Το Instinct MI200 προσφέρει έως και 4,9 φορές ώθηση στους υπολογιστές υψηλής απόδοσης από τις υπάρχουσες data center GPUs, λέει η AMD. Η εταιρεία ισχυρίζεται επίσης ότι είναι το πιο γρήγορο για εκπαίδευση AI, παρέχοντας έως και 1,2 φορές υψηλότερα peak flops για απόδοση μικτής ακρίβειας.

Ο επιταχυντής περιέχει 58 δισεκατομμύρια τρανζίστορ που παράγονται με τεχνολογία 6nm. Αυτό επιτρέπει έως και 220 compute units, γεγονός που αυξάνει την υπολογιστική πυκνότητα κατά 80% σε σύγκριση με το MI100. Είναι επίσης η πρώτη GPU στον κόσμο με 128 GB μνήμης HBM2E.

Είναι η πρώτη multi-die GPU στον κόσμο, που διαθέτει τη δεύτερη γενιά της αρχιτεκτονικής CDNA της AMD. Η AMD αποκάλυψε την αρχιτεκτονική CDNA πέρυσι όταν διχοτόμησε τα σχέδια των data center και gaming GPU. Η αρχιτεκτονική CDNA έχει σχεδιαστεί για τη βελτιστοποίηση των data center compute workloads.

«Αυτά τα workloads, φυσικά, τρέχουν σε πολύ διαφορετικά συστήματα, οπότε ο διαχωρισμός τους σε δύο προϊόντα και δύο οικογένειες chip ήταν ο εύκολος τρόπος για εμάς να σχεδιάσουμε καλύτερα προϊόντα», είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ο Brad McCreadie, αντιπρόεδρος της AMD για data center GPU

Ο νέος επιταχυντής MI200 είναι περίπου 5 φορές ταχύτερος από την GPU A100 της Nvidia σε κορυφαία απόδοση FP64. Αυτό είναι το κλειδί για HPC workloads που απαιτούν υψηλή ακρίβεια, όπως η πρόβλεψη καιρού. Η κορυφαία διανυσματική του FP32 απόδοση είναι περίπου 2,5 φορές ταχύτερη. Αυτό είναι σημαντικό για τύπους μαθηματικών πράξεων που χρησιμοποιούνται για προσομοιώσεις εμβολίων, επεσήμανε η AMD.

Η AMD παρουσιάζει και τον Milan-X, τον πρώτο της server CPU με τεχνολογία 3D Chiplet ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει επίσημα στο 1ο τρίμηνο του 2022.

Αυτοί οι επεξεργαστές έχουν 3 φορές την κρυφή μνήμη L3 σε σύγκριση με τους τυπικούς επεξεργαστές Milan. Στο Milan, κάθε CCD είχε 32 MB προσωρινής μνήμης. Στο Milan-X, η AMD φέρνει 96MB ανά CCD. Η CPU διαθέτει συνολικά 804 MB προσωρινής μνήμης ανά υποδοχή στο επάνω μέρος της στοίβας, ανακουφίζοντας την πίεση του εύρους ζώνης της μνήμης και μειώνοντας την καθυστέρηση. Αυτό με τη σειρά του επιταχύνει δραματικά την απόδοση της εφαρμογής.

Σε επίπεδο υποδοχής, ο Milan-X είναι ο ταχύτερος επεξεργαστής server για computing workloads, με αύξηση άνω του 50% για στοχευμένα τεχνικά computing workloads πάνω από το Milan.

Η AMD χρησιμοποίησε ορισμένα workloads που επιτρέπουν τη σχεδίαση προϊόντων, όπως τα εργαλεία EDA, τα οποία χρησιμοποιούνται για την προσομοίωση και τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού των chip. Μια μεγάλη κρυφή μνήμη είναι κρίσιμη για την επίτευξη καλύτερης απόδοσης για αυτά τα workloads.

Στον σχεδιασμό τσιπ, η επαλήθευση είναι μία από τις πιο σημαντικές εργασίες. Βοηθά να εντοπιστούν ελαττώματα νωρίς πριν ένα τσιπ δημιουργηθεί. Σε σύγκριση με το Milan, το Milan-X ολοκληρώνει 66% περισσότερες δουλειές σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Αυτό θα βοηθήσει τους πελάτες που χρησιμοποιούν εργαλεία EDA να ολοκληρώσουν την επαλήθευση και να βγουν στην αγορά πιο γρήγορα ή να προσθέσουν περισσότερες δοκιμές στον ίδιο χρόνο για να βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα ή την ευρωστία του σχεδιασμού τους.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com, secnews.gr

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης και άρθρα από τους αναγνώστες του με στόχο την ενημέρωση. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η πηγή του.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.