ΥΓΕΙΑ

Από τη νηστεία της Σαρακοστής στην ημέρα του Πάσχα

Κυριακής Ποντικέρη & της Δήμητρας Μελαδάκη

Η νηστεία του Πάσχα είναι μια περίοδος όπου έχουμε πλήρη αποχή από ζωικές τροφές, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου πενήντα ημέρες. Σε αύτη την χρονική περίοδο οι τροφές που καταναλώνονται, είναι κυρίως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, άμυλο (ζυμαρικά, ψωμί κ.α.), όσπρια, θαλασσινά καθώς πιθανόν και προϊόντα σόγιας.

Από την άλλη, ενισχύεται η καθημερινή μας διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα , που θεωρούνται τα «καλά» λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Επομένως, αναφερόμαστε σε μια διατροφή αρκετά κοντά στη μεσογειακή διατροφή και πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία μας.

Τα δυσάρεστα συμπτώματα της υπερφαγίας

Το πιο σύνηθες είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές που συχνά συνοδεύουν τη μεγάλη κατανάλωση κρέατος και ειδικά λιπαρού κρέατος όπως είναι το αρνί και τα εντόσθια. Αυτές μπορούν να αποφευχθούν όταν δεν γίνεται υπερβολή στην κατανάλωση, ενώ η μαγειρίτσα είναι καλή επιλογή για μεταβατικό γεύμα από τη νηστεία στην κρεοφαγία, όταν φυσικά περιοριστούμε σε μία μερίδα. Από την άλλη, για να μην έχουμε τα αντίθετα συμπτώματα, δυσκοιλιότητα δηλαδή, καλό είναι να μην ξεχάσουμε τη σαλάτα και τα φρούτα τις ημέρες αυτές της κρεοφαγίας. Ακόμα, άτομα με προβλήματα πέψης, όπως ευαίσθητο στομάχι ή ΓΟΠΝ, θα πρέπει να αποφύγουν την κατανάλωση μεγάλου όγκου τροφής, αλλά και μεγάλης ποσότητας λίπους και αλκοόλ.

Υπάρχουν σημαντικότεροι κίνδυνοι;

Φυσικά, η υπερβολή των ημερών του Πάσχα μπορεί να επιφέρει και σημαντικότερους κινδύνους από τις απλές γαστρεντερικές διαταραχές, ειδικά σε άτομα με προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως καρδιαγγειακά, ΣΔ και αυξημένο ουρικό οξύ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται πολύ τις ημέρες αυτές. Αν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις ομάδες, προσέξτε τη μερίδα σας στο κρέας, την πρόσληψη αλατιού, την κατανάλωση αλκοόλ αλλά και το τσιμπολόγημα εορταστικών γλυκών, όπως κουλούρια και τσουρέκια. Αν το παρακάνατε την περίοδο του Πάσχα, μην σας πιάνει πανικός. 2-3 “κακές” διατροφικά ημέρες δεν αναιρούν τις συνήθειες του υπόλοιπου χρόνου. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει όταν μιλάμε για 2-3 “κακές” διατροφικά εβδομάδες!

Aπότομη μετάβαση απο τη νηστεία στις διατροφικές συνήθειες

Η απότομη μετάβαση από την νηστίσιμη διατροφή σε μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη, μπορεί να προκαλέσει διατροφικό «σοκ» στον οργανισμό μας με δυσάρεστες συνέπειες. Η δυσπεψία και η γαστρεντερίτιδα είναι από τις πιο κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες την ημέρα του Πάσχα και των επόμενων ημερών.

Επίσης, ο συνδυασμός κόκκινου κρέατος, εντοσθίων και άφθονου αλκοόλ, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος. Ακόμη, υπάρχει επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας λόγω της απότομης κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων «κακών» λιπαρών οξέων και λόγω της υπερφαγίας.

Για τους παραπάνω λόγους, καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο και η μετάβαση στις παλιές μας διατροφικές συνήθειες, να είναι σταδιακή.

Διαβάστε τη συνέχεια στο: mednutrition.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ:ΥΓΕΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Comments are closed.