Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ διαθέτουν ένα περίπλοκο σύστημα για τον εντοπισμό πρώιμων ενδείξεων ύποπτων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Αυτό το μοντέλο επηρεάζει πολλά κομμάτια πληροφοριών για τον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου πριν πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Το σύστημα περιλαμβάνει παρακολούθηση της συνομιλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πληροφορίες που συλλέγονται μέσω πολλαπλών καναλιών παρακολούθησης και γεωγραφική ανάλυση. Για παράδειγμα, ένας ύποπτος που ζει σε μια πόλη που είναι γνωστή για την παραγωγή τρομοκρατών θα λάβει υψηλότερο «βαθμολογικό κίνδυνο» από κάποιον που κατοικεί σε πιο ειρηνικές περιοχές.

Το μοντέλο αναπτύχθηκε με βάση την πολυετή εμπειρία και χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία και μεγάλα δεδομένα. Αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια ενός κύματος τρόμου με μοναχικούς λύκους το 2015-2016. Οι επιτιθέμενοι ήταν κυρίως νεαροί Παλαιστίνιοι, οι οποίοι σκότωσαν σχεδόν 50 Ισραηλινούς σε πολυάριθμες επιθέσεις.

Μία από τις βασικές πτυχές του μοντέλου ήταν η ικανότητα ανίχνευσης αλλαγών συμπεριφοράς που υποδηλώνουν υψηλότερο κίνδυνο επικείμενης επίθεσης. Παρά την τρομακτική πρόκληση, οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ κατάφεραν να τερματίσουν το κύμα βίας, συνδυάζοντας την έγκαιρη ανίχνευση και την ταχεία αντίδραση για να σταματήσουν τους επιτιθέμενους προτού ενεργήσουν.

Ο τρομοκράτης αποφεύγει την πρόωρη σύλληψη

Ωστόσο, αυτό το μοντέλο απέτυχε προφανώς αυτή την εβδομάδα, όταν ένας Ισραηλινός Άραβας εμπνευσμένος από το ISIS δολοφόνησε τέσσερις πολίτες στην Beersheba.

Η συμπεριφορά του δολοφόνου πριν από την επίθεση ήταν η αντίθετη από ό,τι αναμενόταν από τους τρομοκράτες, είπαν αμυντικές πηγές στο Walla News, καθιστώντας δυσκολότερο να τον σταματήσουν. Επιπλέον, οι υπηρεσίες ασφαλείας αντιμετωπίζουν περισσότερα νομικά όρια στην παρακολούθηση τέτοιων υπόπτων, οι οποίοι είναι ισραηλινοί πολίτες.

Μια άλλη ανησυχητική πτυχή είναι η προηγούμενη σύνδεση του τρομοκράτη με το ISIS. Ήταν υποστηρικτής, συνωμότησε με άλλους οπαδούς του ISIS και συνελήφθη αφού προσπάθησε να ενταχθεί στο ISIS στη Συρία. Ωστόσο, του επιβλήθηκε μόνο ποινή φυλάκισης 4 ετών, κάτι που δεν έκανε τίποτα για να περιορίσει τον ριζοσπαστισμό του.

Στον απόηχο της θανατηφόρας επίθεσης, το Ισραήλ ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει το μοντέλο του, καθώς οι επιτιθέμενοι μπορεί να μαθαίνουν να προσαρμόζονται και να αποφεύγουν τον εντοπισμό. Το δικαστικό σύστημα μπορεί επίσης να χρειαστεί να εξετάσει σκληρότερα μέτρα κατά γνωστών υποστηρικτών της τρομοκρατίας που συνδέονται με το ISIS ή άλλες ομάδες.

Προς το παρόν, η Shin Bet και η αστυνομία αγωνίζονται για να εντοπίσουν άλλους ύποπτους για μοναχικούς λύκους καθώς αυξάνονται οι φόβοι για περισσότερες επιθέσεις, ανέφερε η Walla News. Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις ασφαλείας προετοιμάζονταν για μια μεγάλη έκρηξη τρομοκρατίας τον Απρίλιο. Αλλά η άνοδος των περιστατικών υποδηλώνει ότι ένα νέο κύμα τρόμου μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει, σε αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα πολύ βίαιο 2022.

Πηγή: israelradar.com

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.