$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home$hide=mobile

Θρίλερ με τα «χάπια των τζιχαντιστών» στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο

Ενα ασυνήθιστο στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά φαινόμενο καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο. Στη


Ενα ασυνήθιστο στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά φαινόμενο καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο. Στην περιοχή, για να αξιολογήσουν τα δεδομένα, βρέθηκαν πριν από μερικές ημέρες αξιωματικοί από την Αντιτρομοκρατική και την υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Αττικής. Ο λόγος για τις αλλεπάλληλες τις τελευταίες εβδομάδες συλλήψεις στα σύνορα παράτυπων μεταναστών που μεταφέρουν στα σακίδιά τους ναρκωτικά χάπια Captagon, γνωστά και ως «το ναρκωτικό των τζιχαντιστών».

Μέσα σε 40 ημέρες, αστυνομικοί από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη έχουν χειριστεί πέντε τέτοιες υποθέσεις και έχουν κατασχέσει 13.213 ναρκωτικά χάπια. Μια ακόμα υπόθεση, η 6η, κατεγράφη εν μέσω της κρίσης με την Τουρκία και των επεισοδίων στη μεθόριο. Την υπόθεση παρακολουθεί στενά η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν παρατηρηθεί αλλεπάλληλες απόπειρες εισαγωγής του συγκεκριμένου τύπου ναρκωτικού στη χώρα.

Μία από τις υποθέσεις εκτυλίχθηκε την 6η Ιουλίου στο Τυχερό. Αστυνομικοί εντόπισαν στην ελληνική πλευρά του ποταμού Εβρου 14 παράτυπους μετανάστες που είχαν μόλις καταφέρει να διασχίσουν το ποτάμι. Οι δύο από αυτούς, Σύροι 24 και 26 ετών, μετέφεραν σε ένα σακίδιο πλάτης μισό κιλό κατεργασμένης κάνναβης και πέντε νάιλον σακούλες με 4.925 ναρκωτικά χάπια Captagon. Ενα δεκαήμερο αργότερα, ένας ακόμα Σύρος εντοπίστηκε στα σύνορα να μεταφέρει ίδιου τύπου ναρκωτικά χάπια. Το πρωί της 16ης Ιουλίου αστυνομικοί από την Ασφάλεια Κομοτηνής εντόπισαν πλάι στο ποτάμι, στις Φέρες, 17 παράτυπους μετανάστες που είχαν μόλις μπει στη χώρα. Ο ένας από αυτούς μετέφερε στην τσάντα του 340 γραμμάρια κοκαΐνης και 1.000 χάπια Captagon. Mέχρι τη 12η Αυγούστου τρεις ακόμα μετανάστες από την Ερυθραία, τη Συρία και την Αίγυπτο εντοπίστηκαν στον Εβρο να μεταφέρουν σε σακίδια συνολικά άλλα 6.500 ναρκωτικά χάπια και 800 γραμμάρια κοκαΐνη.

Στην τελευταία υπόθεση, στην κατοχή του Αιγύπτιου εκτός από ναρκωτικά οι αστυνομικοί της ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Κομοτηνής βρήκαν δύο αεροπορικά εισιτήρια. Το πρώτο αντιστοιχούσε στο ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει από το Κάιρο στην Κωνσταντινούπολη μερικές ημέρες πριν από τη σύλληψή του· το δεύτερο αφορούσε το αντίστροφο δρομολόγιο επιστροφής, σε περίπτωση βέβαια που γλίτωνε τη σύλληψη.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με γνώση του θέματος εξηγούν στην «Κ» ότι η διακίνηση των ναρκωτικών στον Εβρο ελέγχεται από δύο μεγάλα καρτέλ της Τουρκίας. Τα μέλη τους συντονίζουν τη μεταφορά όχι μόνο ναρκωτικών αλλά και μεταναστών. Η αυξημένη τους τελευταίους μήνες παρουσία αστυνομίας και στρατού στην ελληνική πλευρά των συνόρων, με αφορμή τα «πολεμικά» γεγονότα της άνοιξης σε Καστανιές και Φέρες, υποχρέωσε τις δύο ομάδες να αναζητήσουν νέο τρόπο δράσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις «φορτώνουν» τα ναρκωτικά σε σακίδια των μεταναστών υποχρεώνοντάς τους να τα μεταφέρουν στην απέναντι όχθη του ποταμού προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ξεπληρώσουν το κόστος για τη μεταφορά τους από την τουρκική ενδοχώρα στην ελληνική πλευρά των συνόρων. «Μου πήραν τα χρήματα και με ανάγκασαν να μεταφέρω τα ναρκωτικά», έχουν υποστηρίξει στις απολογίες τους ορισμένοι από τους συλληφθέντες. Παρόμοια μεθοδολογία εφαρμόζει το μεξικανικό καρτέλ στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Σε άλλες περιπτώσεις, τις τσάντες με τα ναρκωτικά μεταφέρουν οι «οδηγοί» εκείνοι που γνωρίζουν τα περάσματα κατά μήκος του ποταμού και αναλαμβάνουν να οδηγήσουν το κονβόι με τους μετανάστες από τη μια πλευρά των συνόρων στην άλλη. Η αμοιβή για τη μεταφορά μπορεί να είναι της τάξης των 300 ευρώ. Παραδίδουν τα ναρκωτικά συχνά και τους μετανάστες σε συνδέσμους του καρτέλ στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσουν τη διαδρομή προς Θεσσαλονίκη ή Αθήνα. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψαν ότι τα 13.000 χάπια που έχουν κατασχεθεί στη διάρκεια των τελευταίων μηνών προέρχονται από τη Συρία και ανήκουν στην ίδια παρτίδα, καθώς είτε έχουν πανομοιότυπη χημική σύνθεση ή έχουν το ίδιο λογότυπο πάνω τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα ναρκωτικό χάπι Captagon κοστίζει στην Τουρκία 6 λίρες, δηλαδή 0,70 ευρώ και μεταπωλείται στην Ελλάδα προς 5 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι «ντόπιοι» παραλήπτες των ναρκωτικών χρωματίζουν τα χάπια προκειμένου να προσομοιάζουν με το έκσταση, η τιμή των οποίων ανέρχεται έως και 20 ευρώ για κάθε δισκίο.

Για τις κατασχέσεις των 13.000 χαπιών Captagon και τις συλλήψεις των μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα ενημερώθηκαν οι κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και στη συνέχεια η ηγεσία του υπουργείου. Αποφασίστηκε κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής και της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Αττικής να ταξιδέψουν στον Εβρο και να αξιολογήσουν τα δεδομένα σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Η αυξημένη τους τελευταίους μήνες παρουσία αστυνομίας και στρατού στην ελληνική πλευρά των συνόρων υποχρέωσε τα καρτέλ στην Τουρκία να αλλάξουν τρόπο δράσης. Μέσα σε μόλις 40 μέρες, αστυνομικοί από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη έχουν χειριστεί πέντε τέτοιες υποθέσεις και έχουν κατασχέσει 13.213 ναρκωτικά χάπια.
Σύνδεση με τρομοκράτες

Στον διεθνή και εγχώριο Τύπο εξάλλου υπάρχουν εκατοντάδες δημοσιεύματα που συνδέουν το συγκεκριμένου τύπου διεγερτικό ναρκωτικό με ομάδες ισλαμικής τρομοκρατίας και τις ακρότητες των οπαδών του Ισλαμικού Κράτους. Οι αλλεπάλληλες κατασχέσεις θορύβησαν τα στελέχη της Κατεχάκη, ωστόσο από την αναψηλάφηση των υποθέσεων και την εξέταση ορισμένων από τους συλληφθέντες από τα στελέχη των «ειδικών υπηρεσιών» της ΕΛ.ΑΣ. δεν προέκυψε διασύνδεσή τους με υποθέσεις διεθνούς - ισλαμικής τρομοκρατίας.

Το Captagon είναι μια συνθετική αμφεταμίνη η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60 για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής. Στην πάροδο των ετών το σκεύασμα καταργήθηκε λόγω παρενεργειών, χάρισε όμως το όνομά του στα συγκεκριμένου τύπου αμφεταμινούχα ναρκωτικά χάπια που έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή στη Μέση Ανατολή, στην Αραβική Χερσόνησο και στην Κίνα. Με δεδομένο ότι προκαλεί διέγερση στον χρήστη, θεωρείται πιθανό να καταναλώθηκε από ισλαμιστές τρομοκράτες. Υπάρχουν αναφορές ότι ο δράστης της επίθεσης με καλάσνικοφ σε παραλία της Τυνησίας το 2015, με απολογισμό 27 νεκρούς, είχε κάνει προηγουμένως χρήση Captagon. Την ίδια στιγμή, καμία από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν συσχετίστηκε με κατανάλωση του συγκεκριμένου τύπου ναρκωτικού.

Τα προηγούμενα χρόνια, ΣΔΟΕ, Αστυνομία και Λιμενικό έχουν προχωρήσει στη δέσμευση ιδιαίτερα μεγάλων φορτίων χαπιών Captagon, τα οποία όμως δεν είχαν προορισμό την Ελλάδα αλλά διέρχονταν transit. Πέρυσι το καλοκαίρι, για παράδειγμα, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ, η Αστυνομία και το Λιμενικό είχαν εντοπίσει μέσα σε κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά ούτε λίγο ούτε πολύ 33 εκατ. χάπια Captagon. Eίχαν φορτωθεί από το λιμάνι της Λαττάκειας και επρόκειτο να καταλήξουν μέσω του Πειραιά στην Κίνα. Την 1η Ιουλίου οι διωκτικές αρχές της Ιταλίας εντόπισαν στο λιμάνι Σαλέρνο της Νότιας Ιταλίας τρία κοντέινερ με 84 εκατ. αμφεταμινούχα χάπια Captagon. Στη μεγαλύτερη στα χρονικά κατάσχεση συμμετείχαν πλην της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας (Guardia di Finanza) και μυστικές υπηρεσίες της γειτονικής χώρας.

Πηγή: kathimerini.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,494,ΑΠΟΨΕΙΣ,1502,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,564,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,214,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,530,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,48,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4843,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1606,ΕΛΛΑΔΑ,2704,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,315,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,101,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,140,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2416,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,625,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,660,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1787,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2312,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4022,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1148,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1159,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,631,ΥΓΕΙΑ,2376,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,61,KON-MAR,1,LIFESTYLE,332,UFO,218,VIDEO,2990,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Θρίλερ με τα «χάπια των τζιχαντιστών» στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο
Θρίλερ με τα «χάπια των τζιχαντιστών» στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο
Ενα ασυνήθιστο στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά φαινόμενο καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο. Στη
https://1.bp.blogspot.com/-ulAPJ0Odu7Q/X03pUi_fM5I/AAAAAAACBxQ/g4Twcu9BhGoYm-1I6GoLzfMLl1-NMpggwCLcBGAsYHQ/s640/8riler-me-ta-xapia-twn-tzixantistwn.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-ulAPJ0Odu7Q/X03pUi_fM5I/AAAAAAACBxQ/g4Twcu9BhGoYm-1I6GoLzfMLl1-NMpggwCLcBGAsYHQ/s72-c/8riler-me-ta-xapia-twn-tzixantistwn.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/09/8riler-me-ta-xapia-twn-tzixantistwn.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/09/8riler-me-ta-xapia-twn-tzixantistwn.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων