ΑΠΟΨΕΙΣΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Μάζης: Για Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα να αξιοποιήσει το όπλο του βέτο για την Τουρκία

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Μάζη η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει βέτο στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με το ζήτημα της Τουρκίας, εξέφρασε ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης, λέγοντας χαρακτηριστικά τη φράση: «Βέτο μέχρι να παγώσει η κόλαση».

Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του OPEN TV, σχολιάζοντας τη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μάζης είπε: «Είναι εξαιρετική ευνοϊκή και ενδεικτική για τη στάση την οποία πρέπει να κρατήσουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Αυστρία σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Το ρήμα “πρέπει” σημαίνει πολιτική διάθεση και πολιτική πρόταση. Το αν υπάρχει αυτή η διάθεση και η πρόταση αυτό είναι ένα δεύτερο ζήτημα. Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι μέσα στο οπλοστάσιό της υπάρχουν δύο σημαντικά όπλα. Πρώτον, η συστοίχιση με την Κύπρο, τη Γαλλία και την Αυστρία. Δεύτερον, το όπλο του βέτο».

Επίσης, ο κ. Μάζης συμπλήρωσε, αναφορικά με το ενδεχόμενο η Γαλλία να προτείνει συμβιβαστική πρόταση στη Γερμανία: «Η συμβιβαστική πρόταση που προτείνει η Γαλλία είναι προς τη θετική κατεύθυνση… Εάν δεν υπάρξει έκδηλη αντίδραση από πλευράς των δύο θιγομένων (Ελλάδας και Κύπρου) μειώνεται και η εμβέλεια και η ισχύς της προτάσεως της Γαλλίας. Δεν μπορούμε να απαιτούμε από άλλους να είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Στην ερώτηση των Ευρωπαίων “τι θα κάνετε, θα προβάλλετε βέτο;”, εκεί η απάντηση είναι “Ναι, θα προβάλλουμε βέτο, μέχρι να παγώσει η κόλαση”».

Από την πλευρά του, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος σημείωσε: «Η Γερμανία βάζει πλάτες στην Τουρκία. Μπαίνουμε σε μια καυτή ζώνη μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Μπορεί να βρεθούμε σε ένα καθεστώς κόλασης… Παίζεται πολύ σκληρό πόκερ, δεν μπορούμε να πάμε με αβρότητα. Αν η Ευρώπη δεν μας δείξει αλληλεγγύη στο θέμα αυτό, δεν θα έχει τη δική μας αλληλεγγύη σε άλλα θέματα».

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ