Απρόσμενη επίθεση στο ΝΑΤΟ εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για το συμβάν με τις νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ κατηγόρησε την Συμμαχία πως εφηύρε τρόπο για να “σπάσει” την Συνθήκη του Μοντρέ.

Είναι περίεργη η συγκυρία της τουρκικής αυτής επίθεσης καθώς ο Ακάρ θα μπορούσε να μην μιλήσει καν. Εντούτοις επέλεξε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. Γιατί ενώ ΗΠΑ-Τουρκία “τα βρίσκουν”;

Οι Ρώσοι έδειξαν πάντως να ικανοποιούνται απόλυτα από την απάντηση Ακάρ.

“Σχέδιο του ΝΑΤΟ”

Ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σε συνάντηση ανέφερε ότι «υπάρχουν αμφιβολίες για το αν βρέθηκαν εκεί οι νάρκες τυχαία», και τόνισε ότι «ίσως αποτελεί σχέδιο του ΝΑΤΟ, ώστε να έχουν λόγο οι ναρκαλιευτές της Συμμαχίας να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα».

Συνεχίζοντας τη σκέψη του ο Ακάρ, είπε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ώστε να πιεστεί η Άγκυρα να επιτρέψει στα πλοία του ΝΑΤΟ να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω των Στενών των Δαρδανελλίων.

Τόνισε δε ότι η Τουρκία να συνεχίζει να εφαρμόζει τη Συνθήκη του Μοντρέ, βάσει την οποίας σε καιρό πολέμου η χώρα του θα καθορίζει σε ποια πλοία επιτρέπεται η διέλευση και σε ποια όχι.

«Δεν ξέρουμε ποιος άφησε τις νάρκες εκεί. Είναι ρωσικής κατασκευής, αλλά δεν είναι γνωστό ποια χώρα τις άφησε. Υπάρχουν αναφορές ότι υπάρχουν στην περιοχή περίπου 400 νάρκες. Μιλήσαμε με τις αρχές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οι οποίοι παρακολουθούν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για το ποιος τοποθέτησε τις νάρκες σε διάφορα σημεία της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ορισμένες από αυτές αποσυνδέθηκαν από το σημείο που καλωδιώθηκαν και κινούνται στη θάλασσα ανεξέλεγκτες.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κίνδυνοι για τη ναυσιπλοϊα ακόμα και μέχρι τη Μεσόγειο, εφόσον κάποιες νάρκες παρασυρθούν στη θάλασσα.

Πηγή: warnews247.gr

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.