Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κινητοποιήσει όλο το οπλοστάσιο των σκληρών μέτρων για όσους καθυστερούν να εξοφλήσουν δημοτικά χρέη, βεβαιώνοντάς τα ως απαιτήσεις προς την Εφορία.

Εισπρακτικού χαρακτήρα σχέδιο με τιμωρητικές προεκτάσεις για τους οφειλέτες και με πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση καθώς κινητοποιεί όλο το οπλοστάσιο των σκληρών μέτρων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που επιβάλλει σήμερα η Εφορία, βρίσκεται πάνω στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου. Η πρόταση που θα συζητηθεί με τους θεσμούς προβλέπει την ανάθεση των ανείσπρακτων οφειλών των δήμων (ξεπέρασαν ήδη τα 3 δισ. ευρώ) στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τη μορφή λευκής επιταγής.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους μικρούς δήμους, που η οικονομική τους επάρκεια κλονίστηκε μέσα στην πανδημική κρίση, ενώ οι γενναίες ρυθμίσεις οφειλών για τη διευκόλυνση των δημοτών, με 100 ή 120 δόσεις, δεν έκαναν τη διαφορά στα ταμεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -το ένα αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές προ πανδημίας και το άλλο χρέη πληττόμενων που βεβαιώθηκαν από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου του 2021 ή είχαν ενταχθεί σε ρυθμίσεις που χάθηκαν από 15/2/2020 έως 23/12/2020 με την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων να λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2021.

Ανάλογα με τη διάρκεια εξόφλησης των οφειλών παρέχεται απαλλαγή από προσαυξήσεις και πρόστιμα που ξεκινά από 50% για εξόφληση σε 73 έως 100 δόσεις και φτάνει το 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, υπήρξε μεν ανταπόκριση, αλλά δεν υπήρξε κανονικότητα στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων.

Αδύναμοι δήμοι

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και υπό τον φόβο διόγκωσης των χρεών τους επόμενους μήνες, στο Γενικό Λογιστήριο είχαν αρχίσει να δουλεύουν διάφορα σενάρια, ενώ όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) μεταξύ των λύσεων που προκρίνονται είναι και αυτή της μεταφοράς των διαδικασιών είσπραξης στην ΑΑΔΕ με στόχο να μπει ένα οριστικό τέλος στη φορολογική αμνηστία των οφειλετών. «Οσο πιο αδύναμος είναι ο δήμος και πιο μεγάλη η αδυναμία του να εισπράττει έσοδα, αυτό στην πραγματικότητα βλάπτει τους δημότες», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης βάζοντας σε καινούργια βάση τις σχέσεις κυβέρνησης – δήμων και δημοτών με τους δήμους.

Σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όσοι καθυστερούν να εξοφλήσουν δημοτικά χρέη θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις αφού θα βεβαιώνονται ως απαιτήσεις προς την Εφορία. Με βάση τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης επιβάλλονται κατασχέσεις:

■ Τραπεζικών λογαριασμών, με εξαίρεση έναν και μοναδικό που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και για τον οποίο ισχύει όριο μέχρι 1.250 ευρώ.

■ Μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, αποζημιώσεων, εσόδων από ενοίκια, επιστροφών φόρων κ.α. Ειδικά για ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων επιτρέπεται η κατάσχεση ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.

■ Ακινήτων, ακόμα και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία, καθώς και αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής σε περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Πηγή: efsyn.gr

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η πηγή του.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.