά θα κάνει η Τουρκία μετά την 23η Αυγούστου
Δρούγος: Αυτά θα κάνει η Τουρκία μετά την 23η Αυγούστου
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος για τον Ε.Τ* Τα πράγματα όμως δεν δείχνουν να χαλαρώνουν ενώ η συγκεκριμενοποίηση και επιβολή κυρώσεων
https://1.bp.blogspot.com/-bW38Vqw-Bxg/Xz-0ZVfFLyI/AAAAAAACBnw/oJo9VeQW1XwQA8FMpwceCQ1ZmxrMQxxSACLcBGAsYHQ/s640/Drougos-Auta-tha-kanei-h-Tourkia-meta-th.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-bW38Vqw-Bxg/Xz-0ZVfFLyI/AAAAAAACBnw/oJo9VeQW1XwQA8FMpwceCQ1ZmxrMQxxSACLcBGAsYHQ/s72-c/Drougos-Auta-tha-kanei-h-Tourkia-meta-th.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/08/Drougos-Auta-tha-kanei-h-Tourkia-meta-th.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/08/Drougos-Auta-tha-kanei-h-Tourkia-meta-th.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων