ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Βγήκαν τα πρώτα exit polls

Πάνω από 100 εκατ. Αμερικάνοι έχουν ήδη ψηφίσει στις αμερικανικές εκλογές – ένας αριθμός που αποτελεί ήδη ρεκόρ στη χώρα- ενώ οι πρώτες κάλπες άνοιξαν λίγο μετά τις 7 το πρωί (τοπική ώρα) στις πρώτες πολιτείες, ενώ οι υπόλοιπες θα ακολουθήσουν σε λίγες ώρες λόγω της διαφοράς ώρας.

Ήδη από τα πρώτα λεπτά, η συμμετοχή είναι αρκετά μεγάλη και, μάλιστα, προβλέπεται όσο η μέρα προχωρά, να αυξάνεται όλο και περισσότερο. Οι Αμερικανοί πολίτες προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα και ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, με τους περισσότερους να φορούν μάσκες και να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις. Πάντως, ειδικά λόγω των μέτρων για την αποφυγή συνωστισμού, έχουν ψηφίσει με επιστολικές ψήφους σχεδόν 100.000.000 Αμερικανοί.

Να σημειθεί πως σύμφωνα με τα exit polls, από τους 100 εκατ. ψηφοφόρους που ψήφισαν πριν από την Τρίτη μέσω επιστολών, το 66% προτίμησε τον Τζο Μπάιντεν ενώ από όσους ψήφισαν σήμερα το 69% έριξε ψήφο υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.
Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Τα πρώτα αποτελέσματα να έρχονται ται από δύο χωριά του Νιου Χαμσάιρ με συνολικό πληθυσμό 26 ατόμων.

Το Ντίξβιλ Νοτς, κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά, ανακοίνωσε το τελικό αποτέλεσμα, με τον Τζο Μπάιντεν να εξασφαλίζει και τις πέντε ψήφους. Το χωριό αυτό ήταν από τα πρώτα στις ΗΠΑ που ανακοινώνουν εκλογικά αποτελέσματα εδώ και έξι δεκαετίες και εκείνο που χάρισε στη Χίλαρι Κλίντον μία από τις πρώτες νίκες της, πριν από τέσσερα χρόνια.

Στο Μίλσφιλντ, ωστόσο, 20 χιλιόμετρα μακριά, ο Τραμπ εξασφάλισε 16 ψήφους και ο Μπάιντεν πέντε.

Η εκλογική νομοθεσία στο Νιου Χαμσάιρ επιτρέπει σε κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 100 ατόμων να ανοίγουν τα εκλογικά κέντρα τα μεσάνυχτα και να τα κλείνουν μόλις όλοι οι ψηφοφόροι έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ