ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν έχεις καμία δικαιολογία που δεν δίνεις διατροφή – Τα παιδιά δεν μεγαλώνουν με αέρα!

Όταν αποφασίζεις να τελειώσεις μια σχέση στην οποία εμπλέκονται και παιδιά, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα πρέπει να σκεφτείς όπως η επιμέλεια, η επικοινωνία και η διατροφή. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Σίγουρα κάποιοι γονείς μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια σε σχέση με άλλους. Μερικοί έχουν εναλλακτικές λύσεις, με βάση συμφωνίες που έχουν κάνει μεταξύ τους.

Αν μπορείς να έχεις ένα ακριβό ρολόι, ένα καινούριο αυτοκίνητο, ή αν φροντίζεις να κάνεις συχνά διακοπές, τότε σίγουρα θα μπορείς να υποστηρίξεις την διατροφή του παιδιού σου, χωρίς δεύτερη δικαιολογία.

Σε περίπτωση που μπορείς να υποστηρίξεις όλα τα παραπάνω αλλά επιλέγεις να μην στηρίζεις το παιδί σου οικονομικά, τότε σίγουρα είσαι ηλίθιος/α και θέλω να σε κράξω άγρια γι’ αυτό. Δεν θα προσδιορίσουμε το φύλο, γιατί δεν έχει σημασία αν είσαι η μητέρα ή ο πατέρας. Είναι θέμα υπευθυνότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων γιατί όλα τα παιδιά αξίζουν να έχουν φαγητό, σπίτι, ρούχα και καλυμμένες τις βασικές τους ανάγκες.

Έχω δεί άτομα σε οικογένεια και φίλους, να παλεύουν να ικανοποιήσουν τις βασικές ανάγκες των παιδιών τους ενώ κάνουν παράλληλα δύο δουλειές, γιατί ο άλλος γονιός επιλέγει να μη συμμετέχει στην ανατροφή των παιδιών του.

Στην κυριολεξία έχω αισθανθεί αβοήθητη, άφραγκη σαν φοιτήτρια, ενώ μια καλή μου φίλη ζητούσε στο τηλέφωνο επέκταση της προθεσμίας του δανείου της γιατί τα παιδιά της ήταν άρρωστα και χρειαζόντουσαν φάρμακα. Είχε να διαλέξει ανάμεσα στα φάρμακα και στο ρεύμα της. Δεν ζητούσε επέκταση της προθεσμίας, για να ψωνίσει για τον εαυτό της.

Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα σου πεί ότι το νόμισμα έχει δύο όψεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα συμφωνήσω μαζί σου. Αν όμως έχεις δουλειά, πληρώνεσαι και έχεις παιδί, θα πρέπει να το υποστηρίξεις. Αν δεν εργάζεσαι και έχεις παιδί θα πρέπει να κάνεις ότι μπορείς για να έχεις πόρους και όταν θα έχεις χρήματα θα πρέπει να καταλάβεις ότι είναι πρώτη σου προτεραιότητα, να στηρίξεις τον/την πρώην σύντροφο που μεγαλώνει το παιδί σας. Έτσι κάνουν οι γονείς, προσπαθούν για το καλύτερο, μέχρι να κάνουν κάτι ακόμα περισσότερο. Μην στέκεσαι λοιπόν άπραγος/η, κάνε κάτι!

Ανέφερα και πριν ότι οι συμφωνίες όσον αφορά τη διατροφή διαφέρουν. Γι αυτό δεν θα ήθελα να ακούσω κάποιον να ισχυρίζεται ότι “βγάζει λίγα χρήματα και μπορεί να συντηρήσει μόνο τον εαυτό του” ή “έχει και άλλα παιδιά να συντηρήσει”. Τι πάει να πεί αυτό;

Σε κανένα παιδί δεν σταματούν οι ανάγκες για φαγητό και ιατρική περίθαλψη. Η διατροφή δεν μπορεί να βασίζεται σε θαύματα ή στο ότι κάποιος έκανε και άλλα παιδιά. Είναι δικαίωμα του και ο καθένας μπορεί να κάνει και άλλα παιδιά μετά από ένα χωρισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αδιαφορείς όταν γνωρίζεις ότι τα παιδιά σου σε χρειάζονται, επειδή έκανες καινούρια οικογένεια. Είναι άδικο.

Δεν μπορεί κανείς να υπαγορεύσει στους γονείς που έχουν την επιμέλεια πως θα χαλάσουν τα χρήματα τους. Επειδή πληρώνεις την διατροφή που σου όρισε το δικαστήριο, δεν σημαίνει ότι έχεις το δικαίωμα να ελέγξεις τον τρόπο που ξοδεύει ο/η πρώην σύντροφος σου τα συγκεκριμένα χρήματα. Δυστυχώς δεν πάει έτσι.

Από τη στιγμή που το παιδί σου έχει όλα όσα χρειάζεται, δεν υπάρχει λόγος να θες να παρέμβεις στη διαχείριση των οικονομικών του/της πρώην συντρόφου σου. Εφόσον το παιδί έχει φαγητό, ρούχα και σπίτι, τότε τα χρήματα σου έχουν πιάσει τόπο. Σταμάτα λοιπόν να σκέφτεσαι τι γίνονται τα λεφτά σου και ξεκίνα να σκέφτεσαι τι χρειάζεται το παιδί σου για να είναι καλά. Μην φέρεσαι εγωιστικά.

Πρέπει να πληρώνεις διατροφή και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το αντίθετο. Δεν έχει καμία σημασία αν δεν ήσουν έτοιμος/η να γίνεις γονιός ή αν μισείς τον/την πρώην σύντροφο σου. Δεν έχει σημασία αν δεν έχεις χρήματα, για να καλύψεις τα χόμπι σου.

Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, οπότε κάν’ το. Κανείς δεν ρώτησε το παιδί σου αν θέλει να έρθει στον κόσμο, αλλά είναι πλέον εδώ και είτε διαλέξεις είτε όχι να είσαι ενεργός/ή στη ζωή του δεν αλλάζει το γεγονός ότι είσαι κομμάτι της. Θα πρέπει να δείξεις σεβασμό σε αυτά που διάλεξες και να είσαι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις σου. Κάθε μήνα, την ώρα που πρέπει.

Τα χρήματα δεν είναι το παν, αλλά χρειάζονται για την καθημερινότητα των παιδιών μιας που κανένα παιδί δεν μεγαλώνει με αέρα. Οπότε άσε τις υπεκφυγές και φρόντισε να είσαι εκεί.

Πηγή: singleparent.gr

Comments are closed.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ:ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ