Αυτή έπρεπε να είναι η χρονιά που τα πράγματα «επέστρεψαν στο φυσιολογικό», αλλά εδώ είμαστε στα τέλη Ιανουαρίου και τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Καθώς προχωράμε προς τον Φεβρουάριο και μετά, υπάρχουν δύο βασικές παγκόσμιες ελλείψεις που θα θέλαμε να παρακολουθούμε πολύ στενά.

Ένα από αυτά είναι η ταχέως αυξανόμενη έλλειψη λιπασμάτων. Πριν από λίγες μέρες, η Wall Street Journal προειδοποίησε δυσοίωνα ότι «οι υψηλές τιμές λιπασμάτων επιβαρύνουν τους αγρότες σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο»…

Από τις φάρμες αβοκάντο, καλαμποκιού και καφέ της Νότιας Αμερικής μέχρι τις φυτείες καρύδων και ελαιοφοίνικα της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι υψηλές τιμές λιπασμάτων επιβαρύνουν τους αγρότες σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθιστώντας πολύ πιο δαπανηρή την καλλιέργεια και αναγκάζοντας πολλούς να μειώσουν την παραγωγή τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι λογαριασμοί των τροφίμων θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το 2022, μετά από μια χρονιά κατά την οποία οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε υψηλά δεκαετίας. Μια άνοδος θα επιδείνωνε την πείνα -ήδη οξεία σε ορισμένα μέρη του κόσμου λόγω των απωλειών θέσεων εργασίας που συνδέονται με την πανδημία- και θα απέτρεπε τις προσπάθειες πολιτικών και κεντρικών τραπεζών να υποτάξουν τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης Λιπασμάτων, οι υπερβολικά υψηλές τιμές των λιπασμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της γεωργικής παραγωγής μόνο στην Αφρική «ισοδύναμη με τις ανάγκες σε τρόφιμα 100 εκατομμυρίων ανθρώπων».

Αυτό λοιπόν είναι ένα πραγματικά, πολύ μεγάλο θέμα.

Και αυτή η κρίση θα μας επηρεάσει βαθιά και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το παρακάτω προέρχεται από ένα πρόσφατο άρθρο του Γερουσιαστή των ΗΠΑ Roger Marshall…

Δεν είναι μυστικό ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν κρίση λιπασμάτων. Οι τιμές για τα λιπάσματα με βάση το φώσφορο και το κάλιο (καλίου) έχουν υπερδιπλασιαστεί στο Κάνσας, ενώ τα λιπάσματα με βάση το άζωτο έχουν υπερτετραπλασιαστεί. Το λίπασμα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή όχι μόνο της χώρας, αλλά και του κόσμου. Περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη ζωή των φυτών και χωρίς αυτό, οι αμερικανικές γεωργικές αποδόσεις θα υποφέρουν γρήγορα καθώς και οι τιμές των τροφίμων στα τοπικά παντοπωλεία.

Όπως συζήτησα τις προάλλες, αυτές οι τρελές τιμές για τα λιπάσματα θα καταστήσουν αδύνατο για πολλούς αγρότες των ΗΠΑ να φυτέψουν επικερδώς καλλιέργειες φέτος.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας ζητά από τους πολίτες της να αρχίσουν να δημιουργούν «σπιτικό» λίπασμα από τα δικά τους απορρίμματα…

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ενθαρρύνουν επίσης τους ανθρώπους να κάνουν «σπιτική» κοπριά, ανέφερε το The Daily Beast. Πηγή στην επαρχία North Hamgyong είπε στην Daily NK ότι οι κάτοικοι άρχισαν «να παράγουν λιπάσματα από ανθρώπινα απόβλητα» αφού οι αρχές ξεκίνησαν μια προσπάθεια 10 ημερών για να αυξήσουν την παραγωγή.

Ίσως οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να το δοκιμάσουν, γιατί πολλοί από εμάς είναι σίγουρα γεμάτοι χάλια.

Η άλλη σημαντική έλλειψη που θέλω να επισημάνω σε αυτό το άρθρο είναι η συνεχιζόμενη έλλειψη τσιπ υπολογιστή.

Σύμφωνα με μια έκθεση που μόλις δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Εμπορίου, τα αποθέματα chip σε όλη τη χώρα έχουν γίνει επικίνδυνα λεπτά…

Σήμερα, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δημοσίευσε τα αποτελέσματα από τους κινδύνους στο αίτημα πληροφοριών για την αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών (RFI) που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. Τα βασικά ευρήματα από την έκθεση παρείχαν πληροφορίες βάσει δεδομένων σχετικά με το βάθος της έλλειψης ημιαγωγών και υπογράμμισαν την ανάγκη για την προτεινόμενη από τον Πρόεδρο 52 δισεκατομμύρια δολάρια στην εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών.

Το RFI έδειξε ότι το μέσο απόθεμα που διατηρούν οι καταναλωτές τσιπ (συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών ή κατασκευαστών ιατρικών συσκευών, για παράδειγμα) έχει μειωθεί από 40 ημέρες το 2019 σε λιγότερο από 5 ημέρες το 2021. Εάν ένα ξέσπασμα COVID, μια φυσική καταστροφή ή πολιτική αστάθεια διαταράξει μια ξένη εγκατάσταση ημιαγωγών, ακόμη και για λίγες μόνο εβδομάδες, έχει τη δυνατότητα να κλείσει μια μονάδα παραγωγής στις ΗΠΑ, θέτοντας σε κίνδυνο τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Σε αυτό το σημείο, τα τσιπ υπολογιστών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτοκινήτων και ιατρικών συσκευών είναι ιδιαίτερα ελλιπή.

Σε μια ανάρτηση στο blog, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμάντο εξήγησε ότι η έλλειψη τσιπ είχε ως αποτέλεσμα «210 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα» για τις αυτοκινητοβιομηχανίες το 2021…

«Το 2021, οι τιμές των αυτοκινήτων προκάλεσαν το ένα τρίτο του πληθωρισμού, κυρίως επειδή δεν έχουμε αρκετές μάρκες», έγραψε η Raimando στο blog της. «Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρήγαγαν σχεδόν 8 εκατομμύρια λιγότερα αυτοκίνητα πέρυσι από ό,τι αναμενόταν, κάτι που ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα από 210 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα».

Εάν υπάρξει πρόσθετη διακοπή στην παραγωγή τσιπ φέτος, το 2022 θα μπορούσε εύκολα να είναι ακόμη χειρότερο.

Πολλοί μπορεί να αναρωτιούνται γιατί απλά δεν γκρεμίζουμε ένα σωρό εργοστάσια και δεν αρχίζουμε να αντλούμε περισσότερα τσιπ.

Δυστυχώς, δεν είναι τόσο εύκολο. Τα εργοστάσια τσιπ χρειάζονται πολύ χρόνο για να κατασκευαστούν και μας προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστεί «μέχρι το 2023» προτού τα πράγματα επανέλθουν στο φυσιολογικό…

Ωστόσο, τα στελέχη του κλάδου δεν είναι αισιόδοξα ότι η χρηματοδότηση θα βοηθούσε στην άμβλυνση της κρίσης, ανέφερε η Washington Post. Υποστήριξαν ότι η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία της μακροπρόθεσμης προσφοράς τσιπ, αλλά δεν θα βοηθούσε βραχυπρόθεσμα, επειδή τα εργοστάσια τσιπ χρειάζονται χρόνια για να κατασκευαστούν.

Οι καταναλωτές τσιπ που ερωτήθηκαν από το τμήμα υπολόγισαν παρομοίως ότι οι ελλείψεις δεν θα εξαφανιστούν τους επόμενους έξι μήνες και ορισμένοι πρότειναν ότι θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2023.

Δεν έπρεπε ποτέ να εξαρτηθούμε τόσο από την παραγωγή τσιπ στην Ασία.

Σήμερα, η Ταϊβάν αντιπροσωπεύει το επιβλητικό 63 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής τσιπ υπολογιστών στον κόσμο…

Η πλειονότητα των εργοστασίων τσιπ εδρεύει επί του παρόντος στην Ασία, η οποία φιλοξενεί περίπου το 87% του μεριδίου αγοράς των εργοστασίων ημιαγωγών (με την Ταϊβάν μόνο να αντιπροσωπεύει περίπου το 63%), δείχνουν ξεχωριστά δεδομένα του κλάδου. Το πολιτικό κλίμα στην περιοχή και οι εντάσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας έχουν τεθεί υπό εκ νέου έλεγχο, καθώς η έλλειψη έχει αποκαλύψει πόσο πολύ η βιομηχανία των ΗΠΑ βασίζεται σε αυτές τις πηγές.

Τι θα συμβεί λοιπόν στην οικονομία μας εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν και διακοπεί τελείως η κύρια παροχή τσιπ υπολογιστών μας;

Προειδοποιώ εδώ και χρόνια ότι έρχεται στρατιωτική σύγκρουση με την Κίνα και τώρα είμαστε πιο κοντά από ποτέ.

Πώς θα μοιάζει η οικονομία μας εάν μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν φέτος μας φέρει αμέσως σε κατάσταση πολέμου με τους Κινέζους;

Πώς στο τέλος θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως κοινωνία;

Ίσως θελήσετε να αρχίσετε να σκέφτεστε τέτοιες ερωτήσεις, γιατί αυτό που κάποτε ήταν «αδιανόητο» απειλεί να γίνει πραγματικότητα το 2022.

Πηγή: theeconomiccollapseblog.com

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.