ΒΙΝΤΕΟΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ

Η «Γραμμή» έρχεται! Κάνουν λόγο για «Πολιτιστική Επανάσταση»

Ο μελλοντικός βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αποκάλυψε τα σχέδιά του να οικοδομήσει μια φουτουριστική, γραμμική πόλη, μήκους 170 χιλιομέτρων, που θα πάρει την ονομασία «Η Γραμμή».

Το εντυπωσιακό προωθητικό βίντεο, απεικονίζει εναέριες όψεις μιας λαμπερής, αστικής λωρίδας να διασχίζει τη χώρα, δημιουργώντας μια «ζώνη διασυνδεδεμένων μελλοντικών κοινοτήτων», από τη μια θάλασσα ως την άλλη.

Στη Γραμμή δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα, όπως ανακοίνωσε, ενώ θα ηλεκτροδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διαχείρισή της θα γίνεται από τεχνητή νοημοσύνη.

Το σχέδιο είναι μέρος του προγράμματος ανάπτυξης Neom, θα κοστίσει $500 δισ. και χαιρετίστηκε ως «πολιτισμική επανάσταση που θέτει πρώτα τον άνθρωπο».

Πάντως μας θυμίζει αυτό, κάτι από τη γραμμή, στην οποία οι άνθρωποι αναγκάζονταν να περπατούν μόνο μέσα στα όριά της, έτσι ώστε να ελέγχεται η κυκλοφορία τους μέσα στην πόλη από τους κυβερνώντες σε ένα μακρινό παρελθόν, όπως έχει αποκαλύψει ο Δημοσθένης Λιακόπουλος.

Σε μια γκαλερί των Βρυξελλών, εκτίθεται ένα φωτομοντάζ από τη δεκαετία του 1960 που παρουσιάζει ένα ανατριχιαστικά παρεμφερές όραμα, ως μέρος μιας νέας έκθεσης για τη ριζοσπαστική κολλεκτίβα ιταλών αρχιτεκτόνων, το Superstudio.

Πρόκειται για το Continuous Monument, ένα πρότζεκτ που συνέλαβε το Superstudio το 1969.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @magnetic.ground

Σε μια εντυπωσιακή σειρά από κολλάζ, οι σχεδιαστές απεικόνισαν μια αχανή μάζα να περικυκλώνει τη γη με μια ασταμάτητη ζώνη ανάπτυξης.

Το Superstudio δημιουργήθηκε εξαιτίας της αίσθησης των μελών του ότι βρίσκονταν κοντά σε μια παγκόσμια κρίση ή σε μια καταστροφή ανάλογη με αυτή που βιώνουμε σήμερα. Τότε η κρίση αφορούσε μια τεράστια πλημμύρα, στην οποία ήταν αυτόπτες μάρτυρες οι νεαροί τότε φοιτητές αρχιτεκτονικής. Η πλημμύρα σύντριψε το μεγάλο μέρος της Φλωρεντίας το Νοέμβριο του 1966 και μεταμόρφωσε την πόλη σε μια ενιαία επιφάνεια, από την οποία ξεπρόβαλλαν οι θόλοι της, «μεταμορφώνοντας τη σκληρή, πέτρινη υποστηρικτική επιφάνεια των κτιρίων της σε ένα κινούμενο υγρό γεμάτο λάσπη. Ένα μήνα μετά την πλημμύρα, ο Τοράλντο ντι Φρανκία και ο Ναταλίνι ίδρυσαν το Superstudio μαζί με τον Αλεσάντρο και τον Ρομπέρτο Μαγκρίς και τον Τζιαν Πιέρο Φρασινέλι.

Με πληροφορίες από in.gr/ photo instagram screenshot

Πηγή: el.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Comments are closed.