Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς έχει την παγκόσμια πρωτοπορία οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Α.Σαμαράς και Κ.Καραμανλής ο Νεότερος, να τον περιμένουν «στην γωνία» προς καταψήφιση των μνημονίων για τα Σκόπια και την Συμφωνία των Πρεσπών μην προσφέροντας την «νομιμοποίησή» της.

Μάλιστα ήδη έχουν πάρει μια αναβολή τον Δεκέμβριο για να γίνει η ψηφοφορία στην Βουλή τον Απρίλιο.

Κι αυτή η ψηφοφορία όμως οδεύει προς αναβολή για τον Ιούλιο καθώς ουδέποτε έχει συμβεί στην πολιτική ιστορία του τόπου δύο πρώην πρωθυπουργοί, ανήκοντες στην ίδια παράταξη να μην στηρίζουν το νυν πρωθυπουργό και τωρινό πρόεδρο του συγκεκριμένου κόμματος.

Ο πρωθυπουργός σκέφτεται να απειληθεί ο Κ.Καραμανλής με «έξοδο» από τα ψηφοδέλτια

Ο Κ.Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να τους μεταπείσει και ιδιαίτερα τον Κ.Καραμανλή αφήνει μάλιστα και διαρροές πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια αν συνεχίσει στην γραμμή του!

Εδώ τίθενται κάποια πολύ σοβαρά ζητήματα που προφανώς ο Κ.Μητσοτάκης δεν τα έχει ζυγίσει σωστά.

Η ΝΔ της οποίας είναι ο πρόεδρος, είναι κατά βάση «καραμανλική». Δηλαδή ιδρύθηκε από τον Κ.Καραμανλή τον Πρεσβύτερο και ποτέ δεν περάσει στην κυριαρχία κάποιου άλλου.

Επίσης αν για κάποιο λόγο ο Κ.Μητσοτάκης «αποσύρει» τον Κ.Καραμανλή από το κόμμα αυτό θα εξοργίσει την βάση των ψηφοφόρων του κόμματος οι οποίοι είναι καραμανλικοί και δεν ασπάζονται τις νεοφιλελεύθερες ιδέες της οικογένειας Μητσοτάκης και φυσικά θα εξοργίσει και τους βουλευτές που πρόσκεινται στην καραμανλική αλλά και στην σαμαρική πτέρυγα.

Ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να προστατέψει την υστεροφημία του

Συν τοις άλλοις ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σκέφτεται πολύ σοβαρά να απόσχει από την ψηφοφορία για τα τρία μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί απλούσταστα όλη του την ζωή αλλά και ως πρωθυπουργός υποστήριξε την αντίθετη γραμμή.

Πως λοιπόν θα οδεύσει τώρα να νομιμοποιήσει κάτι που αντίκειται στην πολιτική των κυβερνήσεών του; Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, θα κατέστρεφε την υστεροφημία του.

Όπως είπαμε είναι ο δεύτερος πρωθυπουργός, ο πρώτος είναι ο Αντώνης Σαμαράς, που δημοσίως έχει ανακοινώσει την απόφασή του να μην υπερψηφίσει τα τρία μνημόνια.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιλέξει την αποχή και έχει ζητήσει από τους φίλα προσκείμενους σε αυτόν βουλευτές, να την υπερψηφίσουν, ώστε να μην θεωρηθεί από το μέγαρο Μαξίμου η πράξη τους ως «ανταρσία».

Υπάρχει και ένα ιστορικό άλλωστε ανάμεσεα σε Σαμαρά και Μητσοτάκηδες.

Τώρα όμως που δύο πρώην πρωθυπουργοί ετοιμάζονται για καταψήφιση, υπάρχει το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το παράδειγμα κι άλλοι βουλευτές.

Θα τολμήσει ο Κ.Μητσοτάκης την ρήξη με τους καραμανλικούς ψηφοφόρους που αποτελούν την πλειοψηφία της ΝΔ;

Το να θέσει ο Κ.Μητσοτάκης θέμα κομματικής πειθαρχίας θα σήμαινε ρήξη με τα 2/3 της ΝΔ εντός του κόμματος και του 80% των ψηφοφόρων της παράταξης.

Θα ήταν μείζον ατόπημα αλλά ποτέ δεν ξέρεις, πολλά έχουν δει τα μάτια μας στην πολιτική σκηνή.

Φυσικά τα μνημόνια θα τα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η εικόνα που θα σχηματιστεί θα δείξει έναν πρωθυπουργό που επιζεί με την ανοχή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Προς το παρόν λοιπόν αναβάλεται η ψηφοφορία για τον Ιούλιο με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει μέχρι τότε…

Φυσικά ο τρόπως που απάντησε ο Κ.Καραμανλής προς τον Κ.Σημίτη ήταν προειδοποίηση για το πως έχει δικαίωμα να οδεύει και ο νυν πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης.

Η απάντηση του Κώστα Καραμανλή στον Κώστα Σημίτη, πάντως, για το θέμα του Ελσίνκι, δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, καθώς επρόκειτο κυρίως για μήνυμα στον Κ.Μητσοτάκη ο οποίος έχει δείξει πως ασπάζεται τις πολιτικές Σημίτη (πάντως δεν τις αποδοκιμάζει)

Η μόνη βολική λύση για τον Μητσοτάκη όπως ήρθαν τα πράγματα είναι να παραιτηθεί από την έδρα του ο Κ.Καραμανλής απαλάσσοντάς τον έτσι από αυτόν τον «πονοκέφαλο» και πιστεύουμε ότι αυτό θα του ζητήσει να κάνει προτάσσοντας ως δέλεαρ την υστεροφημία του.

Το αφήγημα θα στηριχθεί στο ότι δεν θα στραφεί κατά της παράταξης και ταυτόχρονα θα έχει τιμήσει τις αρχές του και τις πολιτικές που ακολούθησε στο παρελθόν.

Βέβααι αν φύγει θα μπορούσε να ιδρύσει ένα νέο κόμμα αλλά αυτό είναι κάτι που δεν το πιστεύουμε.

Πάλι θα έβλαπτε την υστεροφημία του ενώ αν το έκανε είναι πιθανό να έχει την ίδια κατάληξη με το κόμμα που ίδρυσε ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου.

Το πιο πιθανό είναι να εγκαταλείψει την πολιτική και να ανοίξει τον δρόμο για κάποιον άλλον που θα αναλάβει να οδηγήσει την καραμανλική πτέρυγα, κάποιος σαν το Νίκο Δένδια, που δείχνει να προσπαθεί να αναπτύξει μια δικιά του εθνική πολιτική, που σαφώς διαχωρίζεται σε πολλά σημεία από αυτήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Πηγή: warnews247.gr

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.