Η άγρια ​ζωή της Κίνας είναι μια πανδημία που «περιμένει να συμβεί», αναφέρει χαρακτηριστικά τίτλος του Bloomberg επικαλούμενο πρόσφατη μελέτη.

  • Έρευνα για την άγρια φύση αποκαλύπτει 18 ιούς υψηλού κινδύνου για ανθρώπους και ζώα
  • Το θηλαστικό μοσχογαλή αποδείχθηκε ότι φέρει τον μεγαλύτερο αριθμό ανησυχητικών παθογόνων μικροοργανισμών.
  • Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει βρει, για την ώρα, τίποτα που να καταδεικνύει ότι ο ιός SARS-CoV-2, προέρχεται από την κατανάλωση άγριων ζώων που βρίσκονται σε αφθονία στις κινεζικές αγορές.

Τα είδη άγριας ζωής που πωλούνται σε αγορές στην Κίνα συνδέθηκαν με την εμφάνιση του SARS και του Covid-19. Τώρα μια ολοκληρωμένη έρευνα των ιικών παθογόνων παραγόντων αποκάλυψε ότι φιλοξενούν μια σειρά από ασθένειες που απειλούν τον άνθρωπο και άλλα ζώα.

Μια μελέτη σε περισσότερα από δώδεκα είδη θηραμάτων που εμπορεύονται, πωλούνται και καταναλώνονται συνήθως ως “εξωτικά” τρόφιμα στην Κίνα εντόπισε 71 ιούς θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων 18 που θεωρούνται «δυνητικά υψηλού κινδύνου» για ανθρώπους και κατοικίδια ζώα. Η μοσχογαλή, το σαρκοφάγο που μοιάζει με γάτα, που ενοχοποιήθηκε για την εξάπλωση σοβαρού οξέος αναπνευστικού ιού στις αγορές της νότιας Κίνας πριν από σχεδόν 20 χρόνια, έφερε τα πιο ανησυχητικά μικρόβια, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα που κυκλοφόρησε την Παρασκευή.

Αν και οι επιστήμονες από την Κίνα, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο και την Αυστραλία, που μετείχαν της μελέτης, δεν βρήκαν τίποτα που να μοιάζει με τον SARS-CoV-2, τον κορωνοϊό που ευθύνεται για την πανδημία Covid-19, έδειξαν ότι τα στελέχη που μεταφέρονται από νυχτερίδες και μεταδίδονται εύκολα σε άλλα θηλαστικά, εμπεριέχουν κινδύνους για “ξεσπάσματα” παρόμοιων πανδημιών. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα ζώα είχαν μολυνθεί με ιούς που προηγουμένως πίστευαν ότι υπήρχαν μόνο στους ανθρώπους.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει ακριβώς γιατί το εμπόριο άγριας ζωής και οι αγορές ζώντων ζώων είναι ένα πανδημικό ατύχημα που περιμένει να συμβεί», δήλωσε ο Edward Holmes, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, μέσω email που απέστειλε. «Αυτό το έγγραφο δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι μεταδίδουν τακτικά τους ιούς τους σε άλλα ζώα. Υπάρχει σαφώς αμφίδρομη κυκλοφορία ιών».

Μελλοντικές Απειλές

Η έρευνα, που υποστηρίζεται από το Εθνικό Βασικό Πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Κίνας και άλλων, δείχνει τη δέσμευση για αναζήτηση μελλοντικών απειλών πανδημίας. Το χειρόγραφο 40 σελίδων κυκλοφόρησε στο bioRxiv, ένα αποθετήριο προεκτύπωσης ανοιχτής πρόσβασης, πριν από την αξιολόγηση και τη δημοσίευση της έρευνας.

Η ολοκληρωμένη έρευνα της ποικιλομορφίας και της αφθονίας των ιών που σχετίζονται με τα σπονδυλωτά σε ζώα θηραμάτων στην Κίνα, είναι η πρώτη που αξιολογεί ποια είδη έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα να μεταφέρουν ιούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα τέτοιο ξέσπασμα.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καθορίσει την προέλευση του SARS-CoV-2. Η συζήτηση για τη γένεσή του έχει συγκεντρωθεί γύρω από δύο συγκεκριμένα σενάρια: Την εργαστηριακή απόδραση του ιού ή τη διασπορά του από ζώα. Μελέτες που εντοπίζουν στενά συνδεδεμένους κοροναϊούς, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων που κατοικούν σε ασβεστολιθικά σπήλαια στο βόρειο Λάος και στην Καμπότζη, υποστηρίζουν την τελευταία υπόθεση, ειδικά επειδή τα ζώα που είναι ευαίσθητα στη μόλυνση ήταν γνωστό ότι πωλούνταν σε αγορές στη Γουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα Covid-19.

Εξωτικά κατοικίδια

Είδη άγριας ζωής που συλλαμβάνονται στους φυσικούς τους βιότοπους ή εκτρέφονται σε φάρμες διακινούνται τόσο νόμιμα όσο και παράνομα σε όλο τον κόσμο, για να καλυφθεί η ζήτηση για τρόφιμα, γούνα, παραδοσιακά φάρμακα, εξωτικά κατοικίδια ζώα και εκθέματα ζωολογικών κήπων. Η αγορά στην Κίνα άξιζε περίπου 520 δισεκατομμύρια Γιουάν (82 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2016.

Η Κίνα απαγόρευσε το εμπόριο μετά την εμφάνιση του Covid-19 και η κυβέρνηση στη συνέχεια απαγόρευσε την ανθρώπινη κατανάλωση χερσαίων άγριων ζώων. Η κίνηση, στις αρχές του 2020, αναγνώρισε ότι οι κακές συνθήκες υγιεινής και η στενή επαφή μεταξύ ζώων και ανθρώπων, καθώς και το ευρύ μείγμα ειδών στις αγορές ζώων και στα εστιατόρια που εξυπηρετούν, τα οποία δημιουργούν ένα ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες.

Ο Shuo Su, καθηγητής κτηνιατρικής στο Nanjing Agricultural University, και οι συνεργάτες του εξέτασαν 1.725 θηράματα από 16 είδη που συνήθως κυνηγούνται ή καταναλώνονται για φαγητό σε 19 επαρχίες της Κίνας. Μεταξύ δεκάδων ιών θηλαστικών που εντοπίστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, 45 δεν είχαν περιγραφεί προηγουμένως.

«Με εξαίρεση τους παγκολίνους, έχει γίνει μικρή έρευνα για ζώα θηραμάτων, παρόλο που έχουν στενή επαφή με ανθρώπους και οικόσιτα ζώα και, ως εκ τούτου, παρέχουν σύνδεση με άλλα είδη άγριας ζωής», είπαν οι συγγραφείς της έρευνας.

Γρίπη των πτηνών

Πολλά από τα είδη που ερευνήθηκαν εμφανίστηκαν σε έναν τιμοκατάλογο στη χονδρική αγορά θαλασσινών Huanan στη Γουχάν, το επίκεντρο της αρχικής επιδημίας του Covid. Μεταξύ των αξιοσημείωτων ευρημάτων του ιού, οι επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά την παρουσία του ιού της ηπατίτιδας Ε και του στελέχους H9N2 της γρίπης στον ασβό και την μοσχογαλή.

Ο συγκεκριμένος ιός της γρίπης των πτηνών είναι τώρα το πιο διαδεδομένο στέλεχος σε κοτόπουλα και πάπιες και έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες μολύνσεις σε ανθρώπους στην Κίνα, τόνισαν οι επιστήμονες. Προκάλεσε εμφανή αναπνευστικά συμπτώματα σε ασιατικούς ασβούς, παρόλο που μία μολυσμένη μοσχογαλή φαινόταν υγιής, είπαν.

Επιπρόσθετα, οι συγγραφείς εντόπισαν μετάδοση μεταξύ ειδών πολλών ζωικών ιών, συμπεριλαμβανομένου ενός κορωνοϊού που σχετίζεται με νυχτερίδες, ενός κορωνοϊού που σχετίζεται με τα πουλιά και ενός πνευμονιοϊού χοίρων που σχετίζεται με τους χοίρους. “Η μετάδοση του κορωνοϊού της νυχτερίδας σε μία μοσχογαλή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική”, δήλωσε ο καθηγητής Χολμς του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

«Αν αυτό είχε μεταδοθεί στον άνθρωπο θα μπορούσε εύκολα να ξεκινήσει μια μεγάλη επιδημία», είπε, προσθέτοντας ότι ένα παρόμοιο μοτίβο μετάδοσης μεταξύ ειδών είναι πολύ πιθανό να προκάλεσε την εμφάνιση του SARS-CoV-2.

«Τα ζώα που πωλούνται ως θηράματα σε αγορές ζώων φέρουν ένα ευρύ φάσμα ιικών παθογόνων παραγόντων», είπε ο Χολμς, στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο Επιστήμης του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας αυτόν τον μήνα. «Ο σωστός ιός στο σωστό ζώο τη σωστή στιγμή θα μπορούσε εύκολα να πυροδοτήσει μια παγκόσμια πανδημία».

Πηγή: crashonline.gr

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η πηγή του.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.