$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home

Η νέα «χιμαιρική» θεραπεία (CLTX-DAR T) κατά των καρκινικών κυττάρων

Το δηλητήριο του σκορπιού είναι κάτι που φοβόμαστε από τα παιδικά μας ακόμη χρόνια. Θα μπορούσε, ωστόσο, να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσι


Το δηλητήριο του σκορπιού είναι κάτι που φοβόμαστε από τα παιδικά μας ακόμη χρόνια. Θα μπορούσε, ωστόσο, να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη θεραπεία ασθενειών;

Η απάντηση ενδεχομένως και να είναι καταφατική. Συγκεκριμένα, δύο επιστημονικές ομάδες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ήδη πως άρχισαν να χρησιμοποιούν το δηλητήριο του σκορπιού, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να το αξιοποιήσουν στη μάχη τους με την αρθρίτιδα αλλά και με τον καρκίνο του εγκεφάλου (γλοιοβλάστωμα).

Καθώς η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ αποφάσισε να παρέχει την άδεια για την πραγματοποίηση της πρώτης κλινικής δοκιμής, οι γιατροί είναι αισιόδοξοι για τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Πώς όμως το δηλητήριο του σκορπιού μπορεί να έχει θετική επίδραση στη θεραπεία της αρθρίτιδας; Μίνι πρωτεΐνη, που εντοπίστηκε στο συγκεκριμένο δηλητήριο, ενδέχεται να βελτιώνει την ασφάλεια των σημερινών φαρμάκων για την αρθρίτιδα, αναστέλλοντας την τοξική τους δράση.

Τα στεροειδή και τα διάφορα φάρμακα που λαμβάνουν όσα άτομα υποφέρουν από ρευματοειδή και άλλα είδη αρθρίτιδας καθώς και από άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις, προσφέρουν, ασφαλώς, ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο. Ωστόσο, όταν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιφέρουν βλάβες σε υγιείς ιστούς του σώματος, όπως τη σπλήνα και τον θυμό αδένα.

Δημοσίευση στο αμερικάνικο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», με επικεφαλής τον δρα Τζιμ Όλσον, αναφέρει ότι μια πρωτεΐνη του σκορπιού συσσωρεύεται μέσα στο χόνδρο των αρθρώσεων και πως ο συνδυασμός της με τα φάρμακα για την αρθρίτιδα περιορίζει τη δράση των φαρμάκων μόνο στις αρθρώσεις, παρέχοντας προστασία από τις τοξικές επιδράσεις στο υπόλοιπο σώμα.

Μάλιστα, ο Όλσον δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Για τους ανθρώπους με αρθρίτιδα σε πολλές αρθρώσεις, οι παρενέργειες από τη φαρμακοθεραπεία μπορεί να αποβούν εξίσου αν όχι χειρότερες από την ίδια τη νόσο. Τα στεροειδή αρέσκονται να πηγαίνουν παντού στο σώμα, εκτός από εκεί που είναι πιο αναγκαία. Βρήκαμε μια νέα στρατηγική να βελτιώσουμε την ανακούφιση από την αρθρίτιδα, με ελάχιστες συστημικές παρενέργειες».

Η πιθανή αξιοποίηση του δηλητηρίου από φίδια, αράχνες και σκορπιούς απασχολεί την αμερικανική ερευνητική κοινότητα εδώ και περίπου μια δεκαετία αλλά η δυνατότητα εφαρμογής της νέας μεθόδου σε ασθενείς δεν καθίσταται ακόμη δυνατή, καθώς απαιτούνται επιπλέον τοξικολογικές και άλλες μελέτες.

Οι ερευνητές, όμως, πιστεύουν πως το δηλητήριο του σκορπιού ενδεχομένως και να συμβάλλει στη στοχευμένη δράση όχι μόνο των στεροειδών αλλά και άλλων φαρμάκων.

Τα ενθαρρυντικά νέα για το δηλητήριο του σκορπιού δε σταματούν εδώ. Στη δεύτερη μελέτη, χρησιμοποιήθηκε από ερευνητές του αντικαρκινικού ιατρικού κέντρου City of Hope στην Καλιφόρνια η χλωροτοξίνη, που αποτελεί ένα ακόμη συστατικό του δηλητηρίου του σκορπιού. Ο σκοπός ήταν να ενισχυθεί μια αντικαρκινική ανοσοθεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα (CAR T) ενάντια στη συνηθέστερη μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, το γλοιοβλάστωμα.

Η νέα «χιμαιρική» θεραπεία (CLTX-DAR T) βασίζεται στο συνδυασμό της τοξίνης του σκορπιού με ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, για να να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη εξόντωση των καρκινικών κυττάρων του εγκεφάλου. Μάλιστα, η νέα μέθοδος στοχεύει κατευθείαν στα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα.

Καθώς πρώτη κλινική δοκιμή της νέας θεραπείας σε ανθρώπους έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθoύν με ενδιαφέρον την πορεία των μελετών.

Πηγή: i-diadromi.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,120,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,480,ΑΠΟΨΕΙΣ,1468,ΑΡΗΣ,176,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,560,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,767,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,126,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,210,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,495,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,656,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4800,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1576,ΕΛΛΑΔΑ,2686,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,322,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1047,ΕΣΕΙΣ,509,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,310,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,95,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,137,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2383,ΚΥΠΡΟΣ,267,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,622,ΝΑΣΑ,487,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,655,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,442,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1770,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,623,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,274,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1248,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,309,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2267,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,158,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,3968,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,186,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1145,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1149,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,588,ΥΓΕΙΑ,2353,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,60,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,217,VIDEO,2976,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Η νέα «χιμαιρική» θεραπεία (CLTX-DAR T) κατά των καρκινικών κυττάρων
Η νέα «χιμαιρική» θεραπεία (CLTX-DAR T) κατά των καρκινικών κυττάρων
Το δηλητήριο του σκορπιού είναι κάτι που φοβόμαστε από τα παιδικά μας ακόμη χρόνια. Θα μπορούσε, ωστόσο, να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσι
https://1.bp.blogspot.com/-VSZrA3AsCZc/XybcI2J6C7I/AAAAAAACBUg/8MZFctLlF2UGTUhU81AvDrHAXTO1q2UrACLcBGAsYHQ/s640/h-nea-ximairikh-therapeia-kata-twn-karkinikwn-kyttarwn%2B.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-VSZrA3AsCZc/XybcI2J6C7I/AAAAAAACBUg/8MZFctLlF2UGTUhU81AvDrHAXTO1q2UrACLcBGAsYHQ/s72-c/h-nea-ximairikh-therapeia-kata-twn-karkinikwn-kyttarwn%2B.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/08/h-nea-ximairikh-therapeia-kata-twn-karkinikwn-kyttarwn.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/08/h-nea-ximairikh-therapeia-kata-twn-karkinikwn-kyttarwn.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων