Στη δημιουργία μιας περιοχής «μίνι Σένγκεν» μεταξύ των τριών χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησαν η Αλβανία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» μεταξύ των τριών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που υπέγραψαν ο Έντι Ράμα, ο Αλεξάντερ Βούτσιτς και ο Ζόραν Ζάεφ.

Κατά τη σύνοδο υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες για την από κοινού αντίδραση σε φυσικές καταστροφές, την χορήγηση κοινής άδειας εργασίας μεταξύ των τριών χωρών και για συνεργασία στην ομαλή διακίνηση των προϊόντων.

Οι τρεις ηγέτες θα ζητήσουν από τους Υπουργούς τους να συνεργαστούν σε ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για τον ΦΠΑ, συμβατό με αυτόν που χρησιμοποιείται στην ΕΕ, ώστε τα φορτηγά να μην ελέγχονται στα Βαλκανικά σύνορα.

Επίσης ανακοίνωσαν πως θα διεξαχθεί συνάντηση για την εξεύρεση πόρων για την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και συνεργασίας.

Την συμφωνία χαιρέτησαν οι χώρες του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία) μέσω κοινής ανακοίνωσης των Υπουργών εξωτερικών των χωρών. Οι Υπουργοί των χωρών του Βίζεγκραντ υποστηρίζουν ότι η στενή συνεργασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συμβάλει στην σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ τονίστηκε η υποστήριξή τους στην επιτάχυνση της ενταξιακής τους πορείας στην ΕΕ.

Πηγή: CosmoStatus

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.