$type=sticky$rm=0$va=0$count=4$va=0$show=home$hide=mobile

Δημήτρης Παρασκευής: Πιθανό το ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα κοροναϊού

Εν μέσω θερινής περιόδου και με τουρισμό καταφέραμε να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα, το οποίο ξεκίνησε περίπου στα τέλη Ιουλίου, δηλώνει

 


Εν μέσω θερινής περιόδου και με τουρισμό καταφέραμε να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα, το οποίο ξεκίνησε περίπου στα τέλη Ιουλίου, δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

Ο έγκριτος επιδημιολόγος δηλώνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ωστόσο σημειώνει ότι η επιδημιολογική καμπύλη παρουσιάζει για περίπου 20 μέρες μία σταθεροποιητική τάση και ευελπιστεί ότι θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων μέσα στο Σεπτέμβρη, «λόγω της επιστροφής των εκδρομέων από τις διακοπές τους, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι θα τηρήσουν τα μέτρα και δεν θα συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις».

Παράλληλα δεν κρύβει την ανησυχία του για τα αυξημένα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές φιλοξενίας, για τις οποίες όπως, λέει θα ληφθούν μέτρα.

Όσον αφορά την πληρότητα των κλινών σε ΜΕΘ, ο κ. Παρασκευής αναφέρει ότι είναι περίπου 30% σε Αττική και Θεσσαλονίκη. «Κάτι το οποίο μας προκαλεί αισιοδοξία, ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα επερχόμενο τρίτο κύμα το φθινόπωρο ή το χειμώνα, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεχτικοί, γιατί αν αυξηθεί απότομα και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, ανάλογα θα αυξηθούν και τα ποσοστά πληρότητας και θα μειωθεί η δυνατότητα διαχείρισης τους».

Για τους ασυμπτωματικούς, που από την αρχή της πανδημίας, όλες οι μελέτες μοντελοποίησης δείχνουν ότι μεταδίδουν, ο καθηγητής επισημαίνει ότι σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη εκτιμάται ότι είναι περίπου το ¼ των συνολικών κρουσμάτων. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε γύρω στις 3000 διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα. Ενδεχομένως τα πραγματικά να είναι τάξης μεγέθους γύρω στις 10.000».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής Δημήτρης Παρασκευής, στο Πρακτορείο Fm και στην δημοσιογράφο Τάνια Η. Μαντουβάλου

Ερ: Που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική καμπύλη;

Απ: Για περίπου είκοσι μέρες παρουσιάζει μία σταθεροποιητική τάση και η ευχάριστη είδηση είναι ότι εν μέσω θερινής περιόδου που είχαμε τουρισμό, καταφέραμε να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα, το οποίο ξεκίνησε περίπου στα τέλη Ιουλίου. Από την άλλη θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν αρκετά κρούσματα στην κοινότητα και θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί για να μη συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Ερ: Υπάρχει ενδεχόμενο και για τρίτο κύμα; Τι λένε τα μοντέλα που επεξεργάζεστε;

Απ: Το ενδεχόμενο για τρίτο, ή και τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα υπάρχει και απ ό τι φαίνεται για αυτό τον ιό δεν παρουσιάζει την ίδια εποχικότητα όπως ο ιός της γρίπης για παράδειγμα. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα χρονική στιγμή αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μπορεί να έχουμε ένα νέο επιδημικό κύμα.

Ερ: Ποιες είναι οι συνθήκες αυτές που θα καθορίσουν τον ερχομό ενός νέου κύματος;

Απ: Το αν τηρούμε τα μέτρα, αν έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα. Το καλοκαίρι η κύρια παράμετρος που οδήγησε στο δεύτερο κύμα ήταν η χαλάρωση, και το γεγονός επίσης ότι είχαμε μία αύξηση στα εισαγόμενα κρούσματα στην κοινότητα, που έπαιξε και αυτό το ρόλο του σε ότι αφορά τη διασπορά.

Ερ: Ποιος είναι ο αριθμός κρουσμάτων που θα σημάνει συναγερμό ότι το σύστημα υγείας πιέζεται;

Απ: Υπάρχουν αρκετοί δείκτες τους οποίους επεξεργαζόμαστε σε καθημερινή και σε εβδομαδιαία βάση. Αναφορικά με το σύστημα υγείας, οι δείκτες οι οποίοι ενδιαφέρουν, είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων, η διαθεσιμότητα των κλινών που αφορούν στα περιστατικά Covid, καθώς και η διαθεσιμότητα των κλινών σε ΜΕΘ, έτσι ώστε να μπορούμε και να γνωρίζουμε, πόσο καλά είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μία τυχόν αύξηση κρουσμάτων στο μέλλον.

Ερ: Αυτή τη στιγμή αυτά τα κρίσιμα νούμερα που βρίσκονται;

Απ: Αυτή τη στιγμή είναι χαμηλά. Η πληρότητα των κλινών σε ΜΕΘ, είναι περίπου 30% σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Κάτι το οποίο μας προκαλεί αισιοδοξία, ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα επερχόμενο τρίτο κύμα στο φθινόπωρο ή το χειμώνα, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεχτικοί, γιατί αν αυξηθεί απότομα και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, ανάλογα θα αυξηθούν και τα ποσοστά κάλυψης και θα μειωθεί η δυνατότητα διαχείρισης των κρουσμάτων.

Ερ: Εγώ θα επαναλάβω την ερώτηση: Ποιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που θα σηματοδοτήσει μεγάλο κίνδυνο;

Απ: Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο απόλυτος δείκτης. Είναι αρκετοί δείκτες τους οποίους εξετάζουμε. Είναι οι ηλικιακές ομάδες, το αν έχουμε συρροές, το αν εντοπίζονται σε μία γεωγραφική περιοχή κοκ.

Ερ: Πώς εξηγείται το γεγονός ότι ενώ τα κρούσματα αυξάνονται, οι διασωληνώσεις είναι λιγότερες, σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας; Έχει να κάνει με την ηλικία;

Απ: Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων το καλοκαίρι, δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμος με αυτόν του Μαρτίου και του Απριλίου, λόγω του ότι τώρα διενεργούμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων. Παρόλα αυτά η απάντηση στο ερώτημα σας, είναι ότι τώρα έχουμε περισσότερα κρούσματα σε νεαρότερες ηλικίες. Έτσι λοιπόν τα συμπτώματα είναι πιο ήπια στις νεαρές ηλικίες και η ανάγκη για νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά.

Ερ: Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα αν τηρήσουμε τα μέτρα;

Απ: Δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβή πρόβλεψη, λόγω του ότι έχουν εφαρμοστεί διαφορετικά μέτρα, σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Είμαστε σε μία κατάσταση όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα βλέπουμε μία σταθεροποιητική τάση. Ευελπιστούμε ότι θα συμβεί μείωση το μήνα που διανύουμε λόγω της επιστροφής των εκδρομέων από τις διακοπές τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουν τα μέτρα και δεν θα συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις σε άλλους πληθυσμούς.

Ερ: Πόσο σας ανησυχούν, για τη διασπορά στην κοινότητα, τα αυξημένα κρούσματα που έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες σε clusters. Πχ σε οίκους ευγηρίας, στη Μόρια.

Απ: Είναι αρκετά ανησυχητικά, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των οίκων ευγηρίας γιατί όλος ο πληθυσμός εκεί ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Όπως έχουμε πει ήδη, θα πρέπει σε αυτές τις δομές τα μέτρα να τηρούνται πολύ αυστηρά. Σε ότι αφορά μία κλειστή δομή φιλοξενίας προσφύγων ή μεταναστών και εκεί η ιδιαιτερότητα του πληθυσμού και το γεγονός ότι ζουν πάρα πολλοί σε μικρή έκταση και δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα (ειδικά αυτό της φυσικής απόστασης) μπορεί να προκαλέσει μία μεγάλη διασπορά. Αυτό επίσης είναι κάτι που μας ανησυχεί. Θα ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό και τον έλεγχο των μεταδόσεων στη μονάδα φιλοξενίας στη Λέσβο. Η διαφορά σε σχέση με τους οίκους ευγηρίας είναι ότι ο πληθυσμός είναι νεότερος και ευτυχώς δεν θα έχουμε ανάγκη για σοβαρές νοσηλείες ή η θνητότητα θα είναι πολύ μικρότερη.

Ερ: Τους ασυμπτωματικούς που τους υπολογίζετε περίπου. Υπάρχει εκ των πραγμάτων υποδιάγνωση;

Απ: Είναι πολύ σωστό αυτό που αναφέρετε. Σε όλες τις χώρες υπάρχει υποδιάγνωση. Από αδρές εκτιμήσεις που έχω ακούσει και έχω, το σύνολο των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας πρέπει να είναι 3-5 φορές παραπάνω σε σχέση με τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί. Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε γύρω στις 3000 διεγνωσμένα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα. Ενδεχομένως τα πραγματικά να είναι τάξης μεγέθους γύρω στους 10.000. Αναφορικά με το ποσοστό των ασυμπτωματικών, από μία πρόσφατη μελέτη, εκτιμάται ότι είναι περίπου το ¼ των συνολικών κρουσμάτων.

της Τάνιας Μαντουβάλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

[Πηγή... ##eye##]

 

ΣΧΟΛΙΑ

Sahiel.gr - Ενημέρωση με άλλο μάτι!

  • Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο Sahiel.gr εκφράζουν τον εκάστοτε συγγραφέα και δεν φέρει ευθύνη ο σχεδιαστής του ηλεκτρονικού αυτού χώρου για τις θέσεις τρίτων, και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το Sahiel.gr. Περιλαμβάνει επίσης άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησεογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε στο email: sahielgr@gmail.com  στη συνέχεια, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.
  • Το Sahiel.gr λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπική και έτσι οι δημιουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Όνομα

ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,119,ΑΛΕΒΙΖΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,1,ΑΝΤΩΝΗΣ-ΓΡΥΠΑΙΟΣ,122,ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,493,ΑΠΟΨΕΙΣ,1500,ΑΡΗΣ,177,ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ,563,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,768,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,127,ΒΑΛΚΑΝΙΑ,213,ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,527,ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ,47,ΔΗΜΗΤΡΗ-ΝΙΚΟΓΛΟΥ,36,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,660,ΔΙΑΣΤΗΜΑ-ΣΕΛΗΝΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1313,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,1,ΔΙΕΘΝΗ,4842,ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ,33,ΕΘΝΙΚΑ,1605,ΕΛΛΑΔΑ,2703,ΕΜΒΟΛΙΑ,2,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,325,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,1053,ΕΣΕΙΣ,510,ΗΛΙΟΣ,106,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,314,ΙΣΤΟΡΙΑ,3,ΚΑΙΡΟΣ,100,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ,138,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,2414,ΚΥΠΡΟΣ,268,ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΚΟΥΜΑΚΗΣ,59,ΜΙΧΑΛΗ-ΙΓΝΑΤΙΟΥ,2,ΜΥΘΟΙ,154,ΜΥΣΤΗΡΙΑ,624,ΝΑΣΑ,491,ΝΕΑ ΤΑΞΗ-ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ,1,ΝΕΑ-ΤΑΞΗ,659,ΝΙΚΟΣ-ΚΑΡΑΒΑΖΑΚΗΣ,12,ΝΙΚΟΣ-ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ,79,ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ,443,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1786,ΟΜΗΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,28,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,625,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ,275,ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1254,ΠΛΑΝΗΤΕΣ,313,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,2310,ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,160,ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,4018,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,188,ΣΕΛΗΝΗ,84,ΣΠΥΡΟΣ-ΠΡΙΦΤΗΣ,149,ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ,1147,ΤΑΞΙΔΙΑ-ΣΤΟ-ΧΡΟΝΟ,51,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1158,ΤΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΣ,35,ΤΟΥΡΚΙΑ,629,ΥΓΕΙΑ,2374,ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ,92,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,693,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,61,KON-MAR,1,LIFESTYLE,333,UFO,218,VIDEO,2989,
ltr
item
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!: Δημήτρης Παρασκευής: Πιθανό το ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα κοροναϊού
Δημήτρης Παρασκευής: Πιθανό το ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα κοροναϊού
Εν μέσω θερινής περιόδου και με τουρισμό καταφέραμε να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα, το οποίο ξεκίνησε περίπου στα τέλη Ιουλίου, δηλώνει
https://1.bp.blogspot.com/-p7rYwDAW66s/X1PtvYbhpsI/AAAAAAACB28/u4m6ZUDK7r0HYbsZ9MmubqSVd6II2HvKwCLcBGAsYHQ/w640-h420/dimitris-paraskevis-pithano-to-endexomeno-gia-trito-tetarto-i-kai-pempto.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-p7rYwDAW66s/X1PtvYbhpsI/AAAAAAACB28/u4m6ZUDK7r0HYbsZ9MmubqSVd6II2HvKwCLcBGAsYHQ/s72-w640-c-h420/dimitris-paraskevis-pithano-to-endexomeno-gia-trito-tetarto-i-kai-pempto.jpg
SAHIEL - Ενημέρωση με άλλο μάτι!
https://www.sahiel.gr/2020/09/dimitris-paraskevis-pithano-to-endexomeno-gia-trito-tetarto-i-kai-pempto.html
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/
https://www.sahiel.gr/2020/09/dimitris-paraskevis-pithano-to-endexomeno-gia-trito-tetarto-i-kai-pempto.html
true
6519061846400829948
UTF-8
Φόρτωση όλων των μηνυμάτων Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ [...] Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγράφω Ανάρτηση απο ΑΡΧΙΚΗ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ... ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Πίσω στην Αρχική Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σαββάτο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 πριν από ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 πριν από μία ώρα $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Ακολουθούν Follow Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο IS LOCKED STEP 1: Μοιραστείτε το σε ένα κοινωνικό δίκτυο STEP 2: Κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο κοινωνικό σας δίκτυο Αντιγραφή όλων των κωδικών Επιλέξτε Όλο τον Κώδικα Όλοι οι κωδικοί αντιγράφηκαν στο πρόχειρο σας Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των κωδικών / κειμένων, πατήστε [CTRL] + [C] (ή CMD + C με Mac) για αντιγραφή Πίνακας Περιεχομένων