Η φονική επίθεση στο Τελ Αβίβ θα ωθήσει το Ισραήλ ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη μιας μεγάλης επιχείρησης κατά των τρομοκρατικών κέντρων. Αν και αυτό μπορεί να μην συμβεί αμέσως, η δυναμική που δημιουργήθηκε από το κύμα των πρόσφατων επιθέσεων οδηγεί προς μια κατεύθυνση: μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση.

Οι τελευταίες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ως επί το πλείστον από επιτιθέμενους μοναχικούς λύκους που δεν συνδέονται άμεσα ή δεν έχουν αποσταλεί από τρομοκρατικές ομάδες. Ωστόσο, οι παλαιστινιακές τρομοκρατικές φατρίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του σκηνικού για το κύμα βίας στις πόλεις του Ισραήλ.

Δύο παράγοντες είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτοι και αργά ή γρήγορα το Ισραήλ δεν θα μπορεί να τους αγνοήσει: Πρώτον, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ ενθαρρύνουν τις επιθέσεις και τους επευφημούν ανοιχτά. Δεύτερον, ο προσφυγικός καταυλισμός Τζενίν, όπου δρουν εκατοντάδες τρομοκράτες, έχει μετατραπεί σε εκρηκτικό κόμβο τρομοκρατίας που αποτελεί επικίνδυνη απειλή για το Ισραήλ.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας επικεντρώνονται στις προσπάθειες εξουδετέρωσης τρομοκρατών, αλλά οι συνεχιζόμενες επιθέσεις θα ωθήσουν το Ισραήλ στα άκρα. Ο Ισραηλινός Στρατός θα πρέπει τελικά να αναλάβει ισχυρότερη δράση για να αποκαταστήσει την αποτροπή και να αποδυναμώσει την τρομοκρατική υποδομή στη Γάζα ή στη Δυτική Όχθη ή και στα δύο.

Το σχέδιο δράσης του Ισραήλ μπορεί να περιλαμβάνει μια αιφνιδιαστική επίθεση στις τρομοκρατικές ομάδες της Γάζας ή μια μεγάλη επιχείρηση για την καταστροφή των τρομοκρατικών κόμβων στην Τζενίν. Επιπλέον, οποιαδήποτε ενέργεια σε ένα μέτωπο θα μπορούσε γρήγορα να εξαπλωθεί σε άλλες τοποθεσίες και να κλιμακωθεί σε μεγαλύτερη σύγκρουση.

Προς το παρόν, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς προσπαθούν να αποφύγουν τις νέες μάχες στη Γάζα, αλλά αυτή η εύθραυστη εκεχειρία θα γίνει πιο δύσκολο να διατηρηθεί εάν ακολουθήσουν περισσότερες επιθέσεις.

Οι δυνάμεις ασφαλείας θα καταβάλουν υπέρτατη προσπάθεια τις επόμενες εβδομάδες για να σταματήσουν τις αυξανόμενες επιθέσεις, αλλά η επίτευξη 100% επιτυχίας είναι δύσκολη. Εάν το κύμα του τρόμου συνεχιστεί και ξεφύγει από τον έλεγχο, το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι θα κατευθυνθούν προς μια μεγάλη στρατιωτική σύγκρουση.

Πηγή: israelradar.com

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.