ΥΓΕΙΑ

Έλαιο Αβοκάντο: Μάθε τα 8 οφέλη του στην Υγεία σας!

της Μαριλένας Πετράκου

Το αβοκάντο είναι από τα φρούτα που έχουν γίνει γνωστά τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και η κατανάλωση του ολοένα και αυξάνεται. Η βιομηχανία τροφίμων έχει εξελίξει την κατανάλωση του αβοκάντο και στα διάφορα παράγωγα του, όπως το έλαιο του. Στην ελληνική κουζίνα το έλαιο από το αβοκάντο δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στις διεθνείς κουζίνες και συνεχώς αυξάνει το ερευνητικό ενδιαφέρον.

Τι Είναι Το Έλαιο Αβοκάντο;

Το έλαιο από το αβοκάντο (καρπός Persea Americana mill) προέρχεται από τον αυτούσιο καρπό του αβοκάντο (μεσοκάρπιο) όταν αυτός αρχίζει να συνθλίβεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η πιο συχνή μέθοδος σύνθλιψης του είναι η μέθοδος της κρύας εκχύλισης. Όπως και όλα τα φυτικά έλαια, το έλαιο αβοκάντο ελέγχεται και αναλύεται ως προς την ποιότητα των υλικών του, την αγνότητα και την καθαρότητα του τελικού προϊόντος, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη θρεπτική και γευστική αξία.

Η βέλτιστη ποιότητα του τελικού προϊόντος εξαρτάται από την μέθοδο εκχύλισης, την ποιότητα των φρούτων που επιλέγονται, τις συνθήκες αποθήκευσης και διαδικασίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος φαίνεται ότι οδηγεί σε μικρότερη τροποποίηση των χαρακτηριστικών του ελαίου, ενώ κυμαίνεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και είναι χαμηλή σε κόστος.

Έχει βρεθεί ότι μεγάλο ποσοστό από τα έλαια στην Αμερικάνικη αγορά περιέχουν πρόσθετα προϊόντα τα οποία δεν αναγράφονται στην ετικέτα, αλλά και πολλά προϊόντα του εμπορίου δεν είναι επαρκή σε ποιότητα. Ο όρος ‘αγνό’ ή ‘παρθένο’ έλαιο χαρακτηρίζει μόνο τα έλαια που δεν περιέχουν κανένα πρόσθετο συστατικό, δεν έχουν υποστεί περαιτέρω επεξεργασία και έχουν αναλυθεί με συγκεκριμένα κριτήρια για να χαρακτηριστούν με βέλτιστη ποιότητα.
Διατροφική Αξία Ελαίου Αβοκάντο

Η διατροφική αξία του ελαίου είναι παρόμοια με τον αρχικό καρπό του αβοκάντο. Πληθώρα ερευνών τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στον καθορισμό των ενώσεων που παραμένουν στο έλαιο μετά την σύνθλιψη και την αξία του ελαίου στην διατροφή μας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο: MEDNUTRITION.GR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *