Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησαν την Παρασκευή να βρουν τρόπους για να στηρίξουν τις οικονομίες της ηπείρου καθώς αντιμετωπίζουν ραγδαία άνοδο των τιμών της ενέργειας εν μέσω κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επισημαίνει το Reuters, το οποίο επισημαίνει ότι απορρίφθηκε η σχετική πρόταση εξι σημειών της Ελλάδας που κατέθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Η Ευρώπη αντιμετώπιζε ήδη μια δύσκολη δοκιμασία πριν από την εισβολή της Ρωσίας λόγω της προοπτικής οικονομικής επιβράδυνσης που συνοδεύεται από διογκούμενο πληθωρισμό, ο οποίος οδηγείται από το ενεργειακό κόστος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η οικονομική ανάπτυξη του μπλοκ θα επιβραδυνθεί από 5,3% πέρυσι σε 4% φέτος και 2,8% το 2023. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι αριθμοί αυτοί είναι πλέον πολύ αισιόδοξοι και θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Διαβάστε ακόμη:

Κλείδωσε… το έκτακτο βοήθημα πριν το Πάσχα

Γιώργος Φίλης: Η Τουρκία θα πρέπει να διαλέξει με ποιον θα πάει

Το παζάρι τώρα αρχίζει – Απόστολος Αποστόλου

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, πίεσε για «κοινές ευρωπαϊκές επενδύσεις» στο μοντέλο του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020 για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Ο Μακρόν αναγνώρισε ότι χρήματα από το Ταμείο αυτό δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και ότι θα συζητηθεί εάν πρέπει να ληφθούν «νέες αποφάσεις».

Αποκλίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών της ενέργειας εμφανίστηκαν πριν τη Σύνοδο Κορυφής, γράφει το Reuters. Η Ελλάδα πρότεινε ένα σχέδιο έξι σημείων που περιλαμβάνει ανώτατο όριο τιμών για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, αλλά αυτή η ιδέα έχει απορριφθεί ως μη ρεαλιστική από άλλα κράτη-μέλη, επισημαίνει το πρακτορείο.

Η Ισπανία και η Γαλλία —με την τελευταία να καλύπτει το 70% των αναγκών της από την πυρηνική ενέργεια— ζητούν να διαχωριστούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι η επίδραση του κόστους του φυσικού αερίου στον καθορισμό των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι δυσανάλογη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα συζητήσει με τα κράτη μέλη τη δυνατότητα χορήγησης προσωρινής βοήθειας σε εταιρείες που πλήττονται από την κρίση των τιμών της ενέργειας. Είπε επίσης ότι εξετάζει «επιλογές για μέτρα έκτακτης ανάγκης», όπως προσωρινά όρια τιμών.

[ΠΗΓΗ]

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.