Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν στην κατοχή τους «πολύ αξιόπιστες αποδείξεις» ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο POLITICO, απειλώντας πιθανά εμπορικά μέτρα εάν προχωρήσουν οι παραδόσεις όπλων.

Ακολουθεί παρόμοια προειδοποίηση από Αμερικανούς αξιωματούχους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ρωσική κυβέρνηση είχε ζητήσει από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη υποστήριξη, όπως ανέφεραν το POLITICO και άλλα μέσα ενημέρωσης. Μια μεταγενέστερη έκθεση των Financial Times ανέφερε ότι η Κίνα σηματοδότησε ότι είναι ανοιχτό στο αίτημα. Δεν είναι αμέσως σαφές εάν οι τελευταίες πληροφορίες της ΕΕ προέρχονται από τις ίδιες πηγές ή από τις πληροφορίες της ίδιας της Ευρώπης.

“Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν πολύ αξιόπιστα στοιχεία ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία. Όλοι οι ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει”, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ υπό τον όρο της ανωνυμίας του, καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια για εμπιστευτικές πληροφορίες.

Δεν είπε τι είδους βοήθεια είχε ζητήσει η Μόσχα.

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η Κίνα φλερτάρει με τους Ρώσους», πρόσθεσε. Η ΕΕ θα «επιβάλει εμπορικούς φραγμούς κατά της Κίνας» εάν το Πεκίνο προχωρήσει στο αίτημα της Ρωσίας, είπε, καθώς «αυτή είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει το Πεκίνο».

Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας, που έχει προγραμματιστεί για την 1η Απριλίου με τον Πρόεδρο Xi Jinping, θα συνεχιστεί όπως είχε προγραμματιστεί, όπως επιβεβαιώθηκε σε συνάντηση με τους ανώτατους εκπροσώπους όλων των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Η βαθύτερη κρίση στην Ουκρανία θεωρείται ως δοκιμασία για την ισχύ των σχέσεων Ρωσίας-Κίνας. Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα απορρίψει τις αναφορές των ΗΠΑ σχετικά με τη συμμετοχή τους στην κρίση της Ουκρανίας ως «παραπληροφόρηση.

Πηγή: politico.eu

Ακολουθήστε το Sahiel.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Share.

Το Sahiel.gr, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, επίσης περιλαμβάνει άρθρα άλλων (εξωτερικών) ειδησειογραφικών πηγών μέσω αναδημοσίευσης από άλλες ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Στο τέλος κάθε τέτοιου άρθρου αναγράφεται ευκρινώς η Πηγή του.