ΒΙΝΤΕΟΕΛΛΑΔΑ

Γέρακας Λακωνίας – Το Ελληνικό Φιόρδ (Βίντεο)

Τι θα έλεγες αν σου έλεγα πως στην ελληνική γη μπορείς να συναντήσεις ένα κανονικό φιορδ; Ναι ένα φιορδ σαν κι αυτά τα πανέμορφα που συναντάς στις σκανδιναβικές χώρες! Μπορεί και να μη με πίστευες ε; Κι όμως στην Ελλάδα έχουμε και τέτοιο. Ο τόπος βλέπεις με τα χίλια πρόσωπα! Υπάρχει λοιπόν ένα πανέμορφο φιορδ σπάνιας φυσικής ομορφιάς στις ανατολικές ακτές της Λακωνίας. Και δεν υπερβάλω καθόλου όταν λέω πως το λιμάνι του Γέρακα διαθέτει σπάνια φυσική ομορφιά. Φαντάσου στο πουθενά να συναντήσεις ένα μικρό μεσαιωνικό χωριουδάκι σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του φιορδ, περικυκλωμένο από καταπράσινους λόφους!

Ξεκινώντας λοιπόν, να αναφέρω πως ο Γέρακας (γενική ονομασία) αποτελείται από 3 οικισμούς: το Λιμάνι, τον Γέρακα και τον Άγιο Ιωάννη.

Όλα τους έχουν ξεχωριστή ομορφιά, το Λιμάνι του Γέρακα όμως είναι το πιο ιδιαίτερο από όλα.

Το Λιμάνι του Γέρακα λοιπόν βρίσκεται 311 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 98 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και μόλις 22 χιλιόμετρα από τη δημοφιλή Μονεμβασιά. Παρόλα αυτά είναι ένα μέρος που δεν δέχεται πολλούς επισκέπτες. Έτσι το χέρι της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού δεν έχει ακόμη καταστρέψει την ομορφιά του. Και ναι! αν με ρωτάς, θέλω να συνεχίσουν κάτι τέτοια μέρη να μένουν ανέγγιχτα από οτιδήποτε μοντέρνο και συνεπώς καταστρεπτικό.

Η είσοδος του λιμανιού στο μακρύ παρελθόν ήταν γνωστή ως Πόρτο Καδένα. Κι αυτό, λόγω της αλυσίδας με την οποία έκλειναν την είσοδο προς το λιμάνι. Η πύλη που μπορεί να χρονολογηθεί από το 272 π.Χ. έχει τη μορφή στενού διαδρόμου που εκτείνεται προς τα βόρεια και στη συνέχεια κάμπτεται προς τα ανατολικά.

Έτσι μπορείς να κάνεις μια φανταστική βόλτα. Μπορείς να περάσεις έξω από αυλές σπιτιών και να συναντήσεις όμορφους μικρούς κήπους με μυρωδάτα ζαρζαβατικά. Μπορεί να τύχει να μυρίσεις τις κατσαρόλες που σιγοβράζουν μέσα στα σπίτια. Μπορεί ακόμη να βρεις κάποια γιαγιά στην αυλή να καθαρίζει φασολάκια. Ή ακόμη να περάσεις δίπλα από συκιές και κάτω από κληματαριές – κι αν σου αρέσουν τα σύκα μπορείς να κόψεις ένα και να φας. Όχι πες μου, το συναντάς κάθε μέρα αυτό στον τόπο σου;

Δείτε το Βίντεο…

Comments are closed.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ:ΒΙΝΤΕΟ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ