Ο θάνατος του Colin Powell, του πρώτου Αφροαμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και κορυφαίου στρατιωτικού αξιωματικού μετά από επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19, έχει προκαλέσει μία νέα μεγάλη συζήτηση στις ΗΠΑ ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Η αφορμή προέκυψε από τη σύντομη δήλωση της οικογένειας του 84χρονου ότι ο Powell είχε εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου, ευχαριστώντας παράλληλα το ιατρικό προσωπικό που τον φρόντισε στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed κοντά στην Ουάσιγκτον.

Στη δήλωση δεν γίνεται καμία αναφορά για το εμβόλιο που είχε λάβει ή αν έκανε την ενισχυτική δόση, το πότε αρρώστησε, το πότε μπορεί να νοσηλεύτηκε και αν ο στρατηγός είχε υποκείμενα νοσήματα που συνέβαλαν στη νόσηση και τελικά στο θάνατο του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των περισσότερων αμερικανικών Μέσων, ο Powell έπασχε από πολλαπλό μυέλωμα, έναν καρκίνο των κυττάρων πλάσματος που μειώνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Παρ’ όλα αυτά, το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τη συγκεκριμένη είδηση. Έως αυτή την ώρα, δεν είναι σαφές τι ρόλο έπαιξε ο καρκίνος στη μάχη του Powell με την COVID-19, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο ιός HIV, μπορεί να κάνουν πιο πιθανό να αναπτύξει κάποιος σοβαρή ασθένεια ανεξάρτητα αν έχει εμβολιαστεί.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο διαπίστωσε ότι μεταξύ 103 ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα, μόνο το 45% από αυτούς ανέπτυξαν «επαρκή απάντηση» είτε στο εμβόλιο της Pfizer είτε της Moderna, ενώ το 22% είχαν «μερική απάντηση», υποδηλώνοντας ότι οι περισσότεροι ασθενείς με αυτόν τον τίπο του καρκίνου δεν θα μπορούν να έχουν ποτέ την πλήρη προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια.

Ο στρατηγός ήταν μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της Αμερικής για δεκαετίες. Υπηρέτησε τρεις Ρεπουμπλικάνους προέδρους σε ανώτερα αξιώματα και έφτασε στην κορυφή του αμερικανικού στρατού, ενώ στο παρελθόν είχε τραυματιστεί στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ήταν ο κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ όταν οι αμερικανικές δυνάμεις έδιωξαν ιρακινά στρατεύματα από το Κουβέιτ το 1991 αλλά και ο επικεφαλής διπλωμάτης των ΗΠΑ όταν η Ουάσιγκτον βασίστηκε σε λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής για να δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Ως προς το θάνατο του, σύμφωνα με τα αμερικάνικα ΜΜΕ, τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι οι θάνατοι εμβολιασμένων από την COVID-19 είναι συχνοί αλλά οφείλονται σε διάφορες άλλες αιτίες. Από τους 187 εκατομμύρια και πλέον ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως στις ΗΠΑ ως τις 12 Οκτωβρίου, 7.178, ή 0,004%, έχουν πεθάνει από Covid-19, σύμφωνα με τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Από αυτήν την ομάδα, το 85% ήταν άνω των 65 ετών.

Τα άτομα που προσβάλλονται από την Covid-19 μετά τον εμβολιασμό είναι επίσης λιγότερο πιθανό να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία: Μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, 24.717 εμβολιασμένα άτομα είχαν νοσηλευτεί με Covid-19 και από αυτήν την ομάδα, το 67% ήταν 65 ετών και άνω.

Οι μεγαλύτεροι ενήλικες που προσβάλλονται από σημαντικές λοιμώξεις φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πιο σοβαρά νοσήσεις, δήλωσε στο Bloomberg ο Josh Michaud, αναπληρωτής διευθυντής, παγκόσμιας πολιτικής υγείας στο Kaiser Family Foundation. «Ο Colin Powell ήταν 84 ετών και ταιριάζει σε αυτό το προφίλ ασθενών», είπε. «Οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο η μόλυνση να εξελιχθεί σε πιο σοβαρό στάδιο και σε μερικούς δυστυχώς θα επέλθει θάνατος».

Ενήλικες που είναι 65 ετών και άνω και άτομα με ιατρικές παθήσεις όπως ο καρκίνος είναι μεταξύ εκείνων που πληρούν τις προϋποθέσεις για αναμνηστική δόση εμβολίου στις ΗΠΑ.

Πηγή: kourdistoportocali.com

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η πηγή του.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.